| START | A-G | H-O | P-Z |


HET PAD VAN DE SCHIMMEN
(Tiburce Oger)

Het Pad van de SchimmenWanneer de Comanches getroffen worden door de pokkenziekte, beschuldigen ze de blanken en zijn ze uit op wraak. Natanaëls familie wordt uitgemoord. Zach Cloverleaf ontfermt zich over de jongen en dropt hem op de landerijen van Cumberland waar hij een man wordt. Alles gaat goed tot Julia verschijnt. Het meisje is door Cloverleaf gekocht om zijn vrouw te worden. De twee jongeren worden verliefd en vluchten. Maar sinds de dood van zijn ouders is Natanaël in het bezit van drie stenen die geheimzinnige krachten bezitten wanneer hij kwaad wordt.
(Blitz, 3 delen, 2002-2003)PECOS BILL
(diverse auteurs)

Pecos Bill Pecos Bill was een Amerikaanse cowboy die de hoofdrol speelde in talloze legendes over het Wilde Westen. De eerste neergeschreven overleveringen werden in 1917 gepubliceerd. Schrijver Edward O'Reilly beweerde dat hij oude vertellingen optekende, maar uiteindelijk is het allemaal fictieve folklore. Een vroege stripversie verscheen al tussen 1929 en 1938. Deze vertaalde versie is een onderdeel van de collectie Pocket Classics voordat het na dertien edities een zelfstandige reeks werd.
(Classics Nederland / Williams Nederland, 35 delen, 1966-1976)PINKERTON
(Sébastien Damour + Rémi Guérin)

Pinkerton Calamity Jane, Jesse James, Butch Cassidy en andere Daltons,... Duizenden westerns zijn er al gemaakt over de outlaws van het Wilde Westen. Iedereen kent hun naam maar de Pinkerton-detectives worden in die verhalen meestal opgevoerd als een geinig, raadselachtig fait divers. Nochtans was de militie rond de Schotse immigrant geen doetje. De Pinkertons gedroegen zich even meedogenloos als de misdadigers die ze achtervolgden. Die sfeer van oog om oog, tand om tand voert de toon met verhalen die losjes zijn gebaseerd op de geschiedenis.
(Glénat, 4 delen, 2013-2016)PIWO, HET HOUTEN PAARD
(Willy Vandersteen)

Piwo, het Houten Paard'Dankzij' een luchtalarm tijdens de Tweede Wereldoorlog liep Willy Vandersteen in Brussel een oude scoutsvriend tegen het lijf. Hij was dringend op zoek naar stripverhalen voor Ons Volk. In amper een week tijd tekende Vandersteen onder het pseudoniem WIL het eerste deel van Piwo, het Houten Paard over een levend houten paard in het Wilde Westen. Door papiergebrek verscheen het pas in 1943, zijn allereerste album! Er volgden nog twee albums die zich in Canada en Zuid-Afrika afspelen.
(Het Volk / Standaard Uitgeverij, 3 delen + integrale, 1943-1993)PRAIRIEHONDEN
(Philippe Berthet + Philippe Foester)

Prairiehonden J.P. Bone is een onverbeterlijke drinkebroer, een gevaarlijke bankrover, een vrouwendoder en een kindermishandelaar. Op zijn hoofd staat een prijs. Hij is een van de laatste die van het Amerikaanse westen het Wilde Westen maakt. De twee Philippen, Berthet en Foerster, maakten er een rauwe western van. Ze studeerden samen aan het Brusselse Sint-Lucas waar ook Yves Swolfs (Durango) school liep. Goeie lichting voor westernstrips.
(Talent, one-shot, 1996)PROMISE
(Mikaël + Thierry Lamy)

Promise De Seccessieoorlog heeft in heel Amerika diepe sporen nagelaten. Een vergeten dorpje in de ondergesneeuwde Rocky Mountains bleef gevrijwaard voor groot onheil. Enkel hun dominee heeft de winter niet overleefd. De nieuwe eerwaarde Amos Laughton komt net op tijd. Eindelijk heeft Promise weer een herder die de duivel naar de diepste krochten van de bergen kan verdrijven. Amos trekt in de kerk en is helemaal klaar voor zijn zendelingenwerk want de wereld is een hel!
(Glénat, 1 deel, 2013)RANGER-REEKS
(Francesco Gamba + Andrea Lavezzalo)

Ranger-reeksMet De Jonge Soldaat verscheen slechts één deel in de Ranger-reeks. De Italiaanse reeks Il Piccolo Ranger zong het heel wat langer uit. Het eerste verhaal verscheen al in 1954 met Andrea Lavezzolo als schrijver en de neven Francesco en Pietro Gamba als twee van de tekenaars van de serie waarvan er tot 1985 255 maandelijkse delen verschenen.
(Nooitgedacht, 1 deel, 1967)RATAPLAN
(Morris / Michel Janvier / Vittorio Leonardo + Jean Léturgie / Xavier Fauche / Michel Janvier / Bob de Groot / Éric Adam)

RataplanSpin-off van de reeks Lucky Luke met de domste hond uit het Wilde Westen (en ver daarbuiten) in de hoofdrol. Scenarist René Goscinny introduceerde de hond als mascotte van de gevangenis waar de Daltons zitten opgesloten (zolang ze geen zoveelste ontsnappingspoging wagen) en als parodie op de heldhaftige filmhond Rintintin. De spin-off startte met een aantal lange verhalen voordat het overschakelde naar een gagreeks met de subtitel Blunders van Rataplan. Niet alle albums zijn vertaald.
(Dargaud / Lucky Comics, 16 delen, 1987-2011)RAWHIDE KID
(diverse auteurs)

Rawhide KidBehalve publicaties in de reeksen Classics Western Album en Sheriff Classics gaf een andere uitgever, JuniorPress, een afzonderlijke reeks uit van Rawhide Kid. In de jaren 1960 kreeg de comicreeks namelijk een reboot door Jack Kirby en Stan Lee die later Spider-Man zouden creëren. Het hoofdpersonage Johnny Bart is een heldhaftige revolverheld die ten onrechte gezocht wordt als outlaw. In Amerikaanse miniseries in 2003 en 2010 zette men het personage neer als een homofiel via niet mis te verstane toespelingen.
(Classics Lektuur / JuniorPress, 25 delen, 1975-1982)RED RYDER
(Fred Harman + Stephen Slesinger)

Red RyderIn de beginjaren van het weekblad Robbedoes vulde deze Amerikaanse reeks mee de pagina's want in elk stripblad voor de jeugd hoorde een western. De oorspronkelijke reeks, een van de eerste westerncomics, liep van 1938 tot 1964 en was behoorlijk populair. Robbedoes publiceerde regelmatig afleveringen, maar Lucky Luke nam stilaan het voortouw. In 1951 verdween Red Ryder uit het blad. Het decor was de Far West dat net het 'Wilde' uit het Wilde Westen verloor. Cowboy Red Ryder was bevriend met de jonge indiaan Kleine Bever.
(Dupuis, 7 delen, 1948-1955)REGENWOLF
(Rubén Pellejero + Jean Dufaux)

RegenwolfDe intrige is gebaseerd op indiaanse legendes, vol mysteries, en wordt verteld door de ogen van Blanche, de door de Cody-clan gekidnapte zus van de broers Bruce en Jack Mc Dell. Zij zijn de zonen van spoorwegtycoon Vincent Mc Dell. Bruce neemt Regenwolf in bescherming die uit wettige zelfverdediging een blanke man doodde en daarna vluchtte met Kleine Maan, de vrouw op wie Bruce' broer Jack is verliefd. Regenwolf verscheen in het Frans als tweeluik. In vertaling kwam het uit als een gebundelde editie.
(Dargaud, 1 deel, 2016)RINGO
(William Vance + Jacques Acar / André-Paul Duchâteau)

RingoRay Ringo is een agent voor het postkoetsbedrijf Wells Fargo die instaat voor de beveiliging van geldtransporten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was hij een luitenant bij de Noordelijken om daarna zijn job te hernemen. Het realisme staat een stapje hoger dan wat Vance in Bruno Brazil uit diezelfde periode demonstreert. Behalve drie losse delen verschenen alle verhalen ook in twee integralen in de collectie Alles van Vance.
(Le Lombard, 3 delen + 2 integralen, 1967-2004)RINGO (2)
(Arturo Del Castillo + Héctor Oesterheld)

RingoHoewel de Chileen Arturo Del Castillo zich in meerdere historische tijdperken bekwaamde, stond hij bekend als een vooraanstaand westerntekenaar. Veel van zijn figuren zijn solitaire helden die in de Far West rondzwerven. Op scenario van de Argentijnse scenarist Héctor Oesterheld tekende hij Randall: The Killer die genoemd wordt als een inspiratiebron voor de films van Sergio Leone. Ringo creëerde hij voor het Britse Top Spot. Het verscheen ook in het Franse Pilote en het Nederlandse Sjors. Het was een van zijn langst lopende reeksen.
(Oberon, 3 delen, 1981-1983)RIN TIN TIN
(diverse auteurs)

Rin Tin TinOnder de reeksnamen Rin Tin Tin, Rin Tin Tin en Rusty en RinTinTin de Wolfshond liepen verschillende stripreeksen naar de bekende film- en televisiehond. Diezelfde hond waar Rataplan uit Lucky Luke een parodie op is. De oorspronkelijke Rin Tin Tin was een Franse puppy die kort voor het einde van WO I door een Amerikaanse korporaal werd meegenomen. Thuis leerde hij hem truukjes aan. In 1922 was hij te zien in een eerste film. Er zouden er nog veertien volgen. Andere honden namen de rol over in andere films en een tv-reeks tussen 1954 en 1959.
(Zuidnederlandse Uitgeverij / Classics Nederland / Williams Nederland, 28 delen, 1961-1974)RIO
(Doug Wildey )

RioIn een sneltreinvaart volgen we de ex-outlaw Rio door het Wilde Westen richting Mexico en terug, leren we spoken uit zijn verleden kennen en komen we te weten dat hij ooit tot de bende van Jesse James behoorde. In het tweede deel uitgave volgen we Rio verder, terwijl hij op een eerzame wijze een job tracht te vinden en kennismaakt met Doc Holliday, de assistent van Wyatt Earp (jawel, die van Tombstone). Rio worstelt met zichzelf en zijn verleden en blijft soms gevaarlijk op het randje handelen. Doug Wildey schopte het tot assistent van Milton Caniff.
(Dark Dragon Books, 2 delen, 2019)ROBBEDOES EN KWABBERNOOT
(André Franquin)

Robbedoes en KwabbernootHet kortere verhaal De Zwarte Hoeden brengt Robbedoes en Kwabbernoot naar het Wilde Westen om er een reportage te maken. Maar zo "wild" is dat westen niet meer. Een Amerikaan raadt het duo aan zich naar Tombstone te begeven. Daar maken ze inderdaad het ene na het andere avontuur mee dat in geen enkel westernverhaal misstaat.
(Dupuis, 1 specifiek deel, 1977)DE RODE ADELAAR
(Benedetto Resio + Roberto Renzi)

De Rode AdelaarPulpreeksje over de jonge roodhuid Rode Adelaar die samen met de blanke Bill optrekt en waarvan 51 lilliputboekjes (op liggend strookjesformaat en in zwart-wit) en een uitgave op groter formaat (in kleur) verschenen, allen in 1953 en 195 bij dezelfde uitgever van Akim. Uitgeverij Boumaar bundelde de reeks in twee integralen in hardcover.
(Walter Lehning / Boumaar, 51 boekjes en 2 integralen, 1953-2015)RONSON INC.
(Minck Oosterveer + Willem Ritstier)

Ronson Inc. In het goudmijnersstadje Dampart krijgt het befaamde detectivebureau van de Pinkertons zware concurrentie van Ronson Inc., een klein detectivebureau. De gladde boys van Pinkerton leveren er een verbeten strijd met de leden van Ronson Inc. om reizigers of goudladingen te escorteren. Maar deze laatsten laten niet met zich sollen. We leren beresterke Denny, de lesbische Diane, scherpschutter Becker, de wulpse Inga en leider Richard, kennen. Door het dodelijke motorongeluk van Minck Oosterveer hield de serie op na twee delen.
(Don Lawrence Collection, 2 delen, 2010-2011)ROODOOG
(Gordon Bess)

RoodoogRoodoog is het opperhoofd van een indianenstam tijdens de negentiende eeuwen is zo'n beetje het equivalent van Hägar de Verschrikkelijke. De strookjesstrips werden vooral in Europa populair, in het Nederlands en Frans dankzij een publicatie in het weekblad Kuifje (maar in 1968a l in Het Laatste Nieuws). Gordon Bess startte met de strookjesstrip in 1967. Door ziekte moest hij er in 1988 mee ophouden. Door de dood van zijn opvolgers doofde de strip in 2008 definitief uit.
(Semic Press / Le Lombard / Helmond / Mustang, 9 delen, 1972-1985)RUITERS VAN HET WILDE WESTEN:
JEFF ARNOLD

(Jack Chilton / Jack Daniel / Augus Scot / Frank Humphris)

RoodoogTien verhalen van Jeff Arnold werden in de periode 1955-1963 in het stripblad Arend gepubliceerd. Pas in 2018 bundelde Uitgeverij Boumaar alle verhalen in drie bundels.
(Uitgeverij Boumaar, 3 delen, 2018)SANDY EASTERN
(Philippe Jarbinet + Franz)

Sandy Eastern Sandor is de enige zoon van een Hongaarse familie die het land wil ontvluchten na opeenvolgende invallen. Hij trekt in 1820 naar de Nieuwe Wereld. Aan boord van het schip wordt hij verliefd op de oudste dochter van een Ierse familie. De nieuwe kolonisten vestigen zich in een vruchtbaar en visrijk gebied. Van de indianen hebben ze niets te vrezen. Op een dag vindt hij echter zijn schoonouders vermoord terug, zijn huis verwoest en zijn vrouw en zoon verdwenen. Sander alias Sandy verdenkt de indianen en gaat naar het dichtstbijzijnde fort, 250 mijl van thuis.
(Uitgeverij Blanco, 1 deel, 1991)DE SCHADUWEN VAN DE SIERRA MADRE
(Daniel Brecht + Philippe Nihoul)

De Schaduwen van de Sierra Madre De mormoon Moroni Fenn kampt na zijn terugkeer uit de Eerste Wereldoorlog met serieuze nachtmerries en wordt door zijn geloofsgemeenschap als therapie naar een nederzetting in Mexico gestuurd om daar als sheriff de orde te handhaven. Onderweg redt hij een gevangen indianenmeisje uit de klauwen van een rondreizende charlatan.
(Dark Dragon Books, 2 delen, 2019)SGT. KIRK
(Hugo Pratt + Héctor Oesterheld)

Sgt. Kirk Sergeant Kirk is een voormalige soldaat uit de Amerikaanse Burgeroorlog die opnieuw gaat vechten in het Wilde Westen. Hij neemt er noodgewongen deel aan de slachting van indianen. Daarom deserteert hij om zich voortaan voor de tegenpartij in te zetten. In deze specifieke vertaling van de langlopende Argentijnse reeks trekken Kirk en zijn vrienden naar Missouri op een verkenningstocht voor de Amerikaanse regering. Al snel raken ze betrokken bij de verdediging van een vastgelopen boot tegen de Sioux-indianen.
(Loempia, one-shot, 1988)SARAH
(Paolo Eleuteri Serpieri)

Sarah Voordat hij internationaal doorbrak met Druuna tekende Serpieri heel wat kortverhalen en langere verhalen in het westerngenre. Door het succes van Druuna raakten er een aantal van die verhalen alsnog vertaald zoals deze Sarah over een indiaanse blanke.
(Loempia, one-shot, 1994)SÉMINOLE
(Jean-Claude Cassini + Simon Rocca)

Séminole De jonge Jasper Unluck is op de katoenplantage van zijn meester een favoriete speelkameraad. Bij get ouder worden ligt zijn favorietenrol onder vuur. Door een ongelukkige situatie moet hij de benen nemen. Dankzij Hispano-Cubaanse smokkelaars vindt hij aansluiting bij de Séminolestam die in hun thuisstaat Florida een eigen oorlog uitvecht tegen de blanke kolonisten. Jasper en zijn kompanen leveren de Séminoles wapens. Bij de ondertekening van een duurzaam verworven vredescontract rijzen problemen. Bedoeld als trilogie, maar na één deel gestrand.
(Talent, 1 deel, 2006)SERPIERI'S WESTERN COLLECTIE
(Paolo Eleuteri Serpieri)

Serpieri's Western Collectie In deze collectie worden de vroege verhalen uit Serpieri's carrière gebundeld in drie integralen. Het betreft zijn westernverhalen waarvan de meeste in andere albums raakten uitgegeven, ook in vertaling.
(Dark Dragon Books, 4 delen, 2017-2019)SHERIFF CLASSICS
(diverse auteurs)

Sheriff Classics Classics Nederland gaf vanaf 1965 westernstrips van het Amerikaanse Marvel Comics uit met een dozijn subreeksen als Kid Colt, Rawhide Kid, Copperhead Kid, Hopalong Cassidy, Ringo Kid en andere namen met Kid ervoor of erachter. In negen jaar tijd verschenen 250 delen in vertaling. In de jaren daarna, tot 1977, verschenen er nog zelfstandige reeksen rond Kid Colt, Rawhide Kid en Outlaw Kid. In 2011 nam het Nederlandse Windmill Comics Publishing het stokje over met een voortzetting van Sheriff Classics met herdrukken en nieuwe strips van eigen bodem.
(Classics Nederland / Williams Nederland / Windmill Comics Publishing, 260 delen, 1965-...)SHERIFF MINI-STRIP
(diverse auteurs)

Sheriff Mini-Strip Afgeronde verhalen die indertijd tweewekelijks verschenen.
(Mondial, 18 delen, 1975)SHERIFF KING
(Francisco Diaz + Victor Alcazar)

Sheriff King Sheriff King is een rechtschapen man die in het Wilde Westen werkzaam is, maar nogal terughoudend is om zijn wapen te gebruiken. Hij gebruikt liever de zwaktes van zijn tegenstanders tegen hen. Met zjn assistenten Gordo en Dandy vindt hij dikwijls een rondreizende verkoper op zijn pad die nooit veel goeds met zich meebrengt. Een extravagant nevenpersonage en een pijprokende tante zorgen voor een vleugje humor. King is bevriend met een Apachenopperhoofd. De reeks verscheen indertijd wekelijks met telkens 32 pagina's per verhaal.
(Amsterdam Boek, 16 delen, 1975)SHERIFF TEDDY
(Roy D'Amy)

Sheriff Teddy Teddy Star is een sheriff die ook sergeant is in het leger dat het onder meer opneemt tegen de indianen. Sheriff Teddy verscheen oorspronkelijk in de grotere Lilliput-reeks, pulpstripverhalen op handzaam, liggend formaat uit de jaren 1950-1960 (Akim was de bekendste reeks). Uitgeverij Boumaar bundelde alle 33 verschenen westernverhalen in drie bundels.
(Walter Lehning / Uitgeverij Boumaar, 24 delen + 3 integralen, 1955-2014)SMITH & WESSON
(Pierre Tranchand + François Corteggiani)

Smith & Wesson Gagreeks met westernelementen, maar de auteurs permitteren zich anachronismen (televisie) en (visuele) absurditeiten om het parodie-element te versterken.
(Arboris, 2 delen, 1989-1990)SILVER
(auteurs onbekend)

Silver Spin-off van Lone Ranger over... diens paard!
(Zuidnederlandse Uitgeverij, 14 delen, 1962)STAMPEDE!
(Peter de Wit)

Stampede! In deze gagstrip krijgen we een beeld van wat werkelijke cowboys in het Wilde Westen uitvoerden: het hoeden van koeien. Of toch bjna want Stampede! (naar de kreet als waarschuwing voor een aanval van losgeslagen vee) is een pure gagstrip uit de koker van Peter de Wit, die van 1979 tot 1983 in Eppo te lezen was. Later werd de gagserie in De Cowboys omgedoopt voor publicaties in Minetoe en SjoSji. In de hoofdrol vinden we een goed bedoelend kneusje en zijn strenge baas. Dit op vijfhonderd exemplaren gelimiteerde album bundelt tachtig grappen.
(Bert Meppelink, 1 deel, 1988)STANLEY
(Victor Hubinon + Octave Joly)

Stanley In de tweedelige biografische strip over journalist en ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley (de man van "Dr. Livingstone, I presume?") speelt een groot deel van het eerste deel zich af in de genetiende eeuw en dan met name in de Far West. De albums verschenen eerst als losse albums in 1954 en 1955. In 1986 werden ze herdrukt in de collectie Geschiedenis in Beeldverhalen. In 1994 volgde een integrale in de collectie Baanbrekers.
(Dupuis, 2 delen + 1 integrale, 1954-1994)STERN
(Julien Maffre + Frédéric Maffre / Julien Maffre)

Stern In hetzelfde jaar waarin Undertaker aan zijn succesronde begon, startte ook Stern met eveneens een doodgraver met een schimmig verleden als hoofdrolspeler. De gebroeders Maffre plannen per album een afgerond verhaal. In deel 1, dat zich afspeelt in Kansas 1880, leidt Elijah Stern, de plaatselijke doodbidder, een rustig en eenzaam bestaan tot hem wordt gevraagd een lijkschouwing te verrichten op een man die dood is aangetroffen in een bordeel. Hij werpt zich op als politiearts en ontdekt dat er geen sprake is van een natuurlijke dood.
(Dargaud, 2 delen, 2015-2017)STER VAN DE WOESTIJN
(Enrico Marini / Hugues Labiano + Stephen Desberg /
Enrico Marini)

Ster van de Woestijn Vrouw en dochter van de plichtsbewuste hoge ambtenaar Matthew Montgomery worden hondsbrutaal verkracht en vermoord. Omdat er geen schot in de zaak komt, gaat hij zelf op onderzoek. Het brengt 'm op het spoor van Jason Cauldray in de Far West. Daar aangekomen ondergaat hij een culturele schok. Hij komt terecht in een wereld vol leugens, bedrog, manipulaties, vernederingen, geweld en seks. Het nemen van wraak primeert. De verhaalbasis is authentiek, de strip vooral magnifiek. De tweede cyclus speelt zich af voor bovenstaande gebeurtenissen.
(Dargaud, 4 delen, 1997-2016 + integrale, 2010)DE STRIJD OM DE WEST ROAD
(Lucien Nortier)

De Strijd om de West Road De avonturen van een Tenderfoot in het Wilde Westen.
(Petitmarteau, 1 deel, 1948)SUNDANCE
(Michel Suro + François Corteggiani)

Sundance Charles Havey Longbaugh, beter bekend onder de naam Sundance Kid, wordt opgehangen. Althans, dat is de officiële lezing, maar in werkelijkheid bevindt de Sundance Kid zich in de macht van een regeringsagent, die hem dwingt alle leden van zijn oude bende treindieven te liquideren. Hij heeft geen keus: De federals hebben zijn dochtertje in hun macht. Steeds in het gezelschap van James Trino, een Pinkertonagent, begint de Sundance Kid dan ook schoorvoetend aan zijn taak.
(Arboris, 4 delen, 1996-2000)SUPER KUIFJE
(diverse auteurs)

Super Kuifje In 1978 lanceerde het weekblad Kuifje een trimestriële uitgave met daarin kortverhalen en artikels met een gezamenlijk thema als onderwerp. Van de 37 verschenen delen passen deel 5 ("Special" Het Wilde Westen) en deel 15 (Super-Indianen) in dit overzicht. Voor deel 5 leverden onder meer Derib, André Franquin, Hermann + Greg, Cosey, Jean-Claude Mézières, Jijé, Dany, Frnz, Jean Giraud en Michel Blanc-Dumont verhalen. Franz, Dany, Ferry, Derib, Cosey en anderen participeerden aan deel 15.
(Le Lombard, 2 specifieke delen, 1978-1987)SUSKE EN WISKE
(Willy Vandersteen / Studio Vandersteen)

Suske en Wiske Met de Teletijdmachine van professor Barabas is alles mogelijk om avonturen te beleven in het Wilde Westen van weleer, zoals in Twee Toffe Totems of De Gouden Locmotief, maar ook in het heden (toch op het moment van de creatie van de desbetreffende verhalen) vielen er diverse westernavonturen te beleven. Dat gebeurde al vroeg in de reeks met het verhaal Bibbergoud. Een andere uitblinker is De Texasrakkers waar een 3D-animatiefilm uit werd gepuurd.
(Standaard Uitgeverij, diverse delen, 1946-...)SYKES
(Dimitri Armand + Pierre Dubois)

Sykes Wanneer "Sentence" Sykes weer voet zet in zijn geboortestreek herkent de jonge Jim Starret onmiddellijk een legende van het Westen door de geïllustreerde blaadjes waarmee hij leerde lezen. Maar zijn nieuwe held is niet in de buurt als de beruchte Clayton-bende de laatste restanten van zijn jeugdige onschuld komt vermoorden. Vanaf dan heeft Jim nog maar één obsessie: zich aansluiten bij Sykes en jacht maken op de Claytons. Hij betaalde al bloedgeld, hij zal nu leren dat een legende van de Far West gevormd wordt door minder glorieuze daden.
(Le Lombard, one-shot, 2015)TEQUILA DESPERADOS
(Jean-Claude Cassini + Richard Marazano)

Tequile DesperadosMexico, begin jaren 1900. Amelia is een bescheiden serveerster die tegen haar zin met Armando moet huwen. In het geheim houdt ze van iemand anders. Amelia beschuldigt een vertegenwoordiger van de wet van verkrachting en dat laten haar drie broers niet onbestraft. Van de weeromstuit worden ze dan maar desperado's met enkele waarden die hen samenhouden: familie, tequila en een lust om te doden. Het aangekondigde tweede deel is nooit verschenen, ook niet in het Frans.
(Talent, 1 deel, 2000)TEXAS COWBOYS
(Matthieu Bonhomme + Lewis Trondheim)

Texas Cowboys Een reporter krijgt de opdracht om in Texas een reeks artikels te schrijven over het "wilde" in het Wilde Westen. De cowboyverhalen zijn heel populair in de steden aan de Oostkust. Een bende gangsters is op zoek naar hun verdwenen buit. Een femme fatale neemt via het pokerspel en haar verleidingstechnieken wraak op mannen die haar jaren geleden misbruikten. Een sheriff is zo corrupt als de pest en een rosse handelaar vindt spiritualiteit bij de indianen. Al deze intriges lopen naast en door elkaar. In deel 2 komen er nog een deel bij met andere personages.
(Blloan, 2 delen, 2013-2014)TEXAS JACK
(Dimitri Armand + Pierre Dubois)

Texas Jack Na hun one-shot Sykes keerde het auteursduo Dimitri Armand en Pierre Dubois terug met nog meer westerngeweld. Een schijnheld in een rondreizend circus wordt pertinent uitgedaagd door Gunsmoke, een van de grootste schurken die je ooit hebt gezien in het westerngenre.
(Le Lombard, 1 deel, 2018)TEXAS RANGERS
(auteurs onbekend)

Texas RangersStripversie van Tales of the Texas Rangers, een Amerikaanse productie die oorspronkelijk een radioserie was tussen 1950 en 1952 voordat de overstap gemaakt werd naar het kleine scherm tussen 1955 en 1957 (drie seizoenen, 52 afleveringen). Hoofdpersonage Jayce Pearson is een Texas Ranger die met behulp van de laatste technologische middelen misdadigers inrekent. Voor de radiohrspelen werden werkelijke zaken nagespeeld. Willy Vanderstreen putte inspiratie uit de tv-reeks voor het Suske en Wiske-verhaal De Texasrakkers.
(Zuidnederlandse Uitgeverij, 12 delen, 1961-19-62)TEX WILLER
(diverse auteurs)

Tex Willer In 1948 creëerden de Italianen Aurelio Galeppini en Gian Luigi Bonelli Tex Willer waarin alle klassieke elementen, geïnspireerd op oude Amerikaanse westerns, de revue passeren. Tex was een outlaw en kwam tot inkeer. Als rechtvaardige ranger bestrijdt hij het onrecht en huwde later een indiaanse. Hun zoon werd ook een ranger. Maandelijks verschijnt er een nieuw deeltje op de Italiaanse markt met een oplage van 250.000 exmplaren! 128 raakten vertaald in de periode 1971-1981. Tegenwoordig pikt Uitgeverij HUM! de krenten uit de pap, ook in kleur.
(Williams Nederland / Classics Nederland / Uitgeverij Kontekst / Prestige / Uitgeverij HUM!, 128 delen (zw-w) + 4 delen (Kubert) + 7 delen (kleur) + 12 Classics + 1 special, 1971-2019)DE AVONTUREN VAN TOM COLBY
(Paul Cuvelier + Hergé / Edgar P. Jacobs)

De Avonturen van Tom ColbyIn 1945 tekende Paul Cuvelier (Corentin) zijn allereerste strip: Het Geheim van de Canyon, een avontuur van Tom Colby die op verzoek van de sheriff komt uitpluizen waarom de indianen in de streek opstandig worden. Hergé had hem aangeraden om voor het stripvak te kiezen. Onder het gezamenlijk pseudoniem Olav schreven Hergé en Edgar P. Jacobs het verhaal waarvan ze ook de eerste plaat hadden getekend om uitgeverijen te overtuigen. Uiteindelijk verschenen Tom Colby en Corentin samen in het allereerste nummer van het weekblad Kuifje.
(Panda, one-shot, 1982)TOMMY RILEY
(Ernesto Garcia Seijas + Ray Collins)

Tommy RileyTommy is twaalf jaar en halfwees. Hij woont met zijn vader op het platteland in Paradise-Valley. Hij heeft een hond, Raleigh, en is stapelgek op alle dieren, maar toch wel het meest op paarden! In Paradise-Valley, in het westen van Amerika, is het leven niet makkelijk. Tommy moet al zijn moed bijeenschrapen om zich te weer te stellen tegen bandieten als Eric Power, de ruiter in 't zwart... En tegen jonge meisjes, waarbij hij zijn eerste verliefdheden voelt opkomen!
(Le Lombard, 1 deel, 1988)TOMMY TULLER,
DE HELD DER FAR-WEST

(Dick John's)

Tommy TullerAchter het pseudoniem Dick John's schuilen medewerkers van Studio Guy (naar oprichter Guy Depierre) onder wie Fred Funcken die vanaf 1940 in dienst was bij de studio en hoogstwaarschijnlijk heeft meegetekend aan Tommy Tuller. Ook Maurice Tillieux, Fernand Cheneval, Marcel Moniquet, Jean-Michel Charlier en Victor Hubinon hebben een tijdje voor de studio gewerkt die strips leverde aan onder meer het zelf uitgegeven blad Geïllustreerde Avonturen en Bimbo. Tommy Tuller liep in beide bladen.
(Astra, 4 delen, 1949)TOP ILLUSTRATED CLASSICS
(diverse auteurs)

Top Illustrated ClassicsCollectie van verstrippingen van klassieke romans. Westerntitels zijn onder meer Wilde Bill Hickok, De Huifkar, De Avonturen van Kit Carson, Daniël Boone, Davy Crockett, Buffalo Bill, De Prairie, De Vechter uit Virginia en De Weg naar het Westen.
(Classics Nederland / Williams Nederland, specifieke delen, 1970-1974)TOPPERS IN STRIP
(diverse auteurs)

Toppers in StripOnder de subtitel Wereldberoemde Verhalen is dit een collectie van verstrippingen van klassieke romans. Westerntitels of verhalen met indianen zijn onder meer De Laatste der Mohikanen en Haviksoog (James Fennimore Cooper), De Schat in het Zilvermeer en De Gouden Berg (Karl May), Buffalo Bill (William O'Connor), Davy Crockett en Vuurwater (Elliot Dooley).
(Amsterdam Boek, specifieke delen, 1974-1975)TRENT
(Léo + Rodolphe)

Trent Trent is een man van de wet, van de Canadese wet. Hij werkt als sergeant voor de Canadese Mounties. Je komt vrij weinig te weten over het personage, tenzij via schaarse flashbacks. De liefde kruist zijn pad, maar hij blijft evenzeer een gesloten, solitair personage. De sfeer en de landschappen doen denken aan de film Jeremiah Johnson. Voor het tekenen van de paarden keek Léo in de strips van Blueberry om te zien hoe Jean Giraud het deed.
(Dargaud, 8 delen
+ 3 integralen, 1991-2018)TRIO GRANDE
(Fabrice Lamy + Alain Clement / Olivier Vatine)

Trio Grande Joseph Carpenter, een berucht bandiet, wordt overal gezocht. Mary, een kordate blondine, is tot alles bereid om hem te ontvoeren en de echtscheiding te bekomen. Met de hulp van haar bloeddorstige en ontaarde broers wil de bruinharige en onstuimige Dolores hem kost wat kost terug. En ten noorden van de Rio Grande wacht Stubborn, half sheriff en half premiejager, rustig zijn kans af om de drie voortvluchtigen in de boeien te slaan: de Blondine, de Bruinharige en de boef.
(Blitz, 1 deel, 1992)T.V. STRIP
(diverse auteurs)

T.V. Strip Afgeronde bewerkingen van afleveringen uit toendertijd populaire tv-series als Wyatt Earp, Laramie, Rifleman en Voor Geld en Recht (Have Gun, Will Travel).
(Zuidnederlandse Uitgeverij, specifieke delen, 1965)UNDERTAKER
(Ralph Meyer + Xavier Dorison)

Undertaker Doodgraver Jonas Crow heeft zo zijn eigen manieren om de laatste groet aan overledenen te brengen. Vinnig citerend uit onbestaande bijbelse teksten als Paulus aan de Californiërs jaagt hij zijn droom na: een eigen, nieuwerwets funerarium. Hij kent zijn vak, maar zijn duister verleden achtervolgt hem. Meyer en Dorison hebben het ambitieuze plan om van Undertaker een langlopende reeks te maken. Het is hun gegund.
(Dargaud, 5 delen, 2015-2019)U.S. MARSHAL MORGAN KANE
(Ernst Verle Olsen + Louis Masterson)

U.S. Marshal Morgan Kane Louis Masterson is het pseudoniem van de Noor Kjell Hallbing. Met zijn marshal, wiens ouders (Ierse immigranten) vermoord werden door indianen toen hij amper twee weken jong was, creëerde hij een in Noorwegen onmetelijk populaire westernreeks waarvan 83 boeken verschenen en er elf miljoen van verkocht raakten. Met de buitenlandse edities erbij staat de teller op twintig miljoen verkochte boeken. Er kwam ook een stripserie met gebundelde kortverhalen. Enkel het eerste album raakte vertaald.
(Semic Press, 1 deel, 1977)HET VENIJN
(Laurent Astier )

Het Venijn 1900. Colorado. De stoomtrein stopt in het godvergeten stadje Silver Creek. Een bloedmooie vrouw stapt uit. Eindelijk is ze er. Eindelijk zal ze haar toekomstige man ontmoeten. Maar er is niemand die haar opwacht. Beduusd vraagt ze aan een kruier of hij Benjamin Cartridge kent. De man schrikt. Cartridge is twee weken geleden begraven. Emily's wereld stort in. Nu heeft ze niets meer. De kruier brengt haar naar de saloon waar ze tijdelijk kan overnachten.
(Daedalus, 1 deel, 2019)VIRGINIA
(Benoît Blary + Séverine Gauthier)

Virginia Louisiana, 1863. De Amerikaanse Burgeroorlog woedt in alle hevigheid. Een scherpschutter bij het Zuidelijke leger bezoekt een arts om aan de nodige pijnstillers te geraken. Hij schoot een generaal van de Noordelijken neer, maar kon niet voorkomen dat daarbij ook diens dochter dodelijk getroffen werd. In het daaropvolgende tumult werd hij zelf aan de schouder verwond. Sinds de dood van het jonge meisje ziet hij haar overal opduiken. De morfine verdringt niet alleen de pijn aan zijn wonde, het moet er ook voor zorgen dat het meisje hem even met rust laat.
(Casterman, 1 deel, 2013)WALALLA
(auteurs onbekend)

WalallaVan oosrpong Italiaanse, erotische serie over ene blonde indiaanse die in de Far West van de negentiende eeuw de strijd aangaat met iedereen die de indianen onrecht aandoet. Zij moet het opnemen tegen wrede Mexicanen, meedogenloze Chinezen en racistische blanken. Walalla is een Arische blondine en een blanke huid omdat ze is geboren onder onder een speciaal gesternte.
(De Schorpioen / De Vrijbuiter, 53 delen, 1971-1975)WANTED
(Thierry Girod + Simon Rocca)

WantedNew Mexico, 1862. Wanted is niet zijn echte naam. Het is een teken dat op zijn gezicht onuitwisbaar werd ingekerfd door enkele desperado's. Ze handelden uit wraak, Wanted is immers de meest gevreesde premiejager uit het Wilde Westen! Maar zelfs deze verminking kan de premiejager niet op andere gedachten brengen. Op een dag gaat Wanted opnieuw een outlaw achterna. Het zesde album raakte helaas nooit vertaald. Tekenaar Thierry Girod, die de gelijkenis met de familienaam van Jean Giraud alle eer aandoet, tekende nadien de western Durango.
(Talent, 5 delen, 1997-2001)WAPI
(Paul Cuvelier + Benoît Boelens)

Wapi Paul Cuvelier startte in 1945 zijn stripcarrière met de western Tom Colby. In 1964 (Corentin was dan al een feit) recidiveerde hij voor het weekblad Kuifje met Wapi, over een indianenjongetje, waarvan slechts één avontuur verscheen.
(Le Lombard, 1 deel, 1969)WAYNE REDLAKE
(Fabrice Lamy + Thierry Cailleteau / Fred Duval)

Wayne Redlake Wayne Redlake, bekeerde cowboy en cantina-uitbater, wil de moord op zijn partner wreken. June Mac Allen, reporter bij de Houston Tribune, is tot alles bereid om de chef van een bende juaristische rebellen te ontmoeten. Rochegrosse, kolonel van het Franse leger, citeert Victor Hugo terwijl hij de siërra schildert. En alle drie gaan ze spoorslags verder op de bloedige weg die leidt naar vijfhonderd geweren. De uitwerking, naar een storyboard van Olivier Vatine, komt van nagenoeg hetzelfde team als Trio Grande en is te lezen als een spaghettiwestern.
(Blitz, 1 deel, 1996)W.E.S.T.
(Christian Rossi + Xavier Dorison / Fabien Nury)

W.E.S.T.Het Weird Enforcement Special Team (W.E.S.T.) bestaat uit vier mannen die niets met elkaar gemeen hebben. Afzonderlijk zijn ze gevaarlijk, samen zijn ze oncontroleerbaar. En toch vormen ze een team die opereren van het Witte Huis tot de achterbuurten van New York en het door de Amerikanen bezette Cuba. Occulte samenzweerders, bovennatuurlijke verschijnselen, weirdo's en ander onheil worden een halt toegeroepen door W.E.S.T. Bruno Brazils Commando Kaaiman meets The X-Files in westernstijl.
(Dargaud, 6 delen, 2003-2011)WESTERN
(Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme)

Western De vierjarige kleuter Eddie van Deer wordt ontvoerd door Lakota-Sioux-indianen. De rest van het gezin wordt niet gespaard. Rijke oom Ambrosius looft een forse beloning uit voor degene die het kind weet op te sporen. Tien jaar later probeert de flamboyante Jess Chisum daar munt uit te slaan. Hij hijst zijn kleine broertje Nate in een indianenoutfit en lokt Ambrosius naar een blokhut. Maar het plannetje loopt falikant af. En de wendingen zijn al even verrassend. De techniek voor de geschilderde tussenplaten paste Grzegorz Rosinski later toe op Thorgal.
(Le Lombard, one-shot, 2001)WESTERN-STRIP
(diverse auteurs)

Western-StripEen van de vele pulpreeksen van De Schorpioen / De Vrijbuiter met per uitgave (relatief kleine uitgaves) een westernverhaal.
(De Schorpioen / De Vrijbuiter, 21 delen, 1969-1971)WESTERN MINI-STRIP
(diverse auteurs)

Western Mini-stripEen van de vele pocketreeksen met pulpallure uit de jaren 1960 en 1970 met per uitgave een westernverhaal. Jaarlijks verschenen er tientallen deeltjes per westerncollectie waarvan er vele van bestonden.
(De Schorpioen / De Vrijbuiter / Nooitgedacht / Baldakijn Boeken / Euredit, 169 delen, 1969-1982)WESTERNREEKS / SHONA
(Paolo Eleuteri Serpieri + Raffaele Ambrosio)

Westernreeks / ShonaVoordat hij doorbrak met de erotische, post-apocalyptische reeks Druuna tekende Serpieri heel wat westernverhalen. Vijf kortere zijn gebundeld in de twee albums met de toepasselijke reeksnaam Westernreeks. Het album Vrouwen aan de Grens kreeg in 1990 een danig gepimpte, ingekleurde heruitgave bij Loempia met nieuwe, expliciete cover en een extra verhaal. De verhalen bevatten niet het soort bloot dat op de cover van Shona laat uitschijnen.
(Mondria / Loempia, 2 delen, 1983-1990)WESTERN VALLEY
(Cristina Mormille + Jean-François Di Giorgio)

Western Valley Een mysterieuze bende moordenaars troggelt via terrorisme en ontvoeringen geld af van rijke ranchers en cowboys. Maar eens ze baar geld in handen krijgen, doet het hen hoegenaamd niets en beschouwen het als verwaarloosbaar papier. Wat zit er werkelijk achter hun misdaden? Wat is hun ware bedoeling? Chicanas, een donkerharige schone met een schimmig verleden, zoekt het uit. Ze komt in het hol van de leeuw. Maar als huurmoordenares blijft ze koelbloedig. Het gaat er stuiven.
(Saga Uitgaven, 2 delen, 2014)WESTERN WOMEN
(Jokal)

Western Women Kortverhalen met telkens een vrouw in een belangrijke rol. Het gaat dan om losbandig geachte vrouwen zoals prostituées en barzangeressen. Een rode draad is hun zucht naar zelfverrijking door te koketteren met hun schoonheid en verleidingskunsten. En anders gaan ze wel over lijken. Western Women betekende het albumdebuut van Jokal, het pseudoniem van de Nederlandse leraar Jan Karel Lankhorst.
(Panda / Blue Circle, 2 delen, 1982-1985)DE AVONTUREN VAN
THE WHITE COWBOY

(Martian)

The White Cowboy Parodie op bekende stripseries als Lucky Luke en Blueberry over een in het smetteloos wit geklede cowboy en zijn paard Bles. De cowboy is zeer beschaafd en weet met vernuft en een dosis geluk een einde te maken aan een bezetting door indianen (in het verhaal Indianen in de Stad!) en een aanval op en postkoets (in De Postkoetsovervallers). Hier bestond ook een animatieserie van.
(Big Balloon, 1 deel, 2003)WILD BILL IS VERMOORD
(Hermann)

Wild Bill Is Vermoord Het goudzoekersstadje Deadwood staat in rep en roer. De legendarische Wild Bill Hickok werd in de saloon in de rug neergeknald. Terwijl alle aandacht naar deze wandaad gaat, speelt er zich wat verder een andere tragedie af. Een volledige goudzoekersfamilie wordt er op een beestachtige wijze vermoord. Melvin is getuige van de moord op zijn vriendinnetje. Hier begint de tocht van een jonge man naar de volwassenheid in een rot en corrupt Wilde Westen. Hermann toonde de Far West op zijn smerigst in dit one-shot.
(Dupuis, one-shot, 1999)WILD RIVER
(Vincent Wagner + Roger Seiter)

Wild River Robert Frazer, gewezen militair en voormalig lid van een expeditie, heeft zich op het landbouwleven gestort. Samen met zijn vrouw en zoon leeft hij afgezonderd in het Saint Louis van begin negentiende eeuw. Terwijl hij zijn broer James gaat oppikken blijft zijn gezin achter. Opstandige Crow-indianen komen de boerderij plunderen. Elisabeth en haar zoontje blijven gespaard, ze worden ontvoerd. Samen met zijn broer zet Robert de achtervolging in. Het slotdeel van de trilogie verscheen in de integrale die in 2018 bij Dark Dragon Books verscheen.
(Casterman / Dark Dragon Books, 2 delen + 1 integrale, 2008-2018)WILD WEST
(diverse auteurs)

Wild West Diverse afgeronde verhalen per deel. De eerste 21 albums, uitgegeven door Nooitgedacht, verschenen tegelijk in de collectie Tornado. De hele reeks biedt samen een uitgebreid scala aan kenmerkende westernverhalen over desperado's, Texas Rangers, pioniers en indianen.
(Nooitgedacht / Baldakijn Boeken, 33 delen, 1970-1977)HET WILDE WESTEN
(Fabrice Jarzaguet + François Capuron / Fred Duval)

Het Wilde Westen De Noordelijken tegen de Zuidelijken, maar het is integendeel mevrouw Louise Granger die de show steelt met haar kordate optredens om haar man, een kolonel in het Zuidelijke leger, terug te krijgen. Hij zit gevangen bij de Noordelijken in Fort Mac Laglen waar hij wordt ondervraagd. Om haar doel te bereiken, gaat de dame zo ver om een overval te plegen om geld te stelen dat bedoeld is voor de reparatie van de kerk van het dorpje Church Hill. Met de buit wil ze een leger oprichten om het fort aan te vallen. De Franse vierdeige reeks deed er zestien jaar over om voltooid te raken.
(Silvester, 3 delen, 2019)WINNETOU
(Juan Arranz)

Winnetou Winnetou is een van de bekendste fictieve helden, gecreëerd door Karl May, die ook Old Shatterhand schiep. Beide personages komen voor in de verhalen van Winnetou. Hij is het opperhoofd van de Apachen en ziet in landmeter Old Shaterhand, in opdracht van de spoorwegen, aanvankelijk een vijand. Old Shatterhand wil 'm net de hand uitreiken. Hij zal meermaals het leven van de indiaan redden en de twee sluiten een bloedbroederschap. Ook Willy Vandersteen liet zich inspireren op deze twee figuren.
(De Spaarnestad / Oberon / Amsterdam Boek / Fix en Fox, 16 delen, 1963-1982)DE WITTE INDIAAN
(Jake Bilboa + Sytse S. Algera)

De Witte Indiaan Bloedig verhaal waarin indianen het danig te verduren krijgen van blanke bankrovers, hoewel ze zich niet zomaar laten doen. Een spilfiguur is Pticla, een blank meisje dat door een Arapahostam werd opgenomen. Nadat ze de kleinzoon van een dronken en opgewonden blanke handelaar van zich moet afhouden en hem uiteindelijk vermoordt, gaan de poppen aan het dansen en wordt het vredige bestaan van de indianen bedreigd.
(ComicWatch, 3 delen, 2018-2019)WYOMING DOLL
(Franz)

Wyoming Doll Een groepje emigranten wordt overvallen door indianen en vrijwel volledig uitgeroeid. Alleen een grootvader en een jongeman, die toevallig net op verkenning was, overleven het. Net als een klein meisje dat door de indianen is meegenomen. Ze wordt bevrijd door een door liefdesverdriet gekwelde Lakota-Indiaan die haar samen met de jongeman verzorgt tot ze goede pleegouders voor haar hebben gevonden. Rauwe western waarin het dodental extreem hoog ligt.
(Dargaud, one-shot, 1999)YAKARI
(Derib + Job / Joris Chamblain)

Yakari Alleraardigste, amusante jeugdreeks over de kleine Sioux-indiaan Yakari en zijn mustangpony Kleine Bliksem die Yakari in deel 1 bevrijdt nadat het dier knel raakte door een aardverschuiving. Yakari ontdekt dat hij met de dieren kan praten en doorheen de hele reeks blijkt dat er nogal wat diverse dieren op en rond de Grote Prairie vliegen, draven, rennen, knagen, enzovoort. Met zijn vriendinnetje Regenboog beleeft Yakari kleine en zeer grote avonturen in een periode waarin de pioniers de indianen nog niet hadden verdreven.
(Casterman / Le Lombard, 37 delen, 1973-2019)ZAGOR
(Gallieno Ferri + Guido Nolitta)

ZagorCreatie van de Italiaanse uitgever en scenarist Sergio Bonelli (Tex Willer) onder het pseudoniem Guido Nolitta. Patrick Wilding laat zich Zagor noemen naar zijn indianentotem Za-Gor Te-Nay (De Geest met de Bijl). Hij probeert de vrede te handhaven in zijn gebied, een woud in Pennsylvanië, waar hij de indianenstammen beschermt en criminelen opjaagt. Zijn ouders werden vermoord door Abenaki-indianen, maar zijn vader (een voormalig militair) blijkt zelf heel wat scalpen op zijn conto te hebben. Zagor heeft een kleine, dikke Mexicaan als sidekick.
(Nooitgedacht, 1 deel, 1980)ZEVEN
(Antonio Sarchione + Bastien Ayala / David Chauvel)

ZevenElk deel van deze conceptserie is een afgerond verhaal waarin een groepje van zeven specifieke personages de hoofdrol speelt. In deel 11, Zeven Pistoleros, zijn dat zeven legendarische pistoolhelden dieaan het einde van de negentiende eeuw in opdracht van puissant rijke Amerikanen komaf moeten maken met het "oude Wilde Westen" in Texas. Binnen de korste keren vallen er bij hopen lijken in Texas en er wordt niet gekeken op een kogel of een bom meer of minder. Maar laten die Texaanse relikwieën zich zomaar uitroeien?
(Silvester, 1 specifiek deel, 2017)ZILVEREN MAAN BOVEN PROVIDENCE
(Eric Hérenguel)

Zilveren Maan boven Providence Eén voor één worden de inwoners van het vredig geachte dorpje Providence op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De plaatselijke sheriff, James Stuart, heeft geen idee wie of wat er achter zoveel bloedvergieten kan zitten. Gelukkig voor de overwerkte wetsdienaar krijgt hij hulp van de sexy en doortastende Mrs. Gatling. Ze komen er al gauw achter dat de moorden te maken hebben met de bouw van de nieuwe dorpskerk. En dat de daders allesbehalve menselijk zijn... Western en fantasy vormen geen gangbare combinatie, maar hier werkt het wonderwel.
(Glénat, 2 delen, 2005-2008)ZILVERPIJL
(Frank Sels / Studio Sels)

Zilverpijl In het wekelijkse stripblad Ohee verschenen van 1971 tot 1977 maar liefst 92 Zilverpijl-verhalen over het gelijknamige indianenstamhoofd, maar de totale productie van Frank Sels, die Willy Vandersteens Bessy voor de Duitse markt inruilde voor zijn eigen creatie Zilverpijl, bedroeg van 1969 tot eind 1988 meer dan zevenhonderd verhalen. Het leeuwendeel raakte nooit vertaald in het Nederlands. In Duitsland kende de reeks zo'n groot succes dat het een eigen tijdschrift kreeg.
(Studio Ridiga / Uitgeverij Sels / De Peuter / Het Volk / Blitz / Brabant Strip vzw / Bonte / Hauwaerts Uitgeverij, 17 delen, 1973-...)ZONDER PARDON
(Hermann + Yves H.)

Zonder Genade Vijftien jaar na Wild Bill Is Vermoord keert Hermann terug naar het westerngenre. Sterker zelfs, dit one-shot speelt zich af in Wyoming, de Amerikaanse staat waar de ranch Triple Six uit de reeks Comanche gesitueerd was. Inspiratie voor het scenario haalde Yves H. uit de boeken van Cormac McCarthy, de schrijver van onder meer de ook verfilmde romans All the Pretty Horses, No Country for Old Men, Child of God en The Road. Een vader-zoonrelatie is het thema van het verhaal met een outlaw wiens zoon, die hij in de steek liet, zelf een meedogenloze gangster is geworden.
(Le Lombard, one-shot, 2015)ZORRO
(diverse auteurs)

Zorro De bekende 'superheld' Zorro (Spaans voor vos) was het (gemaskerde) gezicht van talloze boeken, films, tv-series en stripversies (zelfs door Hans G. Kresse, gebaseerd op de tv-serie van Disney of als pornoparodie). Achter het zwarte masker schuilt de rijke jonker Don Diego de la Vega die ten strijde trekt tegen onrecht en corruptie in het door een Spaanse gouverneur bestuurde Californië dat tot 1848 bij Mexico hoorde. Zorro is ten zeerste bedreven met een degen waarmee hij ook zijn handelsmerk achterlaat: de letter Z.
(diverse uitgeverijen, diverse delen)ZORRYKID
(Benito Jacovitti)

Zorrykid Krankzinnig-absurd-surrealistische parodie op Zorro, door de auteur van Cocco Bill. De Italiaanse reeks liep van 1968 tot 1990. Er werden ook tekenfilmpjes van gemaakt in 1969.
(Semic Press, 1 deel, 1975)ZWARTE WOLF
(Kline + Jean Ollivier)

Zwarte Wolf De halfbloedindiaan Zwarte Wolf (de zoon van een Apachavader en een Siouxmoeder) droomt van verbroedering tussen indianenstammen. Deze humane stripserie neemt antiracistische standpunten in en vertelt ook over hoe de indianen in harmonie met de natuur leven. Zwarte Wolf trekt samen met een oude berenjager en een jonge Siouxvan stam naar stam. Soms beschouwen ze hem als een verschoppeling zonder familie. Je kan in Zwarte Wolf een voorloper zien van Buddy Longway. Vergelijkingen zijn er ook met Hans G. Kresses De Indianen-Reeks (ook al speelt die reeks zich een paar eeuwen vroeger af).
(De Vrijbuiter, 13 delen, 1976-1977)© De Stripspeciaalzaak, 2015