| START | A-G | H-O | P-Z |


HERLOCK SHOLMES
(Julio Radilovic + Zvonimir Furtinger)

Herlock SholmesDe kolderavonturen van Herlock Sholmes spelen zich in de eerste integrale af in Londen, een kerkhof, New York en het Wilde Westen. Herlock Sholmes is net als zijn inspiratiebron Sherlock Holmes een pientere detective die in zijn dagelijkse plunje te opzichtig is. Alleen door zich te vermommen, komt er schot in de zaak, maar die vermommingen hebben zo hun consequenties en zorgen voor een komische noot.
(Prestige, 1 integrale, 2017)HIGH CHAPARRAL
(auteurs onbekend)

Stripversie naar de Amerikaanse westerntv-serie The High Chaparral die het vier seizoenen uitzong tussen 1967 en 1971. De titel verwijst naar de ranch van rancher "Big" John Cannon en zijn broer Buck in Arizona in de jaren 1870. De tv-serie is bedacht door David Dortort die dan al het westernsucces Bonanza op zijn actief had.
(Semic Press / Nederlandse Rotogravure Maatschappij, 2 delen, 1968-1970)HIJ DIE TWEEMAAL GEBOREN WERD
(Derib)

In een Siouxdorp is een kind geboren. Als Regenstorm wordt hij later door zijn volk gerespecteerd als sjamaan. De eerste maanden kent het kind nog de tederheid en geborgenheid van het gezin. Maar al gauw maakt de kleine kennis met angst en geweld: bijna al zijn familieleden worden gedood door een vijandelijke stam. Alleen zijn grootmoeder wordt gespaard en met haar trekt hij weg naar de onmetelijke wijdsheid van het Amerikaanse continent tijdens de negentiende eeuw. Deze trilogie werd opgevolgd door het vierdelige Red Road.
(Le Lombard, 3 delen, 1983-1993)DE HUIFKAR VAN HERMES
(Christian Rossi)

Slechts één van de vier in het Frans verschenen delen raakte vertaald door het faillissement van Mondria. Bij het verschijnen van deel 1 was Christian Rossi al bekend van die andere western, Jim Cutlass op scenario van Jean-Michel Charlier en Jean Giraud. In het aanvankelijk door hemzelf geschreven De Huifkar van Hermes (deel 3 en 4 zijn geschreven door Philippe Bonifay) wordt een Zuidelijke familie verscheurd door de Amerikaanse Burgeroorlog. Een plantagehouder moet het leger van generaal Lee in terwijl zijn zestienjarige zoon categoriek legerdienst weigert.
(Mondria, 1 deel, 1982)ILLUSTRATED CLASSIC
(diverse auteurs)

De in diverse talen verschenen collectie Illustrated Classic kende meerdere nevenreeksen. In Illustrated Classic - Aktuele Editie (6 delen) verschenen twee westernverhalen, Land, Goud en Indianen en De Trek naar het Westen met een aandacht voor pioniers en goudozkeres in het Wilde Westen. Land, Goud en Indianen verscheen vooreerst als eerste deel in de reeks Illustrated Classic - Extra Editie.
(Williams Nederland, drie specifieke delen, 1959-1974)IN HET SPOOR VAN DANIEL BOONE
(diverse auteurs)

Afznderlijke reeks in de collectie Classics Western. Het hoofdpersonage heeft niets te maken met de historische figuur Daniël Boone van wie ook verschillende stripversies bestaan. De hoofdpersonages in de eerste twee delen zijn Brett MacDonald. Hij komt ook voor in het derde deel, maar daarin en in het vierde deel speelt zijn zoon Pat MacDonald de hoofdrol. De serie gaat eigenlijk vooraf aan de serie Wild West (Nooitgedacht / Baldakijn Boeken). Hierin komt Pat MacDonald ook voor.
(Classics Lektuur, 4 delen, 1977)JACK DIAMOND
(Liliane en Fred Funcken)

Het weekblad Kuifje was een bakermat voor heel wat onvergetelijke westerns. Jack Diamond is een wat minder gekende reeks van het Funcken-echtpaar. De Funckens hadden in elk voor jeugdige lezers aantrekkelijke periode wel een reeks lopen met ridders, musketiers en Vikings. Een cowboy mocht dus niet ontbreken. En Jack Diamond is zo'n schoolvoorbeeld van een eenzame cowboy die als een soort ridder tegen onrecht strijdt in de Far West.
(Le Lombard / Paul Rijperman, 3 delen, 1960-1961)JACKSON
(Marc-Renier Warnauts + Frank Giroud)

Brits Columbia, een onherbergzaam stuk land aan het uiteinde van de wereld waar walvisjagers, trappers, pioniers en bandieten een vreemd allegaartje vormen, zo ook Floyd, een oude, doortrapte Yankee. Hij moet de dochter van een bankier, die destijds door indianen ontvoerd was, terugvinden. Het spoor leidt naar de Bois-Brûlés (metiezen die half Amerikaanse indianen en half Canadeze Fransen zijn). Floyd vindt een van deze halfbloeden, Jackson, bereid hem naar het gebied van de Bois-Brûlés te leiden.
(Le Lombard / Wonderland Half Vier Productions, 4 delen, 1989-1997)JENNIFER SCOTT
(Piet Wijn + Andries Brandt)

Meisjesstrip die Piet Wijn en Andries Brandt in 1973-1975 maakten voor Tina, een stripblad voor meisjes. Jennifer Scott is een stadsjuffertje die haar vader achterna reist in het Wilde Westen. Hij wordt onterecht van het plegen van een bankroof beschuldigd en Jennifer probeert zijn onschuld te bewijzen. Haar zure tante en de echte bankrover proberen haar ondernemende avonturen te beletten.
(De Lijn, 4 delen, 1982-1983)JERRY LEE
(Carlos + Giovan Battista Carpi)

Met de ondertitel "De held van het Wilde Westen".
(Nooitgedacht, 9 delen, 1968-1989)JERRY SPRING
(Jijé / Franz + Maurice Rosy / René Goscinny / Jean Acquaviva / Philip Gillain / Daniel Dubois / Jacques Lob / Festin)

Een oerwestern op het Europese striptoneel met Jerry Spring als het typevoorbeeld van de rechtschapen cowboy. Hij kiest ook partij voor indianen en zwarten en steekt al eens de grens over naar Mexico. Pancho, tuk op siësta's en tequila, is zijn trouwe metgezel. De invloedrijke Jijé stond aan de basis van veel carrières. Zo assisteerde Jean Giraud een tijd lang Jijé voor Jerry Spring voordat hij met Blueberry aan de slag ging. Franz tekende het allerlaatste verhaal.
(Dupuis / Big Balloon / Alpen Publishers / Arboris, 22 delen + 3 integralen, 1955-2019)JESSIE JANE
(Mazel + Gerald Frydman)

Jessie Jane is een aanvankelijk brave boerendochter die is uitgehuwelijkt. Haar toekomstige woont vijfduizend mijl verderop. Met haar tante Annabel onderneemt ze de verre tocht. De vuilbekkende Emma ziet dat minder zitten, de intelligente Alexandra ziet er daarentegen geen graten in. En zo trekt het kwartet vrouwen doorheen het Wilde Westen, langs stadjes vol aanbidders die op Jessie vallen en geelvoetindianen met een bijziend opperhoofd. Een steenrijke rancher heeft eveneens zijn oog op Jessie laten vallen en hij aanvaardt geen afwijzing.
(Farao / Arcadia vzw, 2 delen, 1989-2013)JIM CUTLASS
(Jean Giraud / Christian Rossi
+ Jean-Michel Charlier / Jean Giraud)

Jim Cutlass is een voormalig Noordelijk officier die na de Amerikaanse Burgeroorlog een katoenplantage in het zuiden erft. Hij is tegen slavenhandel en moet het aldaar opnemen tegen onder meer de Ku Klux Klan. Maar er lopen daar ook extremisten rond die de blanken willen uitroeien, en er zijn heksen, en zombies... Jim Cutlass zag tien jaar na een afgerond kortverhaal voor een westernspecial van het stripblad Pilote (dat door Giraud en Charlier werd uitgewerkt naar een albumwaardig verhaal) een tweede leven die een reeks van zeven delen opleverde.
(Oberon / Casterman, 7 delen, 1980-1999)JIM WEST
(diverse auteurs)

Stripserie naar de tv-serie The Wild Wild West die liep van 1965 tot 1969, samen goed voor 106 afleveringen. De reeks combineerde western met het steampunkgenre en spionage. Hoofdpersonge Jim West is een geheim agent die als revolverheld de Amerikaanse president en de Verenigde Staten beschermt tegen allerlei gevaren. Zijn sidekick Artemus Gordon is een uitvinder die zich graag vermomt. In 1999 kwam het tot een verfilming met Will Smith en Kevin Kline in de hoofdrollen.
(Classics Nederland, 4 delen, 1968-1970)JOLLY JUMPER
ANTWOORDT NIET MEER

(Guillaume Bouzard)

Jolly Jumper Antwoordt niet meerNadat Matthieu Bonhomme zijn kans kreeg om van Lucky Luke het one-shot De Moordenaar van Lucky Luke te maken, mocht ook Guillaume Bouzard een absurd en dolkomisch album maken. Jolly Jumper heeft het helemaal gehad en reageert niet meer op Luke. Lucky Luke kan daar absoluut niet mee om en doet er alles aan om de aandacht te trekken van zijn ooit zo trouwe viervoeter. Hij probeert een nieuw uniform, haalt zijn beste herinneringen op,... niets helpt. Misschien valt alles weer in zijn plooi als ze samen de Daltons begeleiden wiens moeder is ontvoerd.
(Lucky Comics, 1 deel, 2017)JOMMEKE
(Jef Nys)

Een westernoverzicht zonder Jommeke, dat kan toch niet? Of vergeten we eventjes hoe Jommeke optrok met Vlaanderens internationaal best bekende, jodelende cowboy, Bobbejaan Schoepen in Jommeke in Bobbejaanland? Of zijn kennismaking met de indianenstam De Propere Voeten in Jommeke in de Far West. Opperhoofd Dikke Springmuis, zijn dochter Zoete Lelie, tovenaar Houten Nek, de dappere krijgers Koperen Keelgat en Stenen Achterste en hun rivalen de Ketelbuiken werden vervolgens weerkerende personages.
(Het Volk / Ballon Comics, diverse delen, 1959-...)JONATHAN CARTLAND
(Michel Blanc-Dumont + Laurence Harlé)

Jonathan Cartland Jonathan Cartland is een trapper die na de verschrikkelijke dood van zijn indiaanse vrouw onvrijwillig het avontuurlijke pad opgaat. Hij komt er niet altijd ongeschonden uit. Dankzij de unieke visie van Laurence Harlé wijkt Jonathan Cartland af van klassieke westernavonturen. Jean-Michel Charlier zei ooit in een interview dat hij wilde dat Michel Blanc-Dumont de reeks Blueberry tekende, mocht hij Jean Giraud nooit ontmoet hebben. Sinds 2017 geeft Sherpa de volledige reeks opnieuw uit in zwart-wit (deel 1-2) en kleur (vanaf deel 3) met achtergronddossiers.
(Dargaud / Sherpa, 10 delen + 4 heruitgaven, 1976-2019)DE JONGE JAREN VAN BLUEBERRY
(Jean Giraud / Colin Wilson / Michel Blanc-Dumont
+ Jean-Michel Charlier / François Corteggiani)

Spin-off van Blueberry. De eerste kortverhalen verschenen oorspronkelijk in pockets van het Franse stripweekblad Pilote waarin Blueberry voor het eerst verscheen. Ze vertelden over Blueberry's voorgeschiedenis als de zoon van een Zuidelijke plantage-eigenaar voordat hij het Noordelijke leger introk. De spin-off gaat over zijn carrière als luitenant in het leger tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.
(Dargaud, 20 delen, 1977-...)JUNIOR SUSKE EN WISKE
(Jeff Broeckx)

Rijdend in een oude postkoets belanden de kleuterversies van Suske en Wiske in deel 10 in het Wilde Westen. Deugniet Bert Bavet is niet meteen hun beste vriend, maar samen beleven ze dit keer een wild avontuur: ze gaan op zoek naar goud! Wordt het de vondst van de eeuw?
(Standaard Uitgeverij, 1 specifiek deel, 2014)KANE
(Celal)

Kane zit in een saloon. Een vreemdeling komt hem een halfnaakte squaw aanbieden in ruil voor zijn Winchester. Kane weigert, er ontspint zich een discussie en de vreemdeling vindt de dood. De squaw beslist dan maar bij Kane te blijven. Hij leert dat de indiaanse ontvoerd is en de vrouw is van een stamhoofd. Indiaanse mystiek en fantasy, een beetje erotiek, wat sadistisch geweld en tekeningen die doen denken aan Yves Swolfs en Thierry Girod bepalen de toon. Het op de achterkant aangekondigde deel 2 is nooit verschenen, ook niet in het Frans.
(Farao, 1 deel, 1990)KARL MAY
(Willy Vandersteen / Studio Vandersteen)

In 1962 kwamen de rechten vrij op de verhalen van de Duitse schrijver Karl May. Standaard Uitgeverij vroeg aan Willy Vandersteen om er een stripreeks van te maken. Zelf interesseerde het hem niet zoveel, maar zijn medewerker Karel Verschuere des te meer. Aanvankelijk ging het nog om vrij trouwe bewerkingen van de verhalen over Karl May's alter ego Old Shatterhand en zijn bloedbroeder Winnetou, het opperhoofd van de Apachen, later steeds minder. Uit gemakzucht werden een aantal oude Bessy-verhalen voor de Duitse markt herwerkt naar Karl May-strips.
(Standaard Uitgeverij, 87 delen, 1962-1985)KEN PARKER
(Ivo Milazzo + Giancarlo Francisco Berardi)

59 nummers verschenen er van de Italiaanse western Ken Parker. Alleen het eerste album raakte vertaald. Ken is een antiheld die is gemodelleerd naar Robert Redford in de film Jeremiah Johnson. Ook Ken is een trapper die naar het noordwesten vluchtte. De serie kende enkele ongewone thema's voor een western: homoseksualiteit, ecologie, ghettovorming, justitie, het lot van de mens en zijn relatie met God. Net zoals Buddy Longway wordt hij ouder doorheen de reeks. Zijn idealen zijn niet onwrikbaar en hij begaat fouten.
(Oberon, 1 deel, 1983)KID LUCKY
(Pearce / Morris + Jean Léturgie // Achdé)

Spin-off van de bekende reeks Lucky Luke met een jeugdige versie van Luke in de hoofdrol. Kid Lucky en Oklahoma, de eerste twee verhalen door Pearce (in werkelijkheid Didier Conrad en Yann) en Jean Léturgie, waren lange verhalen. Achdé reanimeerde de reeks en tekende en schreef per nieuw album een kortverhaal dat voorafging aan een verzameling gags. We leren in elk geval meer over de achtergrond van het hoofdpersonage.
(Lucky Comics, 6 delen, 1995-2017)KIKO-2000 DE ONGRIJPBARE
(Alfonso Borillo / Carlos Giménez)

Een altijd vrolijk, buitenaards wezen beleeft talloze komische avonturen op aarde. In het negende en laatste vertaalde album is hij als cowboy te zien. Kiko-2000 liep eveneens in het striptijdschriftje Felix (rond Felix de Kat) dat ook in vertaling verscheen.
(Nooitgedacht, 1 specifiek deel, 1968)KIT CARSON
(Rino Albertarelli / diverse auteurs)

Geïdealiseerde stripreeks over de historische figuur Kit Carson (1809-1868), een Amerikaanse verkenner en militair die er nog heel wat jobs bijdeed als gids, trapper, agent en diverse meer. Nog tijdens zijn leven werd hij een frontierlegende dankzij biografieën en newsartikels. Overdreven versies van zijn exploten waren het onderwerp voor stuiverromans.
(Neerlandia / Ridderhof, 98 delen, 1954-1965)KOCHKA
(Bruno Duhamel + Fréderic Brrémaud)

1862, Louisiana tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Soldaat Alexander Miller, de zoon van een rijke rubberproducent, beslist in de bayou te deserteren uit het Zuidelijke leger. Om een schandaal en economische repercussies te voorkomen beveelt paps 'm op te jagen en als oorlogsinvalide te recupereren. Op een andere plaats rukken de Yankees op via de zee. Aan boord van een duikboot is een vreemde Russische fotograaf aanwezig, een angsthaas op het slachtveld. Het vervolgalbum verscheen nooit in vertaling.
(TOOG, 1 deel, 2003)DE AVONTUREN VAN KUIFJE
(Hergé)

Na zijn avonturen in het land van de Sovjets en Afrika trekt Kuifje op reportage naar de Verenigde Staten om er over de misdaad aldaar te schrijven. Hij komt er in aanraking met een gangster die hij achtervolgt tot in Texas waar de bandiet onder meer een indianenstam tegen hem opzet. In Hergés clichébeeld van de VS pasten scènes met Kuifje als cowboy die door oorlogszuchtige indianen gevangen genomen wordt.
(Casterman, 1 specifiek deel, 1947)LANCER
(Luis Dominguez + Dick Wood)

Stripreeks naar de tv-westernserie waarvan twee seizoenen liepen van 1968 tot 1970. Een vader (Murdoch Lancer) en zijn twee halfbroerzonen delen de hoofdrollen. De ene zoon is een halfbloed-Mexicaan die graag de revolvers laat knallen, zijn halfbroer is een gestudeerde veteraan van het Union Army (de Noordelijken in de Amerikaanse Burgeroorlog). Behalve een titelverhaal van Lancer staat in elk van de deeltjes nog een extra verhaal van respectievelijk Geelhaar en Boone. Het derde deel werd nooit vertaald.
(Classics Nederland, 2 delen, 1970)LARRY YUMA
(Carlo Boscarato + Claudio Nizzi)

Op spaghettiwesterns geïnspireerde serie van Italiaanse makelij waarvan er een paar honderd (pulp)edities verschenen in de oorspronkelijke taal, de meeste in collectie als El Bravo, Captain Swing en Whipii. Ook al is hij zelf geen sheriff, toch zet de onvervalste held Larry zich in om problemen op te lossen en wet en orde te laten gelden. Een onafscheidelijke zwarte hoed en sigaret tussen de lippen maken van hem een herkenbaar figuur.
(Oberon, 2 delen, 1980)LASSO
(diverse auteurs)

Westerncollectie op pocketformaat met verhalen uit gelijkaardige, Engelstalige reeksen als Wild West Picture Library en Cowboy Adventure Library. Omdat Engelse tekenaars te duur waren, tekenden veelal anoniem gehouden Spaanse en Italiaanse tekenaars van een Spaans agentschap de boekjes vol. Alle verhalen zijn los van elkaar te lezen, maar soms komen dezelfde hoofdpersonages terug die dan de titelheld zijn in meerdere avonturen. Voor een uitgebreide voorstelling verwijzen we je graag door naar deze gespecialiseerde website.
(Nooitgedacht, 421 titels, 1963-1974)DE LEGENDE VAN MANOS KELLY
(Antonio Hernández Palacios)

1848, de oorlog tussen de Verenigde Staten en Mexico is afgelopen. Mexicaan Manos Kelly werkte als scout voor rekening van het Amerikaanse leger en keert nu terug naar de oude boerderij van zijn ouders. Onderweg wachten hem confrontaties met oorlogszuchtige indianen, de woestijn en een postkoets. Spanjaard Antonio Hernández Palacios liet zich meer opvallen met zijn andere western Mac Coy, maar ook dit drieluik is sterk realistisch getekend en goed verteld.
(CentriPress, 3 delen, 1981)LEO EN LEA BIJ DE LAPINO'S
(Hergé)

Komische dierenstrip met de twee beertjes Leo en Lea die naar het Wilde Westen trekken om er een nieuwe markt aan te boren voor de hoeden die Leo maakt. Ze komen er in aanvaring met de Lapino's, een indianenstam van konijnen. Hergé tekende deze strip in 1934 voor Le Petit Vingtième als experiment of hij een stripreeks met dieren zou kunnen runnen. Na de strip kwam hij erachter dat het hem niet lag. Leo en Lea bij de Lapino's werd in 1948 hertekend en ingekleurd voor een publicatie in het weekblad Kuifje.
(Casterman, one-shot, 1952-2008)LESTER COCKNEY
(Franz)

Zoals veel Ieren beproefde Lester Cockney in de delen 8 en 9 van de reeks liever zijn geluk in Amerika dan terug te keren naar zijn door de Engelsen onderdrukte en uitgehongerde vaderland. Hij kreeg die kans toen fokkers hem vroegen een kudde runderen van India naar de Verenigde Staten te brengen. Met zijn hindoegeliefde Taranna ontdekt Lester de Far West met zijn beloften van een betere toekomst. Hij droomt al van een eigen ranch.De moord op een van zijn opdrachtgevers haalt echter een streep door zijn plan om grond te kopen.
(Le Lombard, 2 specifieke delen, 2005)LINCOLN
(Jérôme Jouvray + Olivier Jouvray)

Lincolns eerste drie woordjes waren "Shit", "Fuck" en "Sloerie". Een slechte jeugd dus en wellicht een verklaring waarom het hondsvot de glimlach schuwt en kiest voor een onzeker bestaan als notoire schurk in het Wilde Westen. Hij overvalt kloosters en vist met dynamietstaven. Tijdens zo'n vispartijtje ontmoet hij een sjofel figuur die zich voorstelt als God. Hij heeft voor Lincoln een groots levenspad in petto. Later krijgt Lincoln ook nog het gezelschap van de duivel. Beide figuren volgen Lincoln in al zijn doen en laten.
(TOOG / Daedalus, 8 delen, 2003-...)DE LONE RANGER
(diverse auteurs / Jon Small / Tom Gill + Paul S. Newman)

De Lone Ranger is een voormalige Texas Ranger die met een maskertje outlaws en andere schurken in het Wilde Westen bestrijdt. Zijn indiaanse vriend Tonto helpt 'm bij deze zelfopgelegde taak. Het personage kwam voor het eerst voor in een radioshow in 1933 en kende daarna vele bewerkingen als hoorspelen, boeken, tv-reeksen, tekenfilms en films, in 2013 nog met Johnny Depp als Tonto. Divere Amerikaanse stripreeksen volgden elkaar op.
(Zuidnederlandse Uitgeverij / Classics Nederland / Ehapa / Nederlandse Rotogravure Mij, 71 delen, 1960-1981)LONESOME
(Yves Swolfs)

Lonesome Lonesome speelt zich af in Kansas, januari 1861, enkele maanden voor het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog. Predikant Markham en zijn bende fanatici zaaien terreur langs de grens met buurstaat Missouri. Een naamloze ruiter achtervolgt hen. Lonesome is een wraakverhaal, een thema waar Yves Swolfs' Durango al gretig garen uit spint. Daar komt nog een zoektocht naar een identiteit en een bovennatuurlijk element bij. Het decor van Lonesome is niet alleen de Midwest, maar het strekt zich ook uit tot steegjes in New York.
(Le Lombard, 2 delen, 2018-2019)LUCKY LUKE
(Morris / Achdé + René Goscinny / diverse scenaristen)

Geen western is zo compleet als het over historische feiten, bekende en vooral beruchte figuren en alle genreclichés gaat als Lucky Luke. Zijn grootste successen haalde de door Kortrijkzaan Morris gecreërde cowboystrip dankzij de langlopende bijdrage van scenarist René Goscinny. Na Asterix was het diens best verkopende reeks. In ongeveer de helft van de verhalen worden the poor lonesome cowboy Lucky Luke en zijn paard Jolly Jumper van het veld gespeeld door de Daltons, in feite vier nog dommere neven van de werkelijke Dalton-broers die een gangsterbende vormden.
(Dupuis / Dargaud / Lucky Comics, 80 delen + diverse integralen, 1949-2018)LUCKY LUKE: HET STALEN ROS
(Mawil)

Lucky Luke: Het Stalen RosIn 2016 vierde Lucky Luke zijn zeventigste verjaardag en dat leidde naar twee zeer uiteenlopende hommagealbums: De Moordenaar van Lucky Luke en Jolly Jumper Antwoordt Niet Meer. Enkel in het Duits volgde nog een album door Mawil. In zijn in 2019 vertaalde Lucky Luke-parodie ruilt Luke zijn paard in voor een fiets, een nieuwe uitvinding, om aan een fietsrace in San Francisco deel te nemen.
(Lucky Comics, 1 deel, 2019)LUCY
(Marc Malès + Philippe Thirault)

Goudzoeker Alex Harrisson sterft en zijn goede vriend Clyde Morgan neemt de correspondentie met Harrissons verloofde Lucy over. De bedrieger en leugenaar tegen wil en dank verzeilt onvoorzien in twee of drie wespennesten tegelijk. Philippe Thirault baseerde zich op zijn eigen roman en schreef voor de collectie Impressie(s), waarin Lucy verscheen, nog een western, het zich in de Klondike, in de goudezoekersregio afspelende Het Meisje van de Yukon.
(Dupuis, 2 delen, 2004-2005)DE MAANBEER
(Florent Bossard + Sébastien Viozat)

1869, Fort Sutter in de Sierra Nevada. De soldaten in het fort, samen een zootje ongeregeld; houden zich bij gebrek aan opgelegde missies onledig met drinken, gokken en betwistingen met vuurwapens. Dat verandert drastisch wanneer een overlevende van een aanval van opstandige indianen in de buurt van het fort wordt gevonden. Hij overleefde een ware slachting. Een vreemd verhaal, vinden de overige soldaten. Wat is er werkelijk aan de hand? Het gevaar bestaat uit meer dan enkel op bloed beluste indianen. Er waart een monster rond...
(Daedalus, 2 delen, 2012-2015)MAC COY
(Antonio Hernandez Palacios + Jean-Pierre Gourmelen)

Het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog. De Zuidelijke kapitein Alexis Mac Coy toonde zich een ware held en zijn moed en toewijding ontging ook de Noordelijken niet. Hij wordt door hen ingelijfd en moet in het eerste verhaal op missie naar Mexico op zoek naar een grote som goud om de soldij voor een Noordelijk leger te kunnen betalen. De missie mislukt en terug in de VS komt hij onder het commando van zijn vroegere Zuidelijke generaal. Mac Coy is ook een beetje de geschiedenis van de Franse bezetting van Mexico.
(Dargaud / Arboris, 21 delen + 1 integrale, 1978-2018)MAGIC WIND
(José Ortiz / Giuseppe Barbati / Bruno Ramalla + Gianfranco Manfredi)

Magic WindEen oude Sioux-indiaan vindt onderweg een blanke jongeman buiten bewustzijn. Hij besluit hem mee te nemen naar het dorp om hem op te lappen. De man weet helemaal niks meer: Wie is hij? Wat heeft hij meegemaakt? Al snel wordt duidelijk dat het om Ned Ellis gaat, een Amerikaanse soldaat die betrokken was bij een treinongeluk en waarvan men dacht dat hij dood was. De Sioux noemen hem Magic Wind, de witte sjamaan.
(Dark Dragon Books, 3 delen, 2019)DE MAN DIE IN CALIFORNIË GELOOFDE
(Derib + Christian Godard)

Vier verhalen over het pioniersleven met vier mannen wiens belevenissen het harde leven van toen weergeven. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze karakter tonen en blijven doorzetten, ondanks de tegenslagen die hen te beurt vallen. Een van hen, Jed Walker, is gemodelleerd naar John Wayne, de vertolker van menig westernfilmpersonage.
(Le Lombard, one-shot, 1987)MANGAS COLORADAS
(Hans G. Kresse)

Hans G. Kresse maakte heel wat verhalen over indianen, maar ze komen niet allemaal in aanmerking om door te gaan voor een western. Mangas Coloradas erkennen we wel als western door het behandelde tijdperk, de jaren 1821-1848, en bovendien over Apachenleider Mangas Coloradas (Rode Mouwen), te vergelijken met Cochise en Geronimo, twee belangrijke Apachenleiders tijdens de indianenoorlogen. Dit verhaal was eerst uitgegeven met het verhaal Wetamo. Je moest het album omdraaien om een van beide verhalen te lezen zoals het hoort.
(Tango / Boumaar, one-shot, 1973-1993)DE MAN VAN KLONDIKE
(Alarico Gattia)

In de reeks Een Man een Avontuur verscheen dit afgeronde verhaal over goudzoeker Joe Connery die in Klondike, Alaska, de ruwe natuur ontgint. Hij wordt er voortdurend door de elementen en enkele ongure kerels tegengewerkt.
(Tijdschrifthandel Noord, one-shot, 1979)MAN VAN PAPIER / VIER VINGERS
(Milo Manara)

Een jongeman op weg naar zijn verloofde in Main raakt ongewild verzeild in een avontuur met een grote A. Hij krijgt gezelschap van zeer uiteenlopende typen: een dolle Engelse sergeant, een indiaanse, genaamd 'Billen in de Wind', een godsdienstfanaat bij wie de stoppen doorslaan als het gaat regenen en een Honuhkee-indiaan die alles andersom doet. Het verhaal is in de eerste plaats een love story tussen de indiaanse en de jongeman, maar bevat ook een aantal westernelementen en avontuur.
(Dargaud / Loempia, one-shot, 1982-1993)DE MAN VAN TEXAS
(Aurelio Galleppini + Guido Nolitta)

Aurelio Gallepini was de eerste die de beroemde Italiaanse westernreeks Tex Willer tekende. Heel wat van zijn landgenoten, onder wie Hugo Pratt, Sergio Toppi en Guido Crepax, verzorgden van 1976 tot 1980 een dertigdelige avonturenreeks waarin telkens één man, één land of regio in één afgerond verhaal centraal staat. Enkele daarvan zijn westernverhalen. Zes delen raakten vertaald in de reeks Een Man een Avontuur.
(Tijdschriftenhandel Noord, one-shot, 1979)DE MAN ZONDER GEWETEN / JESUIT JOE
(Hugo Pratt)

Een mysterieuze man die zich uitgeeft voor een lid van de Canadese Royal Mounted Police reist door de wildernis in het hoge noorden. De ene keer redt hij anderen in nood, de andere keer schiet hij een vogel uit de lucht omdat hij vindt dat er te veel geluk in het woud is, of hij verwondt een priester. Het album kreeg in 1992 een heruitgave onder de nieuwe titel Jesuit Joe met extra achtergrondpagina's en storyboards die Hugo Pratt tekende voor de Franse verfiming uit 1991.
(Casterman, one-shot, 1981-1992)MARSHAL BASS
(Igor Kordey + Darko Macan)

Marshal Bass Arizona, 1875. Tien jaar na de Amerikaanse Burgeroorlog zijn de zwarte slaven officieel bevrijd, maar dat wil nog lang niet zeggen dat ze als gelijken van de blanken worden gezien. Een voormalig kolonel lijft de voormalige soldaat en gewezen zwerver River Bass in als marshal. Hij wordt de eerste Afro-Amerikaanse marshal. Niet iedereen is gediend van die zwarte agent en zelf gelooft Bass dat zijn voornaamste troef zijn huidskleur is. Maar de kolonel ziet potentieel in zijn adjunct. Lichtjes gebaseerd op de historische Bass Reeves, de eerste zwarte marshal.
(Silvester, 4 delen, 2018-2019)MARSHAL BLUEBERRY
(William Vance / Michel Rouge + Jean Giraud)

Marshal Blueberry Tussen de Blueberry-albums Generaal Geelkop en De Mijn van Prosit zag Jean Giraud nog een mogelijkheid voor een andere spin-off. Hij stuurde Blueberry als marshal terug naar Fort Navajo. William Vance tekende de eerste twee albums in 1991 en 1993. Door het stijgende succes van XIII stopte hij ermee. Giraud nam hem dat wel kwalijk maar uiteindelijk zou hij nog zelf XIII 18: De Ierse Versie in 2007 tekenen. Michel Rouge tekende het laatste deel van de trilogie in 2000. In 2018 volgde ene integrale van de trilogie.
(Dargaud, 3 delen + 1 integrale, 1991-2018)MARSHALL MINI-STRIP
(diverse auteurs)

Marshall Mini-strip Westerncollectie op pocketformaat met verhalen uit gelijkaardige, Engelstalige reeksen als Wild West Picture Library en Cowboy Adventure Library. Omdat Engelse tekenaars te duur waren, tekenden veelal anoniem gehouden Spaanse en Italiaanse tekenaars van een Spaans agentschap de boekjes vol. Alle verhalen zijn herdrukken van de reeks Lasso met nieuw geletterde titels op de cover.
(Baldakijn Boeken / Euredit - Baldakijn, 26 delen, 1976-1979)MATHO TONGA
(Hans G. Kresse)

In deze later dan De Indianen-Reeks gesitueerde strip over indianen behandelt Hans G. Kresse de houding van blanken ten opzichte van Noord-Amerikaanse indianen om er zich krachtig tegen af te zetten. Uit deze, ook in Vlaanderen gepubliceerde krantenstrip haalde Studio Vandersteen meer dan zomaar toevallig inspiratie om vele prenten na te tekenen voor de eigen Bessy-reeks.
(Oberon / Julius de Goede, 6 delen, 1977-2014)MAVERICK
(diverse auteurs)

Stripversie van de Amerikaanse tv-reeks waarvan vijf seizoenen liepen van 1957 tot 1962, samen goed voor 124 afleveringen. Hoofdpersonage Bret Maverick en zijn broer Bart zijn professionele pokerspelers die nooit lang ter plaatse blijven hangen en steeds op zoek zijn naar mogelijkheden om hoog in te zetten. In 1994 kwam het tot een film met Mel Gibson en Jodie Foster in de hoofdrollen.
(Classics Nederland, 22 delen, 1964-1965)HET MEISJE VAN DE YUKON
(Sinisa Radovic + Philippe Thirault)

Scenarist Philippe Thirault schreef twee westerns voor de collectie Impressie(s) van Dupuis. Lucy is de andere die zich rond het jaar 1850 afspeelt. Het Meisje van de Yukon speelt zich een halve eeuw later en ook een pak noordelijker af. Vier meisjes trekken om uiteenlopende redenen naar het noorden van Canada. De goudkoorts heeft er zijdelings mee te maken, maar er zijn andere drijfveren. Ook leuk: de Joegoslavische tekenaar Sinisa Radovic was in een vorig leven financieel directeur van een lingeriebedrijf.
(Dupuis, 3 delen, 2005-2008)MELLY BROWN
(Xavier Musquera + Jean Dufaux)

De jonge Melly Brown moet zien te overleven tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en de slavernij.
(Uitgeverij De Spiegel, 2 delen, 1986-1987)MENDOZA COLT
(diverse auteurs)

Afgeronde verhalen van Spaanse makelij over de verovering van het Wilde Westen als achtergrond, maar met een gevarieerd aanbod aan intriges over schatten, indianen, outlaws, valstrikken en diverse meer. De hoofdrol is weggelegd voor Ricardo Mendoza alias Mendoza Colt.
(Nooitgedacht, 8 delen, 1976-1977)MICKEY MOUSE
(diverse auteurs)

Mickey Mouse In de beginperiode van Mickey Mouse als kranten- en comicreeks lieten de auteurs (Floyd Gottfredson op kop) het moedige muisje ook avonturen in de Far West beleven. Met die voorgeschiedenis toog de Franse auteur Tebo in 2016 (2017 in vertaling) aan het werk om een bejaarde Mickey verhalen te laten vertellen aan zijn achterkleinzoon. In een van de kortverhalen uit De Jeugd van Mickey voert Tebo Mickey op als cowboy (of eerder als een ballerina met een staaf dynamiet) die in het bezit komt van een schatkaart.
(diverse uitgeverijen, diverse delen)MINETTOS DESPERADOS
(Didier Cromwell + Joe Ruffner)

Minettes Desperados Drie stoere meiden, waarvan de jongste minderjarig is en het vuilstgebekt is, trekken samen op het criminele pad op. Ze hebben het gemunt op een goudtransport. Op hun weg vinden ze een premiejaagster die geobsedeerd is door het vatten van de drie grieten die bekend staan als de Minettos Desperados. De laatste twee delen werden nooit vertaald
(Blitz, 1 deel, 1991)MOHI EN DAJA
(Rex Maxon + Gaylord Dubois)

Mohi en Daja De Mohikaanse Mohi is een verkorting van Moedige Hinde. Haar vriend Daja komt van Dappere Jager. Tien verhalen werden opgenomen in de reeks De Onbekende Stille (Lone Ranger) voor de figuurtjes een eigen reeks kenden vanaf 1955. Deze zelfstandige reeks startte de numemring met deel 12 en liep zes delen. In 2017 gaf Uitgeverij Bourmaar een album uit met twee verhalen.
(A.T.H?-A. Theeuwen / Uitgeverij Boumaar, 17 delen, 1954-2017)DE MOORDENAAR
VAN LUCKY LUKE

(Matthieu Bonhomme)

De Moordenaar van Lucky Luke Verscheen als hommagealbum in het feestjaar waarin Lucky Luke zijn zeventigste verjaardag vierde. Op de eerste plaat wordt de bekende held neergeknald. Daarop volgt de oorzaak naar de schietpartij. Lucky Luke rijdt het stadje Froggy Town binnen. Door de hevige regen is zijn tabak doorweekt en nergens is er nog droge te vinden. Enkele bewoners hebben hem gevraagd het goud terug te vinden dat van hen gestolen is. Lucky Luke krijgt hulp van een andere eenzaat in Froggy Town, Doc Wednesday.
(Dargaud, one-shot, 2016)MOSES ROSE
(Christelle Galland + Patrice Ordas / Patrick Cothias)

Moses Rose In de slag om de Alamo in 1836 kwamen alle Texanen in het fort om. Allemaal, behalve één: Louis 'Moses' Rose, een Fransman die nog in het leger van Napoleon heeft gevochten. Wie zijn verhaal niet kent, beschouwt 'm als een deserteur. Om het tegendeel te bewijzen, werkt hij samen met sheriff Millsaps die bij de Alamo een kostbare eigendomsakte van een mijn van zijn aldaar overleden broer wil terugvinden. De reis naar het fort verloopt dwars door indianengebied.
(Arboris, 3 delen, 2017-2019)NA DE NACHT
(Richard Guérineau + Henri Meunier / Richard Guérineau)

In dit intense, afgeronde verhaal komt een premiejager zich aanmelden in een stadje dat door het waakzame oog van sheriff Jude Stanton een vredig bestaan kent. Wanneer Jude in het hotel komt checken wie zich incheckte, schrikt hij zich een cowboyhoedje. Jedediah Cooper is blijkbaar een bekende of eigenlijk doet de naam een belletje rinkelen. Het komt tot een duel en een nacht met een verminkt hoertje. De auteurs plukten heel wat scènes en smoelen van acteurs uit de grootste westernfilmklassiekers.
(Saga Uitgaven, one-shot, 2011)NERO
(Marc Sleen)

Nero reisde vele malen de wereld rond en belandde meermaals in het Wilde Westen. Al heel vroeg in de reeks, in 1949, stuurde Marc Sleen hem naar het territorium van de indianen om er in De Erfenis van Nero een pluim te bemachtigen van de hoofdtooi van een Sioux-opperhoofd. Een heuse Far West-Trilogie bundelde de verhalen Het Geheim van Slappe Bizon (waarin Nero een verstoten indiaan in Brussel terug naar huis brengt), Het Ei van October (met Nero als sheriff) en De Indiaanse Neusfluit.
(De Gids / Het Volk / Standaard Uitgeverij, diverse delen, 1948-2003)DE ONGELOFELIJKE AVONTUREN VAN KOBIJN
(Lewis Trondheim)

Het uitzonderlijke aan de reeks Kobijn is dat elk album zich in een ander universum afspeelt, al blijven altijd dezelfde personages terugkomen. Zo speelt deel 1, Blacktown, zich in de Verenigde Staten af, in de negentiende eeuw. In dit album, een soort Deadwood light, is Kobijn op de vlucht voor een bende waarvan hij de leider heeft gedood, en komt terecht in een stadje waar goudkoorts heerst.
(Silvester, 1 specifiek deel, 2007)OP OORLOGSPAD
(Didier Pagot + Marc Bourgne)

Op OorlogspadDiane Myers is het roerend oneens met haar invloedrijke vader. De senator wil een hardere aanpak van wat hij het "indianenprobleem" noemt. Zij, een voor haar tijd behoorlijk vrijgevochten kunstschilderes, is net gefascineerd door de cultuur en levenswijze van deze inheemse volkeren. Na een zoveelste ruzie trekt ze, schildersspullen onder de arm, onverschrokken richting Sioux-grond om er de vredesonderhandelingen aan het schildersdoek toe te vertrouwen.
(Dark Dragon Books, 2 delen, 2019)OOM DAGOBERT
(diverse auteurs)

Als schattenjager begaf Dagobert Duck zich overal ter wereld, natuurlijk ook in de Far West. Zijn eigen verleden, zo opgetekend door Carl Barks en Keno Don Rosa, is verstrengeld met de pioniersjaren en de Gold Rush. Hij komt ook terecht in het westernstadje Klondike waar hij volgens Don Rosa Knappe Kitty tegenkwam, de enige vrouw van wie hij ooit heeft gehouden.
(diverse uitgeverijen, diverse delen)OUTLAW
(Xavier Fourquemin + Dieter)

Jason Picklight is een doodeerlijke grafdelver die een bazige moeder duldt. Op haar sterfbed vertrouwt ze hem toe dat zijn vader, die hij dood waande, nog steeds leeft. Hij blijkt steenrijk te zijn. Moeders laatste wens was dat crapuul te laten boeten. Plichtsbewust gaat Jason op zoek naar zijn vader, letterlijk bijgestaan door de kwellende geest van moeder zaliger. Hij komt terecht in een wereld van vechtpartijen, whisky en slechte vrouwen en besluit in de voetsporen van zijn vader te treden en een gevreesde outlaw te worden. Maar wat vindt mama daarvan?
(Talent, 3 delen, 2003-2004)© De Stripspeciaalzaak, 2015