DE DUISTERE STEDEN

De Toren

D A T A S H E E T
Tekenaar:
François Schuiten
Scenarist:
Benoît Peeters
Uitgever:
Casterman
Collectie:
Wordt Vervolgd Select
Eerste druk: 1987
Oorspronkelijke titel:
Les Cités Obscures: La Tour
Uitvoering:
SC, zwart-wit + kleur
Plot: Giovanni Battista is onderhoudswerker in de Toren. Zijn sector is danig in verval geraakt en hij heeft de Inspecteur al ettelijke keren geschreven, maar deze is nog steeds niet langsgeweest. Op de koop toe raakt zijn materiaal uitgeput. Op een dag krijgt hij er genoeg van. Hij gaat naar beneden, naar de Basis, om zijn beklag te doen. Het verlaten van zijn post doet hem belanden in een voor hem onbekende wereld. Zijn tocht wordt een avontuur vol onverwachte wendingen.
Topwaardering: In tegenstelling tot eerdere albums in De Duistere Steden-reeks, speelt in De Toren niet de architectuur de hoofdrol, maar wel een personage. Het beste bewijs dat Peeters ook over mensen kon schrijven. Hij construeert een nieuwsgierigheid opwekkend scenario waarbij de lezer evenveel weet (en niet weet) als Giovanni. Een waar ontdekkingsverhaal. Schuitens maniëristische lijntjestechniek blijft een lust voor het oog en geeft een extra dimensie aan de imaginaire verbeelding van Peeters.
Aantal genomineerde albums van Schuiten: 6/404
Aantal genomineerde albums van Peeters: 6/404
 
Weetjes: De Toren staat voor de mythische Toren van Babel. In het bijzonder het schilderij van Breugel schept het kader voor het verhaal • Naast een Grote Prijs van Angoulême voor De Koorts van Urbicande wint Schuiten in 2002 de Grote Prijs van de stad Angoulême. Slechts twee Belgen (Franquin in 1974, Jijé in 1977) deden 'm dat voor • Peeters schrijft niet alleen stripscenario's. Als maniakale Kuifje-verzamelaar buigt hij zich in meerdere standaardwerken over Kuifje en diens schepper HergéDe Toren krijgt in 1987 de Grote Prijs van het stripfestival van Sierre, een gerenommeerd stripfestival in Zwitserland • Schuiten studeert aan Sint-Lucas in Brussel in dezelfde klas als Sokal en Goffin. In het jaar voor hem studeren Cossu, Berthet, Andreas en Swolfs, die in dezelfde groep zitten • Schuiten is een veel gevraagd architect en een bewonderaar van Victor Horta (één van de grondleggers van de art nouveau), dat meermaals tot uiting komt in De Duistere Steden. Zijn medewerking wordt onder andere gevraagd voor het opzetten van het Luxemburgse paviljoen voor de Wereldexpo in Sevilla (1992) en het Belgische paviljoen in Hannover (2000) dat vijf miljoen bezoekers lokt • Op 24 juni 2004 stelt België zijn paviljoen voor de wereldexpo in de Japanse havenstad Aïchi voor. De expo 2005 moet de Belgische kunst (en de Belgische schilderkunst in het bijzonder) in het verre oosten meer naambekendheid geven. Schuiten is opnieuw de ontwerper. Het thema van de wereldexpo luidt "de wijsheid van de natuur".