DE DORPSGEK VAN SCHOONVERGETEN

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Didier Comès
Scenarist:
Didier Comès
Uitgever:
Casterman
Collectie:
Wordt Vervolgd Romans
Eerste druk: 1983
Oorspronkelijke titel:
Silence
Uitvoering:
SC, zwart-wit
Plot: De boerenknecht Stilte, die stom is, leeft in het rustige, Ardeense dorpje Schoonvergeten. Hij is een bijna kinderlijke, naïeve ziel. Zijn wrede baas Abel Mauvy noemt 'm de koning van de idioten, alleen weet hij niet "watun idioot is". Abel vertrouwt 'm niet echt en vermoedt in hem het boze oog. Wanneer Stilte op een dag een verlaten schuur betreedt, kweekt hij een fascinatie dat Abel, diens vriend De Vlieg (de officiële tovenaar van Schoonvergeten) en de dorpelingen angst inboezemt of wraakgevoelens doet losweken. Stilte ontmoet een heks die hem zal helpen, maar de lieverd blijkt slechts een instrument voor haar bloedwraak.
Topwaardering: Een wondermooi, ontroerend verhaal waarin toverij en bovennatuurlijke gebeurtenissen het lot van Stilte bepalen. Een realistische meerwaarde haalt Comès uit het geloofwaardig neerzetten van een Ardeens (sneeuw)landschap. Zijn contrastrijke zwart-wit tekeningen bepalen, net zoals in zijn ander werk, een grimmige sfeer. Nochtans zorgt de aandoenlijke humor van de onwetende Stilte hier en daar voor een onverwachte glimlach.
Aantal genomineerde albums van Comès: 3/404
 
Weetjes: Comès ziet het levenslicht in het Duitse gedeelte van België. Zijn moeder spreekt Frans, zijn vader Duits • Op school leren de broeders hem zijn 'handicap' af, Comès is namelijk linkshandig en toen werd dat op school nog verplicht afgeleerd. Nog steeds schrijft Comès met zijn rechterhand, maar tekenen doet hij met de linkerhand, "de kant van het intuïtieve en persoonlijke" • Hij heeft een fascinatie voor het fantastische en hekserij, elementen die ook in dit album voorkomen • Muziek is zijn toevlucht voor zijn vervelende job als technisch tekenaar bij een textielbedrijf dat hij vanaf zijn zestiende uitoefende. Hij maakt naam als drummer en speelt in verschillende Belgische en Amerikaanse jazzgroepen • Het album is in de grootste Vlaamse stripspeciaalzaken het vierde best verkochte album van 1983, na Guust Flater 14: De Flater-Saga, Yoko Tsuno 13: De Aartsengelen van Vinea en Alex 17: De Keizer van China • In 2001 herdrukt Casterman De Dorpsgek van Schoonvergeten in twee delen in kleur. Blasfemie! Nochtans zijn de overwegend roze tinten de keuze van Comès • De internationaal verkochte oplage bedraagt in 2005 ongeveer 230.000 exemplaren.