DE AVONTUREN VAN SUSKE EN WISKE

De Bronzen Sleutel

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Willy Vandersteen
Scenarist:
Willy Vandersteen
Uitgever:
Uitgeversmij N.V. Standaard-Boekhandel
Eerste druk: 1952
Uitvoering:
SC, kleur
Plot: Suske, Wiske en Lambik bevinden zich met verlof aan de kust van Zuid-Frankrijk waar ze zich voornamelijk onledig houden met onderwaterjagen. Prosper, een grote merou (da's een vissensoort), sleurt Lambik mee aan zijn harpoen naar het mondaine prinsdom Mocano. Een gemaskerde duiker redt Lambik het leven. Hij vertelt over een bronzen sleutel dat later een ontzettend gevaarlijk geheim blijkt te verbergen.
Topwaardering: De volkse Vandersteen laat zijn helden en de lezers kennismaken met het mondaine leven op een schiereiland dat ondanks de enigszins nutteloze verbastering natuurlijk doet denken aan Monaco. Maar het is niet het decor dat dit album na meer dan een halve eeuw nog steeds topwaarderingen oplevert. Mysteries met gemaskerde mannen (een klassiek gegeven bij Vandersteen), geheimzinnige en snode belagers en een verschrikkelijk geheim dat na onthulling rampspoed en terreur brengt. De spanning creëert zichzelf in deze geslaagde King Kong-variant. Het is bijna te makkelijk om het consistente succes te verklaren. Eenvoud siert.
Aantal genomineerde albums van Vandersteen: 51
/404
 
Weetjes: De Bronzen Sleutel is Willy Vandersteens tweede Suske en Wiske-verhaal voor het weekblad Kuifje na Het Spaanse Spook. De publicatie loopt van 2 maart 1950 tot 2 mei 1951. Het is ook het allereerste Suske en Wiske-verhaal dat compleet in kleur verschijnt • De albumpublicatie in 1952 verschijnt eerder dan Het Spaanse Spook. Een ander verschil is dat Het Spaanse Spook een volledig volgetekende cover heeft en niet, zoals alle andere Suske en Wiske-verhalen een met wit omrande vierkante prent op een egaal blauwe of rode achtergrond • De albumversie heeft voorts een andere kleurinstelling dan de weekbladpublicatie in Kuifje want de uitgever maakt gebruik van de kleurproeven van Ons Volkske dat op de persen van een andere drukkerij wordt gedrukt. De Franstalige editie in de Collection du Lombard gebruikt dan weer de originele kleurproeven van het weekblad Kuifje en kent een hertekende cover. Pas vanaf het volgende album, De Tartaarse Helm, gebruiken de uitgevers Standaard Boekhandel en Lombard dezelfde kleurproeven • Daar waar Het Spaanse Spook in Kuifje op slechts een halve pagina per week start, in twee kleuren dan nog, haalt de redactie bakzeil voor De Bronzen Sleutel dankzij de positieve respons van het publiek. Naast de vierkleurendruk siert het verhaal drie keer de cover van het stripweekblad • In het jaar 1952 verschijnen maar liefst vijf Suske en Wiske-titels. Daarnaast verschijnt het eerste deel van Judi: De Zondvloed, gemaakt door de tandem Vandersteen/Karel Verschuere • In 1971 verschijnt het verhaal in de reguliere rode reeks onder het nummer 116, opnieuw met schrapping van een aantal pagina's, zeven in totaal • De Blauwe Reeks telt zes albums. Het Spaanse Spook en Het Gouden Paard (eerste albumuitgave: 1969) maken daar geen deel van uit • Na Het Gouden Paard, in Kuifje verschenen van februari 1958 tot april 1959, verandert de situatie bij Kuifje. Vandersteen raakt minder gemotiveerd en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Hij heeft nog wel een idee voor een verhaal dat zich in Japan afspeelt met de titel De Sonometer, maar Vandersteen laat het hierbij en stopt definitief met zijn klasseverhalen voor Kuifje.