THORGAL 9

De Boogschutters

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Grzegorz Rosinski
Scenarist:
Jean Van Hamme
Uitgever:
Lombard
Eerste druk: 1985
Oorspronkelijke titel:
Thorgal 9: Les Archers
Uitvoering:
SC, kleur
Plot: Tijdens een storm op zee vergaat Thorgals boot. Tjall de Vurige redt Thorgal van een gewisse dood. Zijn oom Arghun, "Boomvoet" (omdat hij een houten been heeft), kan hem aan wapens helpen. Arghun is een gerenommeerde wapensmid. Gewapend met een boog en in het gezelschap van de wispelturige schone Kriss van Valnor, een klant van Arghun, schrijven ze zich in voor een boogschutterstoernooi. Thorgal hoopt zo geld te winnen om een nieuwe boot te kunnen betalen. Maar Kriss wil meer.
Topwaardering: Robin Hood, Ivanhoe, Wilhelm Tell, Ben Hur, Gladiator,... Met een historische, in dit geval vroegmiddeleeuwse, arena en een belangrijk of allesbepalend toernooi zit je als scenarist safe voor het brengen van competitieve spanning. Het eerste optreden van vriend/vijand Kriss van Valnor doet meteen smaken naar meer. Zij wordt dan ook één van de belangrijkste bijfiguren uit de reeks. Jammer, maar Van Hamme heeft nadien nooit meer het verhalende succes van De Boogschutters kunnen herhalen in de Thorgal-saga, laat staan evenaren. Ook al probeert hij het zeventien jaar later met het doorslagje De Barbaar (deel 28 uit 2002). Rosinski is een meester op het gebied van het realistische tekenwerk, niet in het minst in zwart-wit want een originele Thorgal-pagina oogt net zo sterk als een ingekleurde. Nochtans hanteert hij voor Thorgal een weloverwogen kleurenpalet.
Aantal genomineerde albums van Rosinski: 22/404
Aantal genomineerde albums van Van Hamme: 40/404
 
Weetjes: In september 1976 ontmoet Rosinski de scenaristen Van Hamme en André-Paul Duchâteau, die voor de tekenaar de sf-reeks Hans zal schrijven. Rosinski spreekt geen woord Frans en leert de taal uit de scenario's die hij toegestuurd krijgt • Op dat moment staat Van Hamme op het punt zijn baan als manager in het bedrijfswezen op te geven om zijn schrijfcarrière te ontwikkelen • Rosinski geeft te kennen dat hij geen modern verhaal wil tekenen omdat hij er geen documentatie over heeft en het hem niet interesseert. Van Hamme stelt hem een vikingavontuur voor vanuit een mythisch perspectief. Thorgal is dus geboren • Pas in 1982 verhuist Rosinski van Warschau naar Brussel omdat de orde en het gezag in Polen het zelfs onmogelijk maken zijn platen op te sturen. Het zou hem nog veel moeite kosten om zijn gezin over te brengen • De Boogschutters is een klassiek avonturenverhaal dat net zo goed echt had kunnen gebeuren. Het is Van Hammes compenserende antwoord op de angstaanjagende psychologische thriller Alinoë, het vorige deel in de reeks. In Alinoë komt Thorgal nauwelijks voor en dragen zoon Jolan en vrouwlief Aaricia de hoofdrol • Rosinski noemt De Boogschutters een middeleeuwse western • Na een langzame start is Thorgal in deze periode inmiddels een gevestigde waarde in heel Europa, van Frankrijk tot diep in Scandinavië • Dit album kon veel hoger eindigen als het geen ongelukkige concurrentie werd aangedaan door dat andere bijzondere album uit dezelfde reeks, deel 5: De Schaduwen Voorbij, dat op nummer 11 strandt.