PAGINA 24
ROBBEDOES IN HET LANG

r Is een Tovenaar In Rommelgem is om meerdere redenen een album van belang. Het is het eerste verhaal van volle albumlengte. Het plattelandsdorp Rommelgem en zijn inwoners vormen van dan af een vast decor en ondersteunende cast in de reeks. En met de graaf van Rommelgem kent de reeks zijn belangrijkste geleerde, het soort personage dat in praktisch elke grote reeks voorkomt (zie ook Suske en Wiske, Kuifje, Piet Pienter en Bert Bibber, Jommeke, Nero en vele anderen).Er Is een Tovenaar in Rommelgem
verscheen in het weekblad Robbedoes in 1950. Jean Darc, een pseudoniem van Henri Gillain (Jijés broer) is de scenarist van Er Is een Tovenaar in Rommelgem. Als wiskundeleraar van beroep surveilleerde hij op een dag een klas en kreeg inspiratie door een bord met tekeningen in kleur van paddenstoelen. De Franstalige naam van "Rommelgem" luidt "Champignac" wat zo wel beter correspondeert met de graaf en zijn hobby.
In 1951 verscheen het album. De cover hertekende Franquin twintig jaar later die van dan af gebruikt werd voor alle daarna verschijnende herdrukken. Het gekke is dat niemand bij de uitgeverij sinds de allereerste druk de schrijffout op de cover heeft verbeterd. Een Nieuw Avontuur van Robbedoes en Kwabernoot? Kwabbernoot is echt wel met twee b's...In 2006 verscheen bij Uitgeverij L het eerste deel van Een Avontuur van Havank. De gelijkenissen van de cover met die van Er Is een Tovenaar in Rommelgem waq beslist geen toeval. Tekenaar Danier alias Daan Jippes is een grote Franquin-adept wat hem in onze rubriek De Wereld rond Franquin uit 2006-2007 verleidde tot een grondige analyse van diens werk.