Samenvatting
Na waarzegster/handlijnlezeres Madame Blanche gered te hebben, geeft zij de landlopers een aanwijzing over haar aanslagpleger. Robert, Bertrand en Joeki gaan met Blanches dochter Katrien op haar binnenvaartschip naar het dorp Bellebeek, waar een geel boek verborgen ligt. Hiermee zou de aanslagpleger, spion en terrorist De Sperwer, kunnen worden ontmaskerd. Nummer 17, die nog een persoonlijke rekening heeft open staan met de gewetenloze en uiterst sluwe De Sperwer, duikt ook op. Dankzij Joeki loopt de boosdoener in de val en door toedoen van Nummer 17 verongelukt hij dodelijk tijdens zijn vlucht.

 

Thema
Spionage. Jacht op de verder onbekende topspion De Sperwer.

 

Locatie
Een stad vlakbij de Franse grens, Kortrijk of Doornik. Een kanaal, wellicht Kanaal Bossuit-Kortrijk. Het fictieve dorp Bellebeek. Dit is wel de naam van een beek in de provincie Vlaams-Brabant. Frankrijk, Pontin (fictief).

 

Periode
Ergens in het interbellum tussen 1871, het einde van de Frans-Duitse Oorlog, en 1914, het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het wordt in dit album niet duidelijk. In deel 21 blijkt echter dat de gebeurtenissen in de loop van 1889 plaatsvonden, de maanden of weken vóór de Ramp van Corvilain van 6 september dat jaar (deel 21, pagina 1).

 

Vermomming
De Sperwer als lord Densnow.

 

Redding
Bertrand zorgt ervoor dat de aanslag op waarzegster Madame Blanche geen fatale afloop kent. Ze raakt desondanks zwaar gewond (pagina 2, 3).

 

Bijzonderheden

Robert en Bertrand als boottrekkers.
  • Boottrekkers werden in vroeger tijden vaak beschouwd als uitschot, tuig, schorem en meer van dat fraais. Het waren vaak oersterke, harde en ruwe kerels.(1)
  • Op de negentiende-eeuwse kermis is op pagina 1 onder meer de sterke man te bewonderen, destijds een van de vaste attracties.
  • Nummer 17 geeft op pagina 19 uitgebreide uitleg over de pseudowetenschap chirologie, ofwel handlijnkunde. Hoewel hij aangeeft dat het niet op een wetenschappelijke basis berust, neemt hij het toch zeer serieus omdat De Sperwer met behulp hiervan ontmaskerd kan worden.
  • Overeenkomst tussen De Sperwer en zijn tegenhanger Nummer 17 is dat zij beiden meester zijn in vermommingen.
  • De geslepen, zeer intelligente en keiharde, maar bijgelovige De Sperwer omringt zich vreemd genoeg met twee stommelingen als helpers, de Duitsers Heinrich en Fritz. Duitsers zijn daarmee wederom de bad guys.

  • De helpers van De Sperwer zijn een stel prutsers. “Zien of niet zien?”, vraagt Fritz op pagina 11. Een woordspeling op “Zijn of niet zijn?”, “To be or not to be?” uit het toneelstuk Hamlet van de Britse toneelschrijver, dichter en acteur William Shakespeare (1564-1616).

 

NOTEN

  1. https://www.dbnl.org/tekst/isac002mijn01_01/isac002mijn01_01_0014.php en http://heemkundesintkruis.brugseverenigingen.be/Schippersleven/Scheepvaart

 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021