HET RAADSEL VAN ATLANTIS

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Edgar-Pierre Jacobs
Scenarist:
Edgar-Pierre Jacobs
Uitgever:
Lombard
Collectie:
Lombard Collectie
Eerste druk: 1957
Oorspronkelijke titel:
L'Énigme de l'Atlantide
Uitvoering:
HC, kleur
Plot: Ook op vakantie op het lieflijke eiland Sao Miguel kan professor Mortimer zijn ware aard van speurneus en avonturier niet opbergen. Volgens oude verhalen is het eiland een uit zee stekende bergtop van het mythische eiland Atlantis. In één van de kloven van de vulkanische vallei Furnas vindt Mortimer sporen en contacteert zijn vriend Blake. Samen zullen ze afdalen en het raadsel van Atlantis ophelderen.
Topwaardering: Zelfs al behandelt Jacobs een al lang uitgehold thema als het onderzeese rijk Atlantis, dan nog voegt hij er een extra dimensie aan toe met zijn niet te klonen verbeelding.
Aantal genomineerde albums van Jacobs: 9
/404
 
Weetjes: De censuurproblemen rond de cover van Het Gele Teken beu wil Jacobs een volledig verzonnen verhaal voor het duo uitvinden. Toch geven enkele angstaanjagende taferelen toch weer aanleiding voor ingrepen van diezelfde censuur • Jacobs ziet het helemaal zitten met zijn verhaal waarin ufo's een belangrijke rol vervullen, nu eens niet van buitenaardse oorsprong, maar van ondergrondse. Maar als hij verneemt dat Willy Vandersteen het Suske en Wiske-verhaal De Gezanten van Mars in voorbereiding heeft, gooit perfectionist Jacobs prompt de koers van zijn verhaal om, hetgeen te merken is: het sfeervolle, intrigerende begin verandert spoorslags van toon • Jacobs is de eerste Belgische stripauteur die aan een Kunstenacademie studeert. Dat gebeurt in 1919 aan de Academie van Brussel. De grote Belgische architect Victor Horta is er directeur. Jacobs studeert er schilderkunst, maar verveelt zich al gauw en laat zijn studies voor wat het is • Het Raadsel van Atlantis vertoont gelijkenissen met Reis naar het Middelpunt der Aarde uit 1865 van Jules Verne die Jacobs enorm bewondert • Grotten, ondergrondse laboratoria, geheime basissen en rioleringen... Jacobs houdt er een bijnaam als L'Homme des Souterrains (De Man van de Onderwereld) aan over. In zijn autobiografie Un Opéra de Papier staat een mogelijke verklaring voor deze fascinatie. Op twee- of driejarige leeftijd speelt hij op de binnenplaats van zijn ooms huis en valt door een vermolmd deksel in een oude put van meer dan zeven meter diep. Hij blijft er een half uur ontredderd zitten vooraleer iemand hem uit de nauwe put kan helpen • De vormgeving van de architectuur baseert Jacobs op de Maya-kunst in Mexico, de Minoïsche cultuur en dat van oorlogsbunkers • Jacobs en de veelzijdige pop art-kunstenaar Andy Warhol sterven in hetzelfde weekend. Jacobs op 20 februari 1987, Warhol twee dagen later.