JAGUAR 3

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Jan Bosschaert
Scenarist:
Jean Dufaux
Uitgever:
Casterman
Eerste druk:
2003 (HC)
2004 (SC)
Uitvoering:
SC en HC, kleur
Plot: Door de aders van de god Jaguar loopt het bloed van drie rassen: de Kluizenaars, de Amazones en de Sfeer. Jaguar manifesteert zich in de gedaante van Jida Lenj die de tijd van de steden en de tijd van de jungle weet te overheersen. Hij dooft ook de rivaliteit uit tussen de Kluizenaars en de Amazones. Hij is de enige die het mysterie kan achterhalen van de enorme Sfeer die onophoudelijk rond de aarde draait.
Topwaardering: De info bij de plot hierboven hebben we gepikt van de kwartaalfolders van uitgeverij Casterman want net zoals tekenaar Bosschaert begrijpen we niet al te veel van het verhaal en we gaan ons niet vermoeien om daar zelf een samenvatting voor te verzinnen. In verschillende edities van onze top 10-wedstrijden van het jaar haalden de albums van Jaguar steeds een sterke score. Toch begeleidden verschillende deelnemers hun inzending met de mededeling dat Jaguar hun punten enkel verdiende door de tekeningen van Bosschaert en dus niet door het verhaal van Dufaux. Niettemin betekent het voor Bosschaert een bescheiden doorbraak in het volwassenengenre in Frankrijk en dat moedigen we steeds aan want typische Belgen als we zijn moet een artiest van de eigen kluit zich eerst bewijzen in het buitenland alvorens hier met lof toegejuicht te worden. Al mogen we van Bosschaert zeggen dat het vooral extra lof is.
Aantal genomineerde albums van Bosschaert: 6/404
Aantal genomineerde albums van Dufaux: 22/404
 
Weetjes: Jaguar 1 komt ook voor in onze BelgenTop. Meer info vind je daar • Als illustrator verdient Bosschaert zijn sporen in Vlaanderen en Nederland. Hij tekent covers en illustraties voor onder andere Humo, Playboy, Panorama, P-magazine, Libelle, Teve-Blad, De Morgen, Ché, covers voor boeken van Hugo Claus, Marc De Bel, Benno Barnard en cd-hoezen voor onder andere Pitti Polak. Om nog maar te zwijgen van zijn affiches, zeefdrukken, ex-librissen, posters, publicitair werk, schilderijen en naaktportretten • Het contract voor Jaguar staat het duo Bosschaert-Dufaux toe om drie albums te maken. Daarna wordt de reeks geëvalueerd. Ondertussen loopt er al een tweede cyclus, Dog Mengo is er het eerste deel van. In 2006 verschijnt een tweede deel. Daarna wacht Bosschaert af of hij de serie verderzet want in de strip in het algemeen is hij redelijk ontgoocheld geworden • Dufaux beperkt zich in de scenario's die hij aan zijn tekenaars afgeeft tot de decoupage — zijn filmachtergrond indachtig —, een paar tekstballonnen en verbazend veel pagina's beschrijvende en gedetailleerde teksten voor één strippagina waarin weinig aan het toeval wordt overgelaten, maar wel aan interactie met de tekenaar • De invloeden van The Matrix mogen duidelijk zijn, alleen al door de zwarte mantels en de zonnebrillen. Deze invloed komt ook voor in De Aasgieren, een andere reeks van Dufaux, getekend door de Zwitser Enrico Marini. Maar de film Aguirre, The Wrath of God (1973) van Werner Herzog met de Duitse acteur Klaus Kinski in de rol van Don Lope de Aguirre, is ook een niet te onderschatten inspiratiebron. Klaus Kinski is met conquistadorhelm en al te herkennen in het eerste deel van Jaguar • Volgens Bosschaert hebben ze beneden Brussel en in Frankrijk geen probleem met de vreemde verhaalstructuur en -chronologie. Dufaux beweert dat Fransen graag vragen hebben, ook al blijven ze ermee zitten na drie albums. Dan hebben ze toch het gevoel een goed boek gelezen te hebben. In Vlaanderen daarentegen moet het àf zijn en vooral kloppen.