| START | A-G | H-O | P-Z |


ALAMO
(Darko Perovic / Fabio Pezzi + Dobbs)

22 april 1836, de slag bij San Jacinto. In een twintigtal minuten van hevige strijd, slachten de Texaanse troepen een hoop soldaten van het Mexicaanse leger af, terwijl ze schreeuwen: "Herinner Alamo!" De Texanen zijn meedogenloos en laten niemand in leven, zelfs de gewonden worden koelbloedig afgemaakt. Deze slag luidt het begin in van de Texaanse onafhankelijkheid. Maar de vraag blijft: wat is er werkelijk in Alamo gebeurd waardoor deze mannen in zulke oorlogswaanzin verzinken?
(Daedalus, 2 delen, 2011-2013)



AL CRANE
(Alexis + Gérard Lauzier)

Absurd-komische kortverhalen zonder kop of staart die een mix van de humor van Monty Python en Benny Hill etaleren, donkerder en cynischer weliswaar. Al Crane is een smeerlap, net zo verdorven als de figuren met wie hij te maken krijgt, of eigenlijk is de antiheld gewoon de grootste rotzak van al in een wereldje waarin zelfs de vriendelijkste personages klootzakken zijn. De auteurs gebruiken alle clichés van het genre om ze door de gehaktmolen te halen.
(Dargaud, 2 delen, 1980-1981)



AMARGO
(Victor de la Fuente)

Spanjaard Victor de la Fuente tekende heel wat fantasyverhalen en westerns, zo ook voor de Italiaanse genreklassieker Tex Willer. Zijn realisme is van een hoog kaliber, maar is zelden naar waarde geschat. In 1974 werd hij in Angoulême weliswaar bekroond als beste buitenlandse tekenaar. Amargo is een avonturier die goed vertrouwd is met de indianen want hij werd door de Apachen opgevoed. Cactus (te vergelijken met Jimmy McClure uit Blueberry) is zijn kompaan. Zonder zelf een doel voor ogen helpt hij anderen in nood.
(Semic Press, 2 delen, 1977)



ANGELA
(Olivier Vatine + Daniel Pecqueur / Olivier Vatine)

Na de beginscène in een mijnschacht, waar Angela zich voor twee belagers verschuilt, worden we meegenomen naar Angela's jeugd. Het boterde niet tussen haar ouders. Haar moeder Joyce viel eigenlijk op Jason, een vrijgevochten avonturier. Maar zo vlug geeft Jason het niet op. Een oude gevangenismakker van Jason heeft een ingenieus plan voor een treinoverval die niet kan mislukken. Joyce trekt Angela mee in haar drieste beslissing. Voor Olivier Vatine was dit de eerste western die hij tekende na Trio Grande (scenarist) en Wayne Redlake (storyboard).
(Silvester, one-shot, 2007)



APACHA CANYON
(Waldo Van Gheluwe)

Apacha-Canyon Dit korte verhaal is gebundeld met het fantasyverhaal Rachna van de Spinnen waar een tweede cover voor is gemaakt. Dit album kent dus twee covers, één voor elk van beide verhalen. (Half)naakte indiaansen zijn schering en inslag in dit verhaal. Litzoghihi houdt het niet meer uit en wil ten strijde gaan tegen buitenaardse indringers.
(Bonte, one-shot, 2014)



APACHE
(Norbert Morandière + Roger Lecureux)

Okada is een jonge metiez, de zoon van een Apachemoeder en een blanke vader, die temidden de kolonisatie van Colorado en het verdere oprukken van de blanken in het Wilde Westen opgroeit bij de Apache-indianen. De reeks spreekt zich uit tegen het afslachten van de indianen door de blanken terwijl het in hoofdzaak een jeugdreeks was met een bepaalde politieke correctheid.
(Panda, 4 delen, 1981-1982)



APACHE JUNCTION
(Peter Nuyten)

Roy Clinton, koerier van het Amerikaanse leger, is gehaast op weg naar Fort Bowie. De regio is in groot gevaar, want Apache-opperhoofd Zwarte Wolf verzamelt zijn strijdkrachten om eens te meer de langmessen (de Amerikaanse cavalerie) aan te vallen. Onderweg doet Roy een lugubere ontdekking. Een dode man, sporen van Apache-indianen. Al snel ondervindt hij dat de vijand op de loer ligt. Nederlander Peter Nuyten wil een klassieke western brengen die zich kan meten met Blueberry. Een overdaad aan tekstballonnen heeft het alvast met het origineel gemeen.
(Silvester / Arboris, 3 delen, 2011-2017)



APACHEN
(Jean Giraud)

In de Mister Blueberry-cyclus, de delen 24 tot 28 in de reeks Blueberry, werden twee intriges verweefd. Een van die verhaallijnen vertelde ovet Blueberry's eerste ontmoeting met indianenleider Geronimo. Achteraf werden alleen de pagina's met die verhaallijn in het 64 pagina's tellende one-shot Apachen uitgegeven met her en der aanpassingen of aanvullingen om de scènes naadloos met elkaar te verbinden.
(Dargaud, one-shot, 2007)



ARCHIE, DE MAN VAN STAAL
(Ted Kearon + E. George Cowan // Bert Bus)

Archie is een goudkleurige robot die in deel 5, met het verhaal Overval op de Postwagen, een westernavontuur beleeft. In dit album staat ook nog het verhaal Jacht op Groot Wild opgenomen, maar dat is geen western. Archie werd gebouwd door een professor en bediend door diens neefje Ted en zijn beste vriend Ken. Nederlander Bert Bus nam de reeks in 1971 over en maakte er ook een westernverhaal mee (Archie in het Wilde Westen) dat in een tweede reeks in een album werd opgenomen.
(De Spaarnestad / Oberon, 2 specifieke delen, 1967-1981)



ARENDSKLAUW
(Karel Verschuere)

Nadat hij voor de tweede keer bij Willy Vandersteen vertrok, startte Karel Verschuere de western Arendsklauw begin jaren 1970 voor Het Laatste Nieuws. De vervolgreeks gaat over de jonge Jeff Calhoun die door de Sioux wordt opgenomen nadat zijn vader vermoord werd in hun hut. Jeff wil zijn vaders dood wreken. Met zijn bloedbroeder Arendsklauw vindt hij een spoor in de tent van Grijze Eland.
(Brabant Strip vzw, 3 delen, 2007-2009)



BADLANDS
(Piotr Kowalski + Eric Corbeyran)

Badlands Fantasywestern die zich in 1880 afspeelt. Perla Ruiz-Tenguillo brengt een professor met een mysterieuze kubus, die stormen kan veroorzaken en hoofden kan breken, op het pad van haar voorouder, een alchemist die met Spaanse conquistadores reisde. Zo kunnen de krachten in de door hem beschreven onzichtbare wereld beheersd en bedwongen worden. Indianen proberen haar dat te beletten, maar Perla is allerminst een doetje dat zich laat tegenhouden.
(Uitgeverij L, 1 deel, 2019)



BAMSIE
(Rune Andréasson)

"Het allersterktse beertje van de hele wereld" startte een lange stripcarrière met een westernavontuur. In de rest van de reeks door de Zweedse tekenaar Rune Andréasson reist hij de wereld rond. Hij liet zich beïnvloeden door Disney-tekenaars als Floyd Gottfredson en kreeg ooit het aanbod van Walt Disney om voor hem te werken, maar de Zweed verkoos zijn eigen creaties.
(Classics Nederland, 1 specifiek deel, 1973)



EEN BEELD VAN EEN JONGEN
(Frederik Peeters + Loo Hui Phang)

Een Beeld van een Jongen Het Wilde Westen, Texas, 1872. Oscar Forrest is een fotograaf die landschappen in het Westen op de gevoelige plaat legt in opdracht van geoloog Stingley. Tussen Oscar en Milton, het jonge manusje-van-alles, groeit een "ambigue relatie". Een zwarte en een indiaan die niet kan spreken, houden zich op in de nabijheid van de expeditie. Stingley stuurt de fotograaf op missie naar een vijandige omgeving, het laatste verzetsbastion van de gevaarlijke Comanches. Aan die verre grens vervaagt de overgang van beschaving naar wreedheid.
(Casterman, one-shot, 2016)



BESSY
(Karel Verschuere / Willy Vandersteen / Studio Vandersteen)

Geïnspireerd door de tv-reeks Lassie ontwierp Willy Vandersteen in 1952 een eigen reeks met een hond. De verhalen spelen zich af in het Wilde Westen waar Bessy met haar baasje Andy Cayoon talrijke avonturen beleeft. De Duitsers lustten er wel pap van en vroegen meer. Het kwam tot een massaproductie met een heuse Bessy-studio om 992 albums (herdrukken incluis) voor de Duitse markt te kunnen maken.
(Standaard Uitgeverij / Brabant Strip vzw / Adhemar, 209 delen, 1954-2013)



BIG FOOT
(Nicolas Dumontheuil + Richard Brautignan)

De blanke Ned en de zwarte Zed zijn twee killers die meestal samenwerken. Bij een wederzien in een bordeel krijgen ze een opdracht van een indiaanse die haar tweelingzus wil opsporen. Ze trekt met hen mee en tussen twee bedrijven door neukt ze hen ook. Het in het Frans als trilogie voltooide Big Foot houdt ergens het midden tussen Gus en Lucky Luke, zowel grafisch door de losse stijl als inhoudelijk, maar dan voor volwassenen. Nicolas Dumontheuil baseerde zich op een roman van Richard Brautignan die in 1977 ook werd vertaald als Het Monster in de Kelder.
(Oog & Blik | De Bezige Bij, 1 deel, 2011)



BILLY BOB
(Nix)

Geestige cowboy- en indianenstrip van Nix die de lezers van het weekblad Spirou al wel langer kennen. Sporadische vertalingen verschenen in Stripgids. De bundel bevat strookjesstrips, kortverhalen en heel wat puzzels. Extra bijzonder is de pluchen cover die je letterlijk kan aaien. Billy Bob is meer een wannabe-cowboy die met zijn kompaan Woody continu in gevechten met indianen is verwikkeld.
(Blloan, 1 deel, 2012)



BILLY BONBON
(Jean Cézard)

Wellicht de western met het bijzonderste hoofdpersonage: een baby die zodanig goed kan schieten (en het graag doet ook) dat hij de jongste premiejger van het Wilde Westen is.
(Semic Press, 4 delen, 1973-1975)



BILLY THE KID
(Hermann + Yves Duval)

Luxe-editie van een bundeling kortverhalen van Hermann, de meeste ervan zijn westernverhalen. De inhoud bestaat uit de kortverhalen Crazy Horse, Sitting Bull, Het Gevecht in Lincoln County, De Daltons, Hermann Geiger - Wachter in de Bergen en Georges Madon - Een van de Eerste Jachtvliegers. Deze uitgave hoorde in een doos met daarin ook nog de luxealbums Barney Jordan en 6000 Meter.
(Gibraltar, 1 deel, 1993)



BILLY WILD
(Guillaume Griffon + Céka)

238... 239... 240. Weer drie losers minder. Waarom dachten ze ook maar een kans te maken tegen dé Billy Wild? Lusteloos sloft de premiejager naar de saloon en trekt zich terug in zijn troosteloze kamer. Achter hem drupt een spoor van bloed. Hij is gewond. Hoe is het zover kunnen komen? Langzaam sluit de wonde zich en geneest volledig. Net zoals vroeger. Net zoals altijd. Maar godverdomme, waar is Linus nu? Hij heeft dringend nieuw elixer nodig. De twee tweeluiken zijn gebaseerd op de bekende Faust/Mephisto-legende.
(Saga Uitgaven, 4 delen, 2008-2010)



BLACK HILLS
(Marc-Renier Warnauts + Yves Swolfs)

Twee mannen bevinden zich toevallig op dezelfde plaats op hetzelfde moment in de Far West. Lewis Kayne is een schooier, de uit Frankrijk geëmigreerde Armand Lebon is een wat wereldvreemde fotograaf die een fotoreportage wil maken in de indianenreservaten. Samen zullen ze getuige zijn van de doodsstrijd van de indiaanse cultuur, als de Sioux in opstand komen tegen de blanken die hen ook het laatste wat hen nog rest af willen pakken.
(Arboris, 4 delen, 2000-2005)



DE BLAUWBLOEZEN
(Louis Salvérius / Willy Lambil + Raoul Cauvin)

Vooral de verhalen die zich in en rond Fort Bow (een Noordelijk fort in het midden van de woestijn in indianengebied) laten niet misverstaan dat De Blauwbloezen in eerste instantie een westernreeks is. Nadat sergeant Chesterfield en korporaal Blutch te veel fouten hebben gemaakt krijgen ze een overplaatsing naar het front waar de Amerikaanse Burgeroorlog woedt. Daar komen ze onder het bevel van kapiten Stark in het 22ste cavalerie.
(Dupuis, 63 delen + hommagealbum + 2 integralen, 1972-2019)



BLAUWE PIJL
(Enzo Chiomenti)

24 Lilliputuitgaven over de indiaan Blauwe Pijl. Een vijfentwintigste titel verscheen op een staand comicformaat. Deze kwamen alle in 1955 uit. In 2017 gaf Uitgeverij Boumaar een hardcover uit met een heruitgave van alle deeltjes en de comic in één verzamelalbum.
(Walter Lehning / Uitgeverij Boumaar, 26 delen, 1955-2017)



BLUEBERRY
(Jean Giraud + Jean-Michel Charlier)

Een van de populairste en meest vertaalde westernreeksen. Giraud en Charlier hielden hun lezers niet voor kinderen. Het realisme van Giraud is gedocumenteerd en doorwrocht, de verhalen van Charlier omspannen opeenvolgende cyclussen en hoofdpersonge Mike Steve Donovan alias Blueberry, die zijn carrière start als luitenant in Fort Navajo, doorliep een evolutie zonder weerga. De ene keer een voorvechter van de indiaanse zaak, dan weer opgejaagd wild.
(Dargaud / Sherpa, 28 delen + 11 luxes + 9 integralen, 1978-2019)



BONANZA
(diverse auteurs / Hans G. Kresse)

Uit de succesvolle tv-reeks Bonanza — tam tammeram tam tam tam... — vloeiden in de jaren 1960 en begin jaren 1970 meerdere stripreeksen door veelal onbekende auteurs. De interessantste bewerking is van Nederlandse makelij. Hans H. Kresse (Eric de Noorman) tekende die in 1965-1966 voor het weekblad Revue. In de acht verhalen speelde hij vooral een passie van hem uit: paarden. Uitgeverij Bpumaar bundelde alle verhalen in een hardcover- en luxeversie.
(Uitgeverij Boumaar, 1 deel, 2007)



BOUNCER
(François Boucq + Alejandro Jodorowsky)

Jean Giraud wilde graag een western schrijven voor François Boucq: Blueberry 1900 met onder meer de zoon van Blueberry en gewelddaddige, sjamanistische hallucinties. De zoon van Jean-Michel Charlier zag dat niet zitten en stelde als mederechthebbende zijn veto. Na het laatste deel van Maankop werkten Boucq en Alejandro Jodorowsky aan een eigen western: het keiharde, smerige Bouncer, over een eenarmige buitenwipper in een saloon, maar over zoveel meer vuiligheid.
(Oog & Blik | De Bezige Bij / Glénat / Blloan, 11 delen en 4 integralen, 2002-2018)



BUDDY LONGWAY
(Derib)

Buddy Longway is een trapper die leeft van de jacht en de opbrengst van pelsen en huiden. Hij ontmoet in een fort een door pioniers ontvoerde indiaanse die hij te hulp schiet en met wie hij later huwt en twee kinderen krijgt. Buddy Longway is een van de weinig reeksen waarin de personages ouder worden... en uiteindelijk sterven. Buddy's liefde voor zijn gezin en de natuur kenschetsen de verhalen die bol staan van vreugde en verdriet, vriendschap en vooroordelen, respect en geweld.
(Le Lombard, 20 delen, 1974-2006)



BUFFALO BILL
(Lennart Ek / diverse auteurs / Karel Verschuere / Perry Cotta + Rik Dierckx / Edgard Gastmans + Hugo Renaerts)

William Frederick Cody (1846-1917) was een van de kleurrijkste figuren uit het Wilde Westen. Hij kwam aan zijn bijnaam door op bizons te jagen als voedsel voor de werkers aan de spoorweg. Daarnaast was hij ook trapper, stierenvanger, goudzoeker, ruiter in de Pony Express, gids, menner, soldaat in de Amerikaanse Burgeroorlog en vedette in zijn Wild West Show waarmee hij ook in Europa optrad. Genoeg stof voor een rijk aanbod aan stripseries, ook van Vlaamse makelij.
(Alga-Holland / I.C. en T.I. / Nooitgedacht / De Goudvink / Classics Nederland / Born / De Schorpioen / Hauwaerts, 37 delen, 1945-2014)



BUFFALO RUNNER
(Tiburce Oger)

Buffalo Runner De oude Edmund Fisher zit met een meisje, dat hij net van een groepje gringo's redde die haar familie ombracht, in een vervallen hut te wachten tot de gringo's weer aanvallen. In een aaneenschakeling van lange anekdotes herleeft hij zijn woelige geschiedenis. Van Zuiderling in de Secessieoorlog, een schutter die duizenden bizons doodschoot voor hun huid, dwarse indianen, uitgeputte dorre akkers,... alles passeert de revue. En het Wilde Westen heeft hem niet bepaald verwend. Het album was beschikbaar met twee verschillende covers.
(Microbe, one-shot, 2017)



CAATINGA
(Hermann)

Brazilië in de jaren 1930. Aan de basis van het verhaal ligt het historische fenomeen van de Cangaceiros. Dit waren opstandige boeren die gevaarlijk dicht aanleunden bij ordinaire moordenaars, outlaws als het ware, wat van Caatinga een soort Braziliaanse western maakt. Diamantino da Rocha, zoon van een door een grootgrondbezitter vermoorde familie, sluit zich aan bij die Cangaceiros. Zo begint hij aan een bloedige tocht op zoek naar wraak.
(Le Lombard, one-shot, 1997-2008)



CASUS
(Antonio Sarchione + Luca Blengino)

Casus In een conceptreeks waarin elk album een afgerond verhaal vertelt over een bepaalde misdaad met een twist, is deel 5 een western geworden. De misdaad bestaat uit het kapen van een trein om een gigantische goudklomp uit een aartsmoeilijk te openen kluis te bemachtigen. Alsof dat nog geen hindernissen genoeg zijn, is er nog de wreedaardige kolonel Zondrick die een oogje in het zeil houdt bij het transport van de klomp van Canada naar de VS. De kolonel is een oude bekende van Hermes en Mac die de krachten bundelen om hem te bedriegen.
(Silvester, 1 specifiek deel, 2011)



CATAMOUNT
(Benjamin Blasco-Martinez naar de roman van Albert Bonneau)

Catamount Tijdens de verovering van het Wilde Westen krijgt de familie Osborne er een nieuwe telg bij. De baby is de enige overlevende van een karavaan die werd uitgeroeid door de Cheyennes. Het kind krijgt de naam Catamount. Jaren later is Catamount een uitmuntende ruiter en schutter dankzij de opleiding van de oude trapper Slungel Pad... Maar zijn lot wordt door elkaar geschud wanneer hij Black Possum tegenkomt. Hij is het Cheyenne-opperhoofd dat verantwoordelijk is voor de afslachting van zijn ouders.
(Microbe, 2 delen, 2018)



CHEYENNE
(auteurs onbekend)

Cheyenne Stripreeks naar de Amerikaanse tv-reeks waarvan tussen 1955 en 1963 zeven seizoenen uitgezonden raakten met in totaal 108 afleveringen. Cheyenne was de allereerste tv-reeks met afleveringen van ongeveer een uur lang, met meerdere personages en die het meer dan één seizoen uitzong. Hoofdpersonage Cheyenne Bodies ouders werden afgeslacht door Cheyenne-indianen die hem vervolgens opvoedden. Na de Amerikaanse Burgeroorlog schuimt hij het Wilde Westen af op zoek naar een goed gevecht om schurken in elkaar te slaan en vrouwen te versieren.
(Zuidnederlandse Uitgeverij, 8 delen, 1960)



CHEYENNE
(Ersel)

Cheyenne Gelimiteerde uitgave op vijfhonderd exemplaren. Een nogal erotisch indianenverhaal.
(Saga Uitgaven, one-shot, 2005)



DE AVONTUREN VAN CHICK BILL
(Tibet + Tibet / Greg / André-Paul Duchâteau / René Goscinny)

Chick Bill De jonge held Chick Bill, sheriff Dog Bull en het indiaantje Kleine Poedel hebben niet voor niets dierennamen. Deze komische western startte namelijk als reeks met vermenselijkte dieren in de hoofdrol. Daar kwam verandering in met mensen als personages. De dolkomische avonturen spelen zich af in Wood City in Arizona, een ogenschijnlijk slaperig dorpje waar telkens weer een en ander te beleven valt. De relatie tussen Dog Bull en zijn niet zo snuggere adjunct Kid Ordinn zorgt voor de grootste komische noot.
(Le Lombard / Arcadia vzw / Saga Uitgaven, 68 delen + 7 integralen, 1954-2019)



CHINAMAN
(TaDuc + Serge Le Tendre)

Vele keren als eastern voorgesteld omdat het hoofdpersonage uit het oosten komt. De Chinees Chen Long Anh scheept met tweehonderd koelies in naar de Nieuwe Wereld om er een nieuw leven op te bouwen. Als lijfwacht van een koopman van de Chinese triaden komt hij in San Franisco orde op zaken stellen. De douane geeft hem de naam John Chinaman. Nadat hij zijn meester doodde, neemt hij de benen. En hij moet nog vaker op de vlucht of de confrontatie aangaan.
(Dupuis, 9 delen, 1997-2007)



CISCO KID
(José Luis Salinas + Rod Reed)

Cisko Kid Bundeling van drie verhalen. Het personage Cisko Kid wordt ook genoemd in Tex Willer. Het is een klassiek personage dat werd bedacht door schrijver O. Henry in het kortverhaal The Caballero's Way (1907). Uit dat leesverhaal destilleerden José Luis Salinas en Rod Reed een stripreeks die vanaf 1951 vijftien jaar lang liep. Maar The Cisko Kid (oorspronkelijk een wrede outlaw, later een heldhaftige, Mexicaanse caballero) kwam ook voor in radiohoorspelen, tv-reeksen (156 afleveringen tussen 1950 en 1956, de eerste tv-reeks in kleur!), maar liefst 28 films tussen 1914 en 1994 en enkele andere stripreeksen waarvan geen enkele vertaling verscheen. Ook in liedjes en door zangers (onder meer Elvis Presley) werd ernaar verwezen.
(Nooit Gedacht, 1 deel, 1977)



CLAIRE DEWITT
(Fred de Heij + Willem Ritstier)

Na het overlijden van Minck Oosterveer was het de bedoeling dat Willem Ritstier en Fred de Heij Ronson Inc. verder zouden zetten, maar de uitgever zag liever een andere tekenaar dan de Heij die in het stripblad Eppo al Haas publiceert. Ritstier maakte met de Heij dan maar het compleet nieuwe Claire DeWitt, een horrorwestern. Claire is een kleurlinge en premiejaagster. Samen met haar compagnon achtervolgt ze kort na de Amerikaanse Burgeroorlog al maanden lang de door en door slechte schurk Johan Falk. Tijdens de jacht maken monsters de streek onveilig. Claire blijft evenwel steeds buiten schot.
(Xtra, 3 delen, 2014-2017)



CLASSICS WESTERN ALBUM
(diverse auteurs)

Collectie waarin losse albums verschenen van Rawhide Kid, Outlaw Kid, Kid Colt en Twee Pistolen Kid. Een tiental verhalen is geschreven door comiclegende Stan Lee.
(Classics Nederland, 20 delen, 1974-1976)



COCCO BILL
(Benito Jacovitti)

Absurd-komische en met onzinnige details in de decors (allerhande worsten bijvoorbeeld) verrijkte western over een lichtgeraakte en schietgrage cowboy die graag kamillethee drinkt. Elke keer hij zo'n theetje bestelt in een saloon wordt hij er wel mee uitgelachen, en dan gaan de poppen aan het dansen. Desondanks helpt hij de sheriff om boeven te vangen, maar meer nog worden die gewoon neergeknald waarop ze theatraal het hoekje omgaan.
(Semic Juniorpress / CentriPress, 5 delen, 1974-1981)



COLT WALKER
(Fabrice Lamy + Yann)

Het genadeloze hoofdpersonage, in wiens uiterlijk je gerust Clint Eastwood mag herkennen, krijgt de opdracht om een jong meisje uit de klauwen van een verdorven Mormonensekte te redden. Zijn bijnaam heeft hij te danken aan de Colt die hij aan de riem heeft hangen, en die hij fluks trekt wanneer nodig. Het vervolgalbum werd nooit vertaald.
(Dargaud, 1 deel, 1997)



COMANCHE
(Hermann / Michel Rouge + Greg / Rodolphe)

Een van de onbetwistbaar grootste klassiekers van het genre met een in zijn tijd ongezien ongemeen harde toon. Red Dust heeft Ierse roots en wordt snel de rechterhand van Comanche, een vrouw die de Triple Six-ranch bestiert, maar als vrouw te kampen heeft met heel wat tegenslag. Het gaat ook Red Dust zelden voor de wind. Voor het ijzig afknallen van een moordenaar vliegt hij voor vijf jaar een strafkamp in. Daarna is hij dezelfde man niet meer.
(Le Lombard / Saga Uitgaven / Sherpa, 15 delen en 7 integralen, 1972-2018)



CORENTIN
(Paul Cuvelier + Albert Weinberg)

Dit Corentin-verhaal heeft de gelijknamige kleinzoon uit de eerste avonturen als hoofdpersonage. Zijn vader kwam om tijdens de verovering van Algerije in het leger van Napoleon Bonaparte. Zijn moeder hertrouwde met een Amerikaanse kolonel en het gezin emigreert naar Amerika waar zijn stiefvader het bevel gaat voeren over een fort. De jongen beleeft er een gevaarlijk avontuur in indianengebied.
(Le Lombard, 1 specifiek deel, 1956-1985)



COTTON KID
(Pearce + Jean Léturgie)

Trevor is het zwarte schaap van het gerenommeerde detectiveagentschap Pinkerton. Maar tegenover zijn kleine broertje Cotton Kid doet hij zich als een held voor. Cotton wil (en treedt!) in het spoor van zijn grote voorbeeld. En dat geeft complicaties. Achter het pseudoniem Pearce schuilt het duo Didier Conrad en Yann die samen De Onnoembaren en ook de eerste versie van Kid Lucky maakte. Zowel Yann als Jean Léturgie hebben scenario's geschreven voor Morris' Lucky Luke. Twee albums raakten niet vertaald.
(Talent, 4 delen, 1999-2006)



DE COWBOYS
(Peter de Wit)

Andere titel voor Stampede!. Deze bundeling verscheen in Strips Extra, een collectie met complete verhalen, kortverhalen of gags als tijdschriftformule.
(Big Balloon, 1 deel, 1998)



COWBOY HENK
(Herr Seele + Kamagurka)

De meest Vlaamse aller cowboys is Cowboy Henk. Maar in weerwil tot wat zijn naam doet uitschijnen, beleeft hij allerminst westernavonturen. Het album De Paardenschenkers is de grote uitzondering. In dit absurde vervolgverhaal, met klassieke rood-blauwe steunkleuren, speurt de cowboy naar een bende van paardenschenkers. In 2010 verscheen ook nog de gelegenheidsuitgave Cowboy Henk in de Far Out West naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de gekuifde held. Op de cover gedraagt hij zich als een cowboy, compleet met lasso, op een paard gezeten.
(De Harmonie, 1 specifiek deel, 1986)



DE DALTONS
(Jesús Alonso + Olivier Visonneau )

De Daltons De Daltons is geschreven door Olivier Visonneau die zich documenteerde over de echte Daltons. Een dankbare bron was de biografie van Emmett die ook de basis vormde voor When The Daltons Rode (1940), een film die Morris ook heeft gezien en die je integraal op YouTube kan bekijken.
(Gorilla / Silvester, 2 delen, 2016-2019)



DANIEL BOONE
(Fred Fredericks / George Tuska / Mike Roy / Joe Certa
+ Paul S. Newman)

Daniel Boone (1734-1820) was een Amerikaanse pionier, ontdekkingsreiziger en frontierkenner die een van de eerste Amerikaanse volkshelden werd.. Hij stichtte nederzettingen, stippelde wegen uit voor andere migranten en sloot vriendschappen met indianenstammen of bevocht er andere. Nog tijden zijn leven verwierf hij roem in de States en Europa door biografieën en al dan niet verzonnen avonturenverhalen. Hij was het typevoorbeeld van de cowboy en de trapper. Films en tv-series volgden een eeuw later, en uiteraard ook tal van stripversies.
(Classics Nederland / Classics Lektuur / Windmill Comics, 21 delen, 1966-2013)



DEAD HUNTER
(Franck Tacito)

Het western- en horrorgenre sluiten al eens een verbond. En met Franck Tacito (666, Claudia, de Vampierridder, Magika) aan boord geeft dat een over-the-top resultaat. Dead Hunter is een weer tot leven gebrachte premiejager die het aan de stok krijgt met een seriemoordenaar die maar niet wil doodgaan en de Ku Klux Klan. Zijn antwoord op de last is tamelijk hardhandig. Arboris vertaalde twee van de drie in het Frans verschenen delen.
(Arboris, 2 delen, 1999-2000)



DEADLINE
(Christian Rossi + Laurent-Frédéric Bollée)

Een jongen komt aan in het beruchtste gevangenkamp van de Zuidelijken in de Amerikaanse burgeroorlog: Andersonville. Doorheen het kamp loopt een lijn, de Deadline, waar de gevangenen best niet in de buurt van komen of ze worden koudweg afgeknald. De nieuwbakken gevangenenbewaker ontwikkelt een fascinatie (of eigenlijk meer dan dat) voor een imposante, zwarte gevangene. Nochtans vermoordde een stel ontsnapte slaven zijn familie. Als dilemma in een homofobe, racistische wereld kan dit tellen!
(Glénat, one-shot, 2014)



DEATH MOUNTAINS
(Daniel Brecht + Christophe Bec)

Nadat acht vrijwilligers uit een gestrand konvooi met snel oprakende voedselvoorraden een andere route moeten zoeken om over de bergen te geraken, komen ze zelf vast te zitten in een sneeuwstorm. Ze vinden beschutting in een grot, maar de blizzard houdt aan. Na twintig dagen hebben ze geen andere optie dan het lot te laten beslissen wie zich moet opofferen. Het eten van mensenvlees is hun allerlaatste kans om te overleven. Een van hen is Mary, vele jaren na de feiten moet ze leven met de bijnaam Cannibal Mary. Gebaseerd op waargebeurde feiten.
(Casterman, 2 delen, 2013)



DEATH VALLEY
(Fabrizio Russo + Frédéric Brrémaud)

Death Valley Wayne is een outlaw die samen met zijn rechterhand, de indiaan Tijger, en nog enkele vrienden een trein overvalt. Die loopt niet zoals verwacht en een groot deel van de bende overleeft de raid niet. Tijger en Wayne worden opgepakt en het ziet er niet goed uit voor het tweetal. De sheriff houdt hen gevangen en wil het leven van de twee heren sparen als hij de dochter van een bevriende farmer uit de vrijstaat Death Valley gaat redden. Het staat onder leiding van een oude Zuidelijke officier die het stadje met ijzeren hand regeert. Wayne krijgt hiervoor drie weken.
(Dark Dragon Books, 1 deel, 2018)



DELGADITO
(Paul Teng)

Delgadito is een door blanken opgevoede Nedni-Apache die terugkeert naar zijn volk. Daar wordt hij met gemengde gevoelens ontvangen. In de strijd tegen d eblanken komt zijn kennis van pas om zijn volk een aantal keren de zege te bezorgen, maar het blijft knokken om aanvaard te worden. Dankzij deze reeks brak de Nederlandse tekenaar Paul Teng door.
(Panda, 4 delen, 1981-1984)



DICK BOS
(Alfred Mazure)

Toen Alfred Mazure in 1940 met de beeldromanreeks Dick Bos begon, wist hij nog niet welke richting hij zou opgaan. Hij liet de lezers dan maar zelf via een formulier beslissen of het volgende verhaal van "particulier detective" Dick Bos een detective-, cowboy, avonturen- of historisch verhaal moest worden. De uitslag is niet bekend, maar gezien de verdere evolutie van de reeks kwam het detectivegenre uit de bus, met het westerngenre als goeie tweede gezien de zes verhalen die zich in het Wilde Westen afspelen: Texas, De Lasso, Sporen in het Zand, Hela, Cowboy!, Dynamiet en Double X.
(Ten Hagen / Maz-Beeldbibliotheek / Nooitgedacht / De Arbeiderspers / Panda, specifieke delen, 1941-2014)



DIG EN DAG OP STAP /
DE DIKKERDAKS

(Hannes Hegen)

Dig en Dag op Stap is een in Duitsland populaire avonturenstripreeks waarvan er daar 229 delen verschenen. Auteur Hannes Hegen wisselde aanvankelijk nog de setting en het decor af om vervolgens telkens tientallen opeenvolgende nummers ter plaatse te houden. Na een Rome-serie een verhalenreeks die zich op een andere planeet afspeelt, een uitvindersreeks en de middeleeuwen was het in 1969 tijd om aan een Amerika-serie te beginnen met vele avonturen bij de cowboys en de indianen. Net die cyclus werd grotendeels vertaald.
(Het Palet / Omniboek, 35 delen, 1978-1983)



DJANGO UNCHAINED
(R.M. Guéra / Jason Latour / Denys Cowan / Danijel Zezelj / John Floyd + Reginald Hudlin / Quentin Tarantino)

Stripversie van de westernfilm van Quentin Tarantino met extra scènes die de film niet haalden. We volgen het lot van Django, een zwarte, een slimme zwarte. De slaaf wordt bevrijd door dokter King Schultz die op zoek is naar de Brittle-broers, de opzichters van de Curracanplantage. Dat treft, die mannen hebben Django's vrouw gemolesteerd en verkracht. Schultz sluit een pact met Django om de Brittles op te jagen en te vermoorden. Er staat een vette premie op hun hoofd. Beide heren ondervinden dat het Wilde Westen nog niet klaar is voor een moordend duo in zwart-wit.
(Blloan, one-shot, 2014)



DOC SILVER
(Fred en Liliane Funcken + Yves Duval / Liliane Funcken)

Het Funcken-echtpaar had in elke tot de verbeelding lopende historische periode wel een stripreeks lopen. Jack Diamond en Doc Silver waren zelfs twee westernseries van de hand van de Funckens. Gary Silver is een dokter die zijn praktijk verlaat om zijn broer bij te staan die van moord wordt beticht. Uiteraard is hij onschuldig. De Doc blijkt over stalen vuisten te beschikken. Dàt en zijn medische kennis slaan hem door zijn avonturen die hem zelfs naar de Mexicaanse revolute en de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog leiden.
(Le Lombard, 5 delen, 1968-1974)



DE DOMINEE
(Augustin Lebon + Lylian )

De Dominee In dit tweeluik maken we kennis met de jonge Angus en de gebeurtenis die zijn jeugd om zeep helpt. Vijftien jaar later is hij "de dominee", een geduchte premiejager die naar Eureka trekt, een goudzoekersstadje in Nevada, om zich te wreken op de verkrachters van zijn moeder. Wat volgt is een typisch wraakscenario waarbij de bandieten één voor één aan hun einde komen, de een al wat origineler dan de andere. En waarbij de rol van Deborah onduidelijk blijft. Wie is ze? Wat drijft haar?
(Saga Uitgaven, 2 delen, 2017-2018)



DONALD DUCK
(diverse auteurs)

Het tweede album in de reeks De Beste Verhalen uit het Weekblad Donld Duck, met aanvankelijk voornamelijk werk van Carl Barks, schuift Donald naar voor als cowboy. Vele kortverhalen (en tekenfilmpjes) zetten Donald en zijn oom Dagobert of zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak neer in een westernsetting.
(diverse uitgeverijen, diverse delen)



DOWNUNDER
(Fabio Pezzi + Nathalie Sergeef)

In het ongerepte Australië kruisen de levenslijnen van de Schotse avonturier McFarlane, de Ierse weesjongen Lonàn O'Farell en de Britse lichtekooi Abigail Sheenan elkaar. Neem daarbij nog de aboriginal Allambee en de nietsontziende grootgrondbezitster Elisabeth Barnes en je hebt de ideale ingrediënten voor een groot epos dat helemaal leest als een Australische western.
(
Medusa, 3 delen, 2013-2016)



DUKE
(Hermann + Yves H.)

Duke Op 78-jarige leeftijd lanceerde Hermann nog een nieuwe reeks waarvoor hij zich ook nieuwe inkleurtechnieken aanleerde. Het is een eerbetoon geworden aan de westernpioniers zoals Marion "Duke" Morrison, beter gekend als John Wayne. Alle vaste ingrediënten zijn aanwezig: het corrupte gezag, de omnipotente mijnbaas en zijn moordend crapuul, een rechtschapen hulpsheriff en het berouwvolle hoertje. Scenarist Yves Huppen mixt alles goed door elkaar en giet er net zoals in Zonder Pardon een harde saus geweld over.
(Le Lombard, 3 delen, 2017-2019)



DURANGO
(Yves Swolfs / Thierry Girod / Iko + Yves Swolfs)

Durango Yves Swolfs' ode aan de spaghettiwestern (westerns van Italiaanse makelij) met vele invloeden van gedoodverfde westernregisseurs als Sergio Leone, Sergio Sollima en Sergio Corbucci, maar ook van Mad Max. Wraak is het hoofdthema van de gehele reeks dat verder steunt op harde, bloederige actie en ruige afrekeningen. Durango is een eenzame revolverheld die van zijn wapen leeft. Vanaf deel 3 is dat een Mauser...
(Arboris, 17 delen, 1981-2016)



EKHÖ - DE SPIEGELWERELD
(Alessandro Barbucci + Christophe Arleston)

Ekhö - De Spiegelwereld In deel 6 van deze reeks, waarin de welgevormde Fourmille en haar vriendje Yuri per deel een avontuur beleven in een fantasyversie van een wereldstad, komen de hoofdfiguren in New Orleans en het zuiden van de Verenigde Staten terecht. De auteurs vonden het passend om het verhaal over een latinarockster op tournee te overgieten met een westernsausje. En een beeldschone Fourmille in cowboy-outfit is een bezienswaardigheid.
(Uitgeverij L, 1 specifiek deel, 2017)



DE ENGELSMAN DIE NIET VAN VUURWAPENS HOUDT
(Paul Salomone + Wilfrid Lupano)

Arizona, waar de wet van het vuurwapen nog welig tiert. De keurige Engelsman Byron Peck heeft dandymaniertjes en ratelt aan één stuk door. Zijn zwijgzame metgezel Knut Hoggaard, een bonkige Deen met een spraakgebrek, bezit een erfgoed waarmee Peck de koers van de Verenigde Staten denkt te veranderen in een wereld zonder geweld en wapens. Margot, een oude bekende van Hoggaard, heeft het ook gemunt op de eigendomspapieren. Scenarist Wilfrid Lupano komt als vanouds origineel uit de hoek.
(Silvester, 4 delen, 2013-2017)



ETHAN RINGLER, FEDERAL AGENT
(Gilles Mezzomo + Denis-Pierre Filippi)

Ethan Ringler is een jonge Engelsman, ietwat een stijve hark, die in 1879 zijn rijke familie verlaat om zijn indiaanse roots langs moederszijde uit te pluizen. Daarvoor moet hij de plas over. In New York blijft hij al steken. Het geld is op. Met slechts twee zeldzame revolvers onder de arm (zijn vader en grootvader zijn bekende Engelse wapenfabrikanten) vindt hij een job in een dancing. Daar leert hij de mooie danseres Cynthia kennen en Rhinelander, een bedenkelijke zakenman. Deze stelt Ethan voor zijn lijfwacht te worden.
(Dupuis, 5 delen, 2004-2009)



FELIX DE KAT
(auteurs onbekend)

Met een avontuurlijke en intelligente kater waarmee je alle kanten uitkan, zowel op tekenfilm- als stripgebied, moest het wel tot een westernavontuur komen. Felix de Kat startte zijn animatieavontuur in 1919 en was in de jaren 1920 internationaal de beroemdste tekenfilmfiguur. Zijn populariteit begon te tanen wanneer de stomme film plaats moest maken voor de geluidsfilm. Een reanimatie werd in 1936 en nog eens in 1953 gepoogd. Diverse stripreeksen volgden elkaar op in de jaren 1970 en 1980.
(Semic Press, 1 specifiek deel, 1974)



DE FRANSE INDIAAN
(Georges Ramaïoli + René Durand)

In 1871 ontvlucht een Franse bioloogzijn thuisland waar de Parijse Commune net bloedig wordt neergeslagen. Hij trekt naar de verste uithoek in de Far West om er zich af te zonderen. Daar bouwt hij huizen van planten en verandert een wolvin in een half dierlijk, half menselijk wezen die kan praten. Hij wordt als Begraven Hart door de Sioux opgenomen die hem aanzien als een tovenaar. Met een indiaanse krijgt hij een dochtertje. Hij raakt ook betrokken bij de massale indianenslachtingen. De Franse reeks, die door Glénat werd overgenomen en vervolledigd, telt acht delen.
(Dupuis, 2 delen, 1981-1981)



FRATERNITY
(José-Luis Munuera + Juan Díaz Canales)

Indiana in de jaren 1860. Terwijl de Amerikaanse Burgeroorlog het land in tweeën splijt, probeert een dorp te leven volgens het ultieme gemeenschapsideaal. Ieder is gelijk, en behandelen we ook als gelijken. Of hij nu filosoof, kleermaker, landbouwer of deserteur is. Bovendien hebben ze in New Fraternity ook het privébezit, de klassieke religie en het instituut huwelijk afgeschaft. Maar het ultieme gevoel van geestelijke bevrijding van de dorpsgenoten wordt zwaar op de proef gesteld door de komst van een bende ordinaire schooiers.
(Dargaud, 2 delen, 2011)



FRED PENNER
(Lieuwe Visser)

Nederlander Lieuwe Visser (het pseudoniem van Lou Visser) lanceerde Fred Penner als een journalist die heel snel westernavnturen beleefde en vervolgens dat genre trouw bleef.
(A.T.H., 98 delen, 1953-1962)



GERONIMO
(Jef + Matz)

Geronimo Scenarist Matz concentreert zich vooral op de strijdersjaren van Geronimo, een Apacheleider die op het einde van de negentiende eeuw in opstand kwam tegen de overheersing van de Mexicanen en blanke Amerikanen. Door zijn guerrillatactieken maakte hij het zijn vijanden lastig, totdat hij zich in 1886 definitief overgaf en hij de rest van zijn dagen in een reservaat in Florida moest slijten. Door zijn karakterkop en roemrucht verleden werd hij er een ware toeristische attractie en probeerde hij zijn populariteit te verzilveren door souvenirs en gesigneerde foto's te verkopen.
(Daedalus, 1 deel, 2018)



GERONIMO STILTON
(Ennio Buffi + Leonarda Favia)

Geronimo Stilton is een muis, tevens de hoofdredacteur van de krant De Wakkere Muis. Met familie en vrienden beleeft hij avonturen in het verleden, zo ook in het Wilde Westen. Amerika, 1869. De eerste treinverbinding die dwars door het hele land van de oost- naar de westkust loopt, staat op het punt om in gebruik te worden genomen. Maar de werken worden verstoord door sabotage. Een nieuwe sheriff moet klaarheid brengen. Die sheriff is Geronimo.
(Bakermat, 1 specifiek deel, 2014)



GESCHIEDENIS IN BEELDVERHALEN
(Juan Manuel Cicuéndez / Marc Hardy + Octave Joly)

Een van de langstlopende en oudste publicaties in het weekblad Robbedoes waren de vertellingen van Oom Wim, leerrijke kortverhalen over kleine en grote geschiedenisfeiten. Heel wat jonge tekenaars kregen een Oom Wim voorgeschoteld als proefopdracht: René Follet, MiTacq, Dino Attanasio, Derib, Franz, Hermann, Jean Graton, Marc Hardy, Arthur Piroton,... Een thematische selectie onder de reeksnaam Geschiedenis in Beeldverhalen opende met het album Het Bloedige Verleden van de Far West.
(Dupuis, 2 delen, 1974)



DE GOUDEN DOLK
(Étienne Le Rallic)

Étienne Le Rallic, een van de Franse pioniers van het realistisch getekende stripverhaal, was ten zeerste bedreven in het tekenen van strips met paarden en westerns. De Gouden Dolk is een klassiek westernverhaal waarin de goeden goed zijn en de slechten slecht. het presenteert een geïdealiseerde visie op de far West met zijn wijdse prairies die vooral naoorlogse kinderen zich inbeeldden.
(S.I.R.E.C., one-shot, 1950)



GOUD ONDER DE SNEEUW
(Jean-Marc Stalner + Éric Stalner / Nicolas Vanier)

In 1897 is de jonge Amerikaanse boer een van de ongeveer vijftigduizend mannen die aan de lokroep van het goud in Alaska gehoor geeft om het te komen opdelven onder de sneeuw en het ijs. Matt trotseert op weg naar de Klondikerivier vijandige bergen en woeste rivieren. Hij is nog lang niet toe aan het delven van zijn eerste goudklompje. Hij krijgt het te pakken voor Marie, die zich via het bed van andere gouddelvers opwerkt. Matt wil niet voor haar onderdoen en wil op zijn eigen manier rijk worden.
(Daedalus, 2 delen, 2014-...)



HET GOUD VAN MORRISON
(Daniel Brecht + Roger Seiter)

Het Goud van Morrison Nadat het leger van Noord-Amerika hun uit het zuiden afkomstige tegenstanders in de pan heeft gehakt, waarbij ze enkele officieren, waaronder ene kolonel Morrison, gevankelijk wegvoeren, springt het verhaal zeven jaar verder. Kolonel Morrison heeft zich in Icaria gevestigd, een dorpje in de Rocky Mountains. Met de dreiging van de spoorweg die op komst is, wil hij echter verkassen. Daar heeft de man geld voor nodig en hij gaat een samenwerking aan met enkele Fransen en Mexicanen om een trein van de Union Pacific te overvallen.
(Dark Dragon Books, 1 deel, 2018)



GO WEST
(Derib + Greg)

Voordat Derib zich liet opmerken met Buddy Longway, Yakari en andere 'indianenverhalen' waagde hij zich met Go West voor het eerst aan een western op scenario van de man die nog Comanche moest creëren. De kortverhalen van zes tot vijftien pagina's verschenen in het weekblad Kuifje. De werkloze Barnaby besluit mer zijn kinderen van New York naar het westen te verhuizen en vervoegt een karavaan. Onderweg krijgen ze te maken met outlaws, de goudkoorts, indianen, de cavalerie, bandieten,...
(Le Lombard, one-shot, 1979)



DE GRINGOS
(Victor de la Fuente + Jean-Michel Charlier)

Pete is een outlaw en een grote explosievenspecialist. Chett is piloot en een dandy. Ze zijn elkaars tegenpool. De Mexicaanse revolutie van begin twintigste eeuw brengt hen samen. Hun vriendschap levert letterlijk en figuurlijk vuurwerk op. De Gringos werd gecreëerd voor het stripblad Wham! dat in het Nederlands geen lang leven beschoren was. De stripserie telt in het Frans zes delen waarvan elke titel begint met "Viva".
(Harko Magazines / EDI-3-BD, 2 delen, 1979-1980)



GUNFIGHTER
(Michel Rouge + Christophe Bec)

Gunfighter In het Colorado van 1889 beheren Wayne en Katherine Cotten een ranch met Longhorn-runderen. Barre weersomstandigheden en ziekten onder de runderen dreigen hen te ruïneren. Het komt erop aan zoveel mogelijk runderen levend in Abylene te krijgen door middel van een zogenaamde long drive. Het echte cowboywerk dus! Er liggen echter kapers op de kust. Op een dag treffen de Cottens een zwaargewonde man aan op hun landgoed. De man heet Craig Bellamy en draagt een vergulde revolver, het wapen van een killer.
(Glénat, 1 deel, 2019)



GUNSMOKE
(diverse auteurs)

Classics-stripserie naar de Amerikaanse radio- en televisiewestern. Het decor was Dodge City in Kansas in de periode dat het Amerikaanse Westen gevormd werd. Het hoofdpersonage is marshal Matt Dillon. De radiohoorspelen liepen van 1952 tot 1961, de tv-reeks hield het maar liefst twintig seizoenen vol van 1955 tot 1975 waardoor Gunsmoke enkel The Simpsons moet laten voorgaan als langst lopende tv-reeks in prime time.
(Classics Nederland, 20 delen, 1970-1972)



GUS
(Christophe Blain)

Ze verdienen hun boterham door treinen en banken te overvallen, maar eigenlijk zijn Gus, Clem en Gratt maar in één ding geïnteresseerd: vrouwen. Alleen zijn hun veroveringstochten op dat vlak heel wat minder succesrijk. Deze cowboys schieten duidelijk niet sneller dan hun schaduw. In opeenvolgende kortverhalen vertelt Christophe Blain de lotgevallen van het trio. Het leest als een burleske westernstrip. Het derde en laatste deel werd nooit vertaald.
(Oog & Blik, 2 delen, 2007-2010)



© De Stripspeciaalzaak, 2015