CAATINGA

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Hermann
(Hermann Huppen)
Scenarist:
Hermann
(Hermann Huppen)
Uitgever:
Lombard
Collectie:
Getekend
Eerste druk: 1997
Uitvoering:
SC en HC, kleur
Plot: De jaren dertig in het noordoosten van Brazilië in de streek Caatinga. Diamantino da Rocha, de zoon van een kleine veeboer, vindt het lijk van zijn vader. Hij is op bevel van hun rijke buurman vermoord. Met behulp van zijn broer besluit Diamantino de dood van zijn vader te wreken. Na een bloedige vergelding zijn beide jonge boeren gedwongen te vluchten. Ze worden opgenomen door één van de talloze bendes Cangaceiros, outlaws die de woestijnachtige Sertâo onveilig maken.
Topwaardering: Eigenlijk kan je dit beschouwen als een sociaal bewogen Comanche-album (de wreedheid blijft) of een ante-apocalyptische Jeremiah. Hoe dan ook is het westernelement aanwezig, te meer omdat het toch hoofdzakelijk om wraak gaat. En daar houden Hermanns lezers toch van? De tekenaar — tegenwoordig schilder/tekenaar — verliest zich ternauwernood in het schilderen van de details in dorre landschappen, knoestige bomen, doornstruiken en cactussen en zweterige personages. Druk volgetekende pagina's, dat wel, maar met een ongelooflijk, bijna vanzelfsprekend talent.
Aantal genomineerde albums van Hermann: 25/404
 
Weetjes: De Braziliaanse film O Cangaceiro, die in 1955 in Brussel te zien is, maakt door het gewelddadige karakter een diepe indruk op de jonge Hermann. In 1991 bezoekt hij in het gezelschap van zijn vrouw Rio de Janeiro. Zijn vrouw koopt er een reeks ansichtkaarten waaronder een portret van leden van de beroemdste en meest gevreesde bende Cangaceiros. Het doet haar aan de film denken. Op het portret prijken aanvoerder Lampião en zijn vriendin Maria Bonita die in de strip voorkomen. Hermanns interesse is gewekt en hij spreekt zijn vriend Julio Emilio Braz aan, een schrijver van jeugdboeken en stripliefhebber, die in Rio woont. Hij raadt Hermann aan om zich door de complexiteit van het onderwerp zeer goed te documenteren om historische en sociologische fouten te vermijden. Julio geeft 'm films, boeken en foto's uit die tijd mee. Hermann kan aan de slag en leert terloops zelfs Portugees lezen • Begin jaren dertig staan de vrijbuitersbendes op hun hoogtepunt, maar kondigt de ondergang zich reeds aan • In 1940 sterft de laatste Cangaceiro, Corisco, luitenant en vriend van bendeleider Lampião. Zijn afgehouwen hoofd en dat van andere bendeleden wordt in het hele land tentoongesteld. Het afhakken van hoofden is een gangbare praktijk bij zowel Cangaceiros als de politie, die in wreedheid niet moet onderdoen voor de opstandelingen • Een Cangaceiro is een term uit de Sertão-streek als aanduiding van een opstandige boer die zich heeft aangesloten bij de Cangaço, een sociale beweging. Een Cangaceiro is een kruising tussen een Robin Hood en een genadeloze misdadiger • De beweging onstaat aan het einde van de 19de eeuw en revolteert uit bittere armoede door onrecht tegen de rijke landeigenaars of grootgrondbezitters, kolonels genoemd • Caatinga, genoemd naar de streek waarin het verhaal zich afspeelt, is het tweede album in Hermanns rechtstreeks ingekleurde tekenstijl dat hij voor het eerst toepast in Sarajevo-Tango (1995) • Met dit album publiceert hij nog eens een album bij Lombard waarvoor hij ooit begon met de klassieke avonturenreeks Bernard Prince, de brute, indertijd te gewelddadig bevonden western Comanche (allebei op scenario van Greg) en de start van het min of meer historische Jugurtha.