THORGAL 15

De Meester van de Bergen

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Grzegorz Rosinski
Scenarist:
Jean Van Hamme
Uitgever:
Lombard
Eerste druk: 1989
Oorspronkelijke titel:
Thorgal 15: Le Maître des Montagnes
Uitvoering:
SC en HC, kleur
Plot: In een besneeuwd landschap trekt Thorgal door een bergpas. Een figuur met lange rode mantel blaast op een hoorn en veroorzaakt een lawine. Thorgal kan maar net ontsnappen en vndt onderdak in een half verbrande berghut. Daar ontmoet hij de jongen Torric. Hij vertelt Thorgal over Saxegaard, de meester van de bergen en het hoofd van een bende rovers die de hele streek plundert. Bij het haardvuur vindt Thorgal een vreemde ring. Als ze de volgende ochtend opstaan en naar buiten gaan is de sneeuw verdwenen, de locatie is hetzelfde, maar de tijd helemaal niet. En dan houdt de rosse Vlana het duo onder schot. Thorgal begint door te hebben dat hij zich in het verleden bevindt. Maar hoe passen Vlana en Torric in deze historie?
Topwaardering: Van dit album hou je of je haat het. Of stellen we dit te zwart-wit voor? Vast staat dat niet iedereen gewonnen is voor Van Hammes gepruts met de tijd. Anderen (zij die het album wisten door te laten stoten tot deze BelgenTop) vinden het maar al te prettig tegelijkertijd op het verkeerde been gezet te worden en uitgenodigd te worden om actief deel te nemen om de verschillende tijdslijnen te blijven overzien. Geniaal en zeer inventief kleeft en overkleeft Van Hamme gebeurtenissen uit het heden aan die van het verleden of de toekomst en vice versa tot in 't oneindige. Je moet het lezen om het te begrijpen... en herlezen om de auteurs op fouten te betrappen. Of toch niet? Nogmaals herlezen!
Aantal genomineerde albums van Rosinski: 22/404
Aantal genomineerde albums van Van Hamme: 40/404
 
Weetjes: Het thema van het tijdreizen herhaalt Van Hamme nog eens in Thorgal 21: De Kroon van Ogotaï uit 1995. De jonge Jolan ontmoet er zijn oudere versie • Het tijdreisthema waarin een personage een oudere of jongere versie van zichzelf tegen het lijf loopt of kan lopen, komt voor in veel populaire films en boeken. Schrijver H.G. Wells waarschuwt in The Time Machine (1895, verfilmd in 1960, 1978 en 2002) al voor gevolgen van daden in het heden of verleden die de toekomst zullen herbepalen • Het basisverhaal met verschillende sprongen in de tijd kort op elkaar is de basis voor de ongemeen succesvolle filmtrilogie Back to the Future (geregisseerd door Robert Zemeckis, geproduceerd door Steven Spielberg en met Michael J. Fox en Christopher Lloyd in de hoofdrollen). De films lopen in 1985, 1989 en 1990 in de zalen, in dezelfde periode als de totstandkoming van dit album • Hier mogen we ook de reeks Suske en Wiske niet vergeten met Barabas' uitvinding de Teletijdmachine. Allemaal genoeg voorbeelden en inspiratie voor Van Hamme • Tussen 1 januari 1980 en 31 december 2001 bedraagt de totale verkochte, Franstalige oplage van de reeks Thorgal 6.8960.000 albums. Dat is dus zonder de albums die in de dertien andere talen zijn verschenen in meer dan twintig landen • Het jaar na de publicatie van dit album, verschijnt Hans 5: De Wet van Ardelia, Rosinski's laatste bijdrage aan de sf-reeks. Liever besteedt hij zijn aandacht aan zijn belangrijkste reeks, afgewisseld met losse albums ernaast, dan zijn concentratie en energie te verdelen over twee reeksen tegelijk. Zijn landgenoot en schoonbroer Kas (= Zbigniew Kasprzak) neemt Hans over • In 2005 vraagt een journalist van het stripinfotijdschrift BoDoï welk Thorgal-verhaal Rosinski zijn meest favoriete is. Rosinski antwoordt: "Zonder twijfel De Meester van de Bergen, zelfs nadat bepaalde journalisten van de algemene pers het negatief beoordeelden omdat ze er niets van hebben begrepen. Het is nochtans het meest logische, het best geconstrueerde."