THORGAL 5

De Schaduwen Voorbij

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Grzegorz Rosinski
Scenarist:
Jean Van Hamme
Uitgever:
Lombard/Albracht
Eerste druk: 1983
Oorspronkelijke titel:
Thorgal 5: Au-delà des Ombres
Uitvoering:
SC, kleur
Plot: Thorgal ziet er als een schooier uit als hij het verhaal binnenstrompelt. In zijn spoor volgt de jonge en dolverliefde Shaniah, medeverantwoordelijk voor de verwoesting van hun beider geboortedorp (lees De Zwarte Galei) en de vermeende dood van zijn vrouw Aaricia. In een doorzopen taveerne herkent een grijsaard Thorgal door de sleutel van de tweede wereld rond z'n nek, een geducht wapen zo blijkt. De gebroken man Thorgal wordt meegetroond naar een heiligdom. Thorgal moet doordringen tot achter de tweede wereld om zijn geliefde te redden.
Topwaardering: Na zijn heldenavonturen in De Zwarte Galei (nummer 60 in onze BelgenTop) toont Thorgal zich aanvankelijk van zijn meest kwetsbare kant. Het verlies van Aaricia valt 'm zwaar. Een zielloos hoopje vlees en botten is wat van hem rest, in bescherming genomen door een jong meisje dat voor haar verliefdheid domme daden stelde. Sentiment en emotie, niet in het minst door de (on)bedoelde (zelf)opoffering op het eind, plaatsen definitief de rechtvaardige held Thorgal in de spotlichten als een broze mens met een zwakke plek: de liefde voor zijn vrouw. De mythische queeste die hij actief ondergaat weekt de antipode, zijn avontuurlijke aard, in hem los. Een fantastisch dubbele persoonlijkheid dat in latere albums wordt uitgediept.
Aantal genomineerde albums van Rosinski: 22/404
Aantal genomineerde albums van Van Hamme: 40/404
 
Het doorsnijden van de levensdraad is geïnspireerd op de Griekse mythe Orpheus en Eurydice • De witte weg die Thorgal en Shaniah onder geen enkele voorwaarde mogen verlaten, is dan weer een vondst die we allen herkennen uit The Wizard of OzDe Schaduwen Voorbij wint in zijn verschijningsjaar 1983 de Grote Prijs Saint-Michel, ooit een belangrijk Belgisch stripfestival. Deel 2, Het Eiland van de Bevroren Zeeën, leverde Rosinski in 1979 al de Grote Prijs Saint-Michel op voor het beste realistische tekenwerk • Graza, de inkleurster van Thorgal, is de echtgenote van tekenaar Zbigniew Kasprzak (noem 'm maar vlug Kas), Rosinski's landgenoot en latere tekenaar van de sciencefictionreeks Hans waarvan in 1983 het eerste album verschijnt op scenario van André-Paul Duchâteau... en uiteraard getekend door Rosinski • 60% van het Thorgal-lezerspubliek bestaat uit vrouwen • Verschillende van Thorgals beproevingen zien we terug in het kortverhaalniemendalletje De Barbaarse Maan van het duo Rosinski + Van Hamme. Het verscheen in Super Kuifje 26 (1984) met als thema Ridders. De cover is trouwens ook van Rosinski. De ontmoeting met de prinses, gelegen in een bed boordevol kussens, heeft anders ook wel wat weg van de eerste kennismaking van J'on, de Chninkel, met Volga de zieneres... • De Parijse galeriehouder Daniel Maghen deed in 2005 zijn boekhouding eens open. Het klapstuk is de originele cover van Thorgal 5: De Schaduwen Voorbij, uitgevoerd als een olieverfschilderij van 80 cm breed x 120 cm hoog, dat van eigenaar wisselde voor zestigduizend euro. Vier andere Thorgal-covers van minder mythische albums zijn in de galerie trouwens al voor twintigduizend euro per stuk van de hand gegaan.