Samenvatting
“Gesel van de wereld” Leonardo verrijst weken na het vorige album als een feniks. Robert en Bertrand lopen langs een kanaal naar Antwerpen. Daar vervangen ze een trekpaard van een mishandelende schipper. Leonardo vliegt naar het park van Wijnegem, waar hij neerstrijkt in het atelier van een ambitieuze beeldhouwer. Hij beïnvloedt deze en laat hem een grote marmeren feniks als woning maken. De zwervers gaan naar Wijnegem waar ze in herberg/brouwerij Brouwershuis wat drinken en eten. De beeldhouwer bezoekt eveneens het café waar hij zegt dat hij een sprekend beeld heeft gemaakt. Iedereen volgt hem naar zijn atelier. Daar bedreigt het sprekende beeld (Leonardo dus) Robert en Bertrand. ’s Nachts start Leonardo/de feniks een brand bij de zwervers. De bange, woedende dorpsbewoners achtervolgen hen. Hun vriend Lu helpt ze ontsnappen. Ze gaan naar het bootshuis van de roeivereniging, waar de feniks ook brand sticht en alweer moeten ze vluchten. Ze worden overmeesterd en in het kanaal gegooid. De menigte gaat naar het feniksbeeld om verslag uit te brengen en wordt door Leonardo verder beïnvloed en opgezweept. Lu redt de zwervers uit het kanaal. Robert en Bertrand vermommen zich als Britse lords en vertrekken met Lu naar de herberg. Ze richten een fietsclub op om de Vlemincktoren te kunnen naderen. Verder sturen ze een brief naar Joeki en Evelyne in Brussel. Nummer 17 biedt excuses aan voor zijn hulp aan Leonardo tijdens het vorige avontuur en belooft te helpen. Ze denken dat Robert en Bertrand dood zijn, maar Lu licht hen in over de daadwerkelijke stand van zaken. Leonardo heeft onderwijl een kanon laten bouwen en schiet er chemicaliën mee af, die een hoop verwoesting aanrichten onder de medestanders van Robert en Bertrand. Nummer 17 dringt de toren binnen en probeert tevergeefs het kanon te verwoesten. Met een ongeloofwaardige smoes weet Lu iedereen weer te motiveren. Leonardo vliegt er eens even uit en wordt gevangen door een nietsvermoedende Lu. Robert en Bertrand dringen de toren binnen en schieten met het grote kanon in de lucht, waarbij ze toevallig feniks Leonardo treffen die ontsnapt was. Het kanon wordt onherstelbaar vernield en Leonardo is eindelijk passé.

 

Thema
Het vijfde optreden van de hardleerse Leonardo, nu nadat hij de val in de put gevuld met magma uit het vorige deel overleefd heeft als zijnde een feniks, een fabeldier uit de Griekse mythologie, dat elke keer weer uit zijn eigen as kon worden herboren. Uiteraard wil hij wederom heerser worden over de wereld, ditmaal met een groot kanon en de hulp van wat domme dorpsbewoners.

 

Locatie
Antwerpen en omgeving, (park van) Wijnegem, destijds Wyneghem genoemd. Vlemincktoren aldaar.  Wijnegem is een dorp in de provincie Antwerpen. Brussel. De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Wijnegem.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Wijnegem (© foto Vlaamse Gemeenschap, 1979) die voorkomt op pagina 15 waarop ook café Brouwershuis is te zien en verder de brouwerij, de zwervers met vriend Lu en de in een feniks herrezen Leonardo.

 

Periode
Enkele weken na deel 89, De Terugkeer van Leonardo, zie pagina 1, prenten 4 en 5. Vanwege het Whitbread Pale Ale-bier 1900 of later.

 

Vermomming
Robert en Bertrand als Britse lords. Verder is Leonardo ditmaal in een feniks veranderd.

 

Redding
Trekpaard van een mishandelende schipper op pagina 3.

 

Bijzonderheden

  • Geen auto’s.
  • De zwervers als boottrekkers (pagina’s 3 en 4) kennen we van deel 20, Jacht op de Sperwer. Wel opmerkelijk dat ze nu een dierenbeul helpen. Wat kon hij hen maken?
  • Op pagina 6, prent 9, zien we herberg Brouwershuis van Wijnegem.
  • Wederom enkele spreekwoorden. Op pagina 7, prent 1: “Eten wat de pot schaft”. Op pagina 2,1 prenten 8 en 9, het inderdaad uit het Latijn afkomstige “Een gezonde geest in een gezond lichaam”, ofwel “Mens sana in corpore sano”, zoals de slak zegt.
  • Whitbread Pale Ale is een amberkleurig Engels bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 5,7 procent. Het bestaat sinds 1900.(1)
  • Op pagina 8 prent 10 zegt de politieman dat men hem “De Zilveren Schaduw” noemt. Zo ook op pagina 29 prent 2. Silver Shadow was een superheld. Het verhaal verscheen in december 1969 in het Franse stripblad Super-Kiwi. Dit blad verscheen vier keer per jaar, maar wel onregelmatig. In de verre toekomst beschermt Silver Shadow in dienst van Earth Security onder eiding van Karman de aarde tegen tal van buitengewone bedreidingen, onder wie de gestoorde geleerde Oxian. Dat doet hij samen met zijn vriendin Karen en zijn assistenten Xeno en Zeid.(2) In 2002-2003 verscheen de dertiendelige Australische sciencefictionjeugdserie Legacy of the Silver Shadow over vier kinderen die erachter komen dat er zo’n vijftig jaar geleden een superheld, The Silver Shadow, in hun stad woonde. Deze eenzame crimefighter is inmiddels echter vergeten. Dankzij de vondst van zijn opgenomen geest kunnen ze zijn plaats innemen en gebruik maken van zijn speciale krachten.(3) Ook bij de bekende comicuitgeverij Marvel loopt een Silver Shadow rond. Hij kwam voor het eerst voor in Marvel Graphic Novel #9: The Futurians in 1983 en is een creatie van Dave Cockrum. Zijn echte naam is Jonathan Darknyt en hij is een menselijke mutant. Hij kan opgaan in het duister en schaduwen en kan reizen tussen schaduwen zonder de grond daartussen te raken. Hij kan duisternis tot leven wekken en daarmee tegenstanders overspoelen. Hij is een getrainde spion.(4)

  • De leus wordt ditmaal uitgeroepen op pagina 17, prent 2, en op pagina 28, prent 3.
  • Smid Polleke Plak heet op pagina 22, prent 9, opeens Polleke Plek. Plak Pollekes was van 2017 tot 2021 een restaurant in Antwerpen.
  • De roeiclub, waar enkele malen naar verwezen wordt, is de Royal Antwerp Rowing Club, die bestaat sinds 1911.(5)
  • Op pagina 25, prent 1, vraagt Nummer 17 excuses voor zijn optreden in het vorige album, hoewel hij toen in trance was onder invloed van een hallucinerend middel.
  • Op pagina 25, prent 3, rijdt de stoomtram door Antwerpen. Deze Nationale Maatschappij Van Buurtspoorwegen (NMVB) werd in 1884 opgericht als het nationale streekvervoerbedrijf. Het legde een groot tramwegnetwerk aan in gebieden waar geen spoorlijnen werden aangelegd. In het begin werd inderdaad stoomaandrijving gebruikt, maar al in 1894 werden de eerste elektrische trams in gebruik genomen.(6) Zie ook de bespreking van deel 53, Het Grote Raadsel I.

Foto: De Antwerpse tram rond 1920.
  • Nummer 17 vertelt dat hij de vagebonden “respecteerde (…) en zij mij”, pagina 25, prent 10. Dat is echter wel lang geleden, want met ingang van deel 67 wordt hij geregeld door beiden vernederd.
  • De Jan-Vlemincktoren van Wijnegem komt talloze malen voor.(7)

  • Twee pagina’s documentatie.

 

NOTEN

  1. http://www.potjebier.nl/bier.asp?functie=view&id=318 https://www.beeradvocate.com/articles/15381/the-return-of-whitbread-pale-ale/
  2. https://www.coolfrenchcomics.com/silvershadow.htm
    https://www.bedetheque.com/serie-22017-BD-Kiwi-Special-Lug__4.html
    In de periode 1959-1988 verschenen er 116 afleveringen van dit tijdschrift.
  3. https://www.imdb.com/title/tt0315685/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_silver%2520shado
    https://www.amazon.com/Legacy-of-the-Silver-Shadow/dp/B07TKCZ3C2
  4. http://www.internationalhero.co.uk/s/silvshad.htm
  5. https://www.nieuwsblad.be/cnt/1b34uao7
  6. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Maatschappij_van_Buurtspoorwegen
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Stoomtramweg-Maatschappij_Antwerpen_-_Bergen_op_Zoom_-_Tholen
  7. https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/14286/(3)
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2023