Naar aanleiding van 175 jaar België in 2005 koppelden we aan onze jaarlijkse top 10-wedstrijd van 2004 een extra oproep: "geef ons jouw top 10 van de beste Belgische strips aller tijden!".
De deelnemers hebben gewikt, gewogen en gevloekt. Dat leerden we uit de vele reacties. Het is inderdaad geen sinecure om alle verschenen Belgische strips in jouw collectie met elkaar te vergelijken... en ze nog te herkennen als Belgisch!

De totaallijst telt maar liefst 404 genomineerde albums.
De vijftig eerste, de vijftig beste, stellen we uitgebreid aan je voor vanaf deze pagina. Daarop aansluitend staan ook nog eens de vijftig volgende albums, maar veel beknopter voorgesteld. Deze kan je vanaf hier bekijken. Je kan specifiek naar een bepaald album surfen door op de cover op de grote afbeelding hiernaast te klikken. Rechts onderaan staan per tien de nummers 51 tot 100. Klikken maar!

Voor de archiefwaarde van deze BelgenTop 50 hebben we in de meeste gevallen enkel de covers getoond van de versie in eerste druk. De datasheet bij elk album somt de info op over deze eerste druk.

Begin 2005 boden we onze lezers een online-uitgave aan van de BelgenTop 100 met alle gegevens die in de BelgenTop 50 staan, aangevuld met extra beeldmateriaal, de nummers 51 tot en met 100 en een reeks-top 20. De pdf is een dikke 10 MB zwaar en kan je downloaden door op de onderstaande cover te klikken. Het pdf-bestand kan je makkelijk uitprinten op A4-formaat.