24
-De Indianen-Reeks 2: De Kinderen van de Wind


Wasjemenou? Panterdoder wil de jonge indiaan Kalf initiëren als 'maskerjager'. De jachtpartij wordt geen succes en een naderend onweer doet de mannen terugkeren naar hun kamp, maar de ernst van het onweer verstoort die plannen. Na de storm merkt Panterdoder sporen op van de 'harige krijgers', de Spaanse veroveraars die het in deel 1 nogal bont maakten. Van de Spanjaarden voorlopig geen spoor, maar een kudde wilde paarden ('wonderdieren') trekt hun aandacht. Kalf verjaagt echter de paarden en wekt daarmee de wrevel op van andere stamleden. Bovendien ligt een vijandige stam op de loer.
Vlaamse waardering: Het mag duidelijk zijn dat natuurmens Kresse geboeid was door het leven van de indianen in harmonie met de natuur en wat het land hun te bieden had. Uiteraard zinde het hem niet dat op land beluste blanken de indianen op een extreem gewelddadige manier wilden verjagen. De Indianen-Reeks is een aanfluiting op dit soort gedrag en als je het doortrekt naar bepaalde hedendaagse situaties nog steeds brandend actueel. Mens versus natuur. Mens versus mens. Materialisme versus harmonie. Maar laten we niet overdrijven: in het land van de indianen was ook niet alles peis en vree. Verschillende stammen kwamen niet met elkaar overeen, je moest je als man en krijger steevast bewijzen en ook indianen hadden vooroordelen. Uit angst en vrees jazeker, maar ook uit bijgeloof en over zaken of mensen die ze niet kenden.
Aantal genomineerde albums van Hans G. Kresse: 24/354
Weetjesparade: Het is de bedoeling om de volledige geschiedenis van de Noord-Amerikaanse indianen in hun confrontatie met de blanke veroveraars te vertellen, gezien vanuit het standpunt van de indianen, tot hun ondergang. In de negen verschenen delen blijft hij echter steken in de eerste contacten van de Apachen met de Spaanse conquistadores die vanuit het zuiden komen opdringen. Gezondheidsproblemen en uiteindelijk Kresses dood in 1992 laten een onvoltooid tiende deel achter • Voor dat tiende deel levert Kresse een tijdrovende research omdat het decor van ondertussen het zuidwesten wordt verlegd naar een ander landschap. Een onvoorziene, maar historisch correcte hindernis bezorgt 'm kopbrekens. Tot dan toe speelt de reeks zich af in een landschap met kort gras. Het vervolg zou een decor met lang gras nodig hebben. "Er is nog een additionele moeilijkheid. Als het flink geregend had, was het hoge gras zo hoog dat een man op een paard er helemaal in verdween. Hoe moet je ooit een verhaal zich daarin laten afspelen. Al die kerels zijn in het hoge gras nauwelijks te zien. Ik maak er nu een grapje over, maar het is een moeilijkheid waar ik nog een modus voor moet vinden," voegt hij er vier maanden vóór zijn dood aan toe • Kresse verstript ook verhalen over de andere kant van de indianenwereld, al blijft het geheel fictief. Voor Revue tekent hij in 1965-1966 acht verhalen gebaseerd op de succesvolle televisiereeks Bonanza • In 1970 keert hij terug naar de indianen met het korte verhaal Minimic (verschenen in PEP), in de jaren daarop gevolgd door de langere verhalen Mangas Colorado (1971-1972) en Wetamo (1972-1973) • De serie verschijnt in vertaling in elf landen, in het Frans, Fins, Engels, Duits, Zweeds, Deens, IJslands, Portugees, Indonesisch en in een Servo-Kroatisch tijdschrift • In 1979 verschijnt er van dit album een herdruk met nieuwe cover. Enkel deel 1 en 2 krijgen een nieuwe cover • Meer over De Indianen-Reeks kan je hier lezen.

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Hans G. Kresse
(Hans Georg Kresse)
Scenarist:
Hans G. Kresse
(Hans Georg Kresse)
Uitgever:
Casterman
Eerste druk:
1973
Uitvoering:
SC, kleur