DE CHNINKEL


D A T A S H E E T
Tekenaar:
Grzegorz Rosinski
Scenarist:
Jean Van Hamme
Uitgever:
Casterman
Collectie:
Wordt Vervolgd Romans
Eerste druk: 1988
Oorspronkelijke titel:
Le Grand Pouvoir du Chninkel
Uitvoering:
SC, zwart-wit
Plot: De troosteloze wereld van Daar is er een vol oorlog. Drie Onsterfelijken bekampen elkaar met hun legers in een eindeloos lijkend gevecht waarin het devies één tegen één, allen tegen allen de toon voert. Maar er gloort een sprankeltje hoop! En wel in de persoon van het nietigste, meest weerloze schepseltje dat Daar heeft voortgebracht: J'on de Chninkel.
Topwaardering: Door middel van sommige lijnen zwaarder aan te zetten en te werken met rasters en vetkrijt om bepaalde materiaaleffecten te creëren, dwingt Rosinski zichzelf een illusie van 'kleur' te scheppen zonder kleuren te gebruiken. Zwart-wit komt meer artistiek over en spreekt daarom een kleiner publiek aan. Niettemin handhaaft De Chninkel al sinds zijn ontstaan in 1988 belangrijke podiumplaatsen in allerhande 'eeuwige' en 'tijdloze' toplijstjes 'aller tijden'. Na de successen van Thorgal en de toen nog jonge reeks XIII verbluft Van Hamme ook de meerwaardelezer. De Chninkel wordt immers voorgepubliceerd in het ter ziele gegane auteursmaandblad Wordt Vervolgd. Net zoals de andere BelgenTop 50-albums De Dorpsgek van Schoonvergeten en De Toren.
Aantal genomineerde albums van Rosinski: 22/404
Aantal genomineerde albums van Van Hamme: 40/404
 
Weetjes: Rosinski ziet dankzij De Chninkel een oude droom in vervulling gaan: een fantasystrip in zwart-wit • Eerder al steeg de ster van Rosinski en Van Hamme zienderogen met elk nieuw deel van Thorgal • Van Hamme debuteert in 1967 in de stripwereld met Epoxy, een licht erotisch verhaal voor toptekenaar Paul Cuvelier dat deze laatste het statuut bezorgt van één van de stamvaders van de erotische kwaliteitsstrips. In 1972 reist de Pool Rosinski voor het eerst naar het westen en stapt een boekenwinkel binnen. Hij koopt er Epoxy dat hij al kent uit een westers tijdschrift dat hij in Warschau op de kop tikte • Onder het pseudoniem Rosek debuteert hij op de Belgische stripmarkt in de stripbijlage Le Trombone Illustré (zie Zwartkijken) • Voor De Chninkel baseert Van Hamme zijn epos losjes op de film 2001, A Space Odyssey (de zwarte monoliet), het Nieuwe Testament (het messiasverhaal) en Tolkiens The Lord of the Rings • Hij schrijft zijn scenario net vóór zijn benoeming bij Dupuis alwaar hij het uitgavebeleid mag bepalen. Onder zijn toezicht en initiatief neemt de auteurscollectie Vrije Vlucht een, euh, vlucht • De letter volgend van een oude Franse wet uit 1948 stelt een Franse ambtenaar in het jaar 2000 een lijstje op met vijf strips die, aldus volgens deze wet, niet door de beugel kunnen. Schoolbibliotheken krijgen een brief met de vraag deze uit hun aanbod te verwijderen. De albums worden een pornografisch en/of racistisch karakter verweten. De Chninkel en De Dorpsgek van Schoonvergeten (onze nummer 8) staan op deze alweer achterhaalde lijst • In 1989 voert De Chninkel de lijst aan van de best verkochte albums in de hogere prijscategorie en bij stripspeciaalzaken en boekhandels • Aanvankelijk wil Van Hamme zijn verhaal in een Tolkien-achtige atmosfeer laten afspelen, tot Casterman de onverwachte vraag stelt welke maatschappelijke betekenis De Chninkel heeft. Na nog eens een paar maanden had Van Hamme het idee te putten uit het Nieuwe Testament • In 2001 en 2002 geeft Casterman De Chninkel uit in drie ingekleurde HC's, aangevuld met schetsen en voorstudies. Voortaan is de meesterlijke one-shot De Chninkel een trilogie • Rosinski is een uitgeweken Pool en resideert vandaag in Zwitserland. Weinigen weten dat hij al een tijdje een genaturaliseerde Belg is. Het maakt deze toppositie extra rechtvaardig • Voortbordurend op het Nieuwe Testament-thema knipoogt Rosinski in de scène op het strand met de avondmaaltijd naar de muurschilderij Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci (circa 1495-1498, S. Maria delle Grazie, Milaan) • Ondanks het feit dat De Chninkel echt wel een mooi afgesloten striproman vormt, vragen uitgevers, journalisten en lezers regelmatig wanneer het vervolg op het album verschijnt • Tien procent van alle genomineerde albums zijn geschreven door Van Hamme. Negen albums staan in deze BelgenTop 50.