DE AVONTUREN VAN SUSKE EN WISKE

Het Geheim der Gladiatoren

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Willy Vandersteen
Scenarist:
Willy Vandersteen
Uitgever:
Uitgeversmij N.V. Standaard-Boekhandel
Eerste druk: 1955
Uitvoering:
SC, kleur
Plot: Tijdens de onderwerping van Gallië door de Romeinen ontmoeten we Lambik als een stoer stamlid van de Belgae. Hij wordt gevangen genomen door een Romeinse patrouille en ook zijn vrienden Suske en Wiske worden aan de galeiriemen vastgeketend. In Rome aangekomen moet Lambik als gladiator de arena betreden. Tijdens een opstand redt hij keizer Nero het leven zodat hij hoofd wordt van de Pretoriaanse wacht van de keizer. Maar wanneer Lambik de keizer geen goud kan bezorgen om de soldij van de legioensoldaten te betalen, valt hij uit de gratie van Nero.
Topwaardering: Rome, Rome, Rome, altijd maar Rome. Na de middeleeuwen de populairste historische periode van de geschiedenisminnende striplezers. Toch is dit allerminst een geschiedenislesje in stripformaat. Daar is het Vandersteen niet om te doen. Een boeiend tijdperk moet voldoende zijn. En dat is het ook. Voor de invulling vertrouwen we op de afwisselend heroïsche en koldereske strapatsen van Lambik. Suske en Wiske lopen er wat kleurloos bij. Zij dienen de ware held. Ontzettend jammer dat hij tegenwoordig is gedevalueerd tot een domme, blunderende pummel.
Aantal genomineerde albums van Vandersteen: 51
/404
 
Weetjes: Zonder poespas met een Teletijdmachine of hypnose start dit verhaal meteen in het verleden • Na de vis Prosper in De Bronzen Sleutel en de dromedaris met de te korte poten Jezabel in De Tartaarse Helm (1952) is de leeuw Titus opnieuw een zelfstandig personage van grote waarde in de Blauwe Reeks. Het roze dinosaurusje Lollo in De Groene Splinter (1957) en Pepita, het gouden paard, worden later nog toegevoegd aan Vandersteens bestiarium • De voorpublicatie in Kuifje van 14 oktober 1953 tot 15 december 1954 loopt onder de titel Goud voor Rome dat in de Franse editie vertaald wordt als Le Gladiateur-Mystère. Bij de albumpublicatie in 1955 verandert de titel in Het Geheim der Gladiatoren en het geüpdatete Nederlands Het Geheim van de Gladiatoren voor de reguliere editie in de rode reeks in 1971. Voor deze editie worden zes platen weggelaten om het album terug te brengen tot de gangbare 55 pagina's • Van dit verhaal tekent Vandersteen geen covertekeningen voor het weekblad Kuifje • Tegenwoordig begin je een oude zak te worden als je je erover verbaast dat een jonge snaak zich luidop afvraagt waarom Wiske eigenlijk plots krullen heeft...