DE MEESTERS VAN DE GERST 1

Charles, 1854

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Francis Vallès
Scenarist:
Jean Van Hamme
Uitgever:
Glénat
Collectie:
Grafica
Eerste druk: 1992
Oorspronkelijke titel:
Les Maîtres de l'Orge 1: Charles, 1854
Uitvoering:
HC, kleur
Plot: Het dorpje Dorp in de Ardennen in 1854. De jonge, zwijgzame novice Charles Steenfort neemt een verfrissende duik in een nabijgelegen rivier. Hij ontmoet er de speelvogel Adrienne die hem verleidt. Charles is de lievelingsleerling en neef van broeder Joseph die hem inwijdt in de geheimen van het bierbrouwen. Adrienne weerhoudt hem ervan monnik te worden. Hij moet de abdij verlaten. Na de dood van de vader van Franz Texel doet Charles Franz het voorstel om samen een brouwerij te beginnen. Maar daarin worden ze tegengewerkt door Jan en alleman.
Topwaardering: Bier en strips. Die twee gecombineerd zijn een Belgisch visitekaartje van formaat. Dat formaat is een familie-epos van acht albums (het achtste is een bundel losse episodes afgewisseld met tekst) dat een 140-tal jaar beslaat en verschillende generaties van de brouwersfamilies Steenfort en Texel belicht. Zoals dat gaat draait het in dit epos rond intriges, machtsspelletjes, verraad, concurrentie, zakelijke en amoureuze liaisons... en heerlijk bier! Het duo Van Hamme en Vallès nemen ons zeven jaar (van 1992 tot 1999) op sleeptouw om het ganse relaas te vertellen. Met Charles, 1854 begon het allemaal.
Aantal genomineerde albums van Vallès: 3/404
Aantal genomineerde albums van Van Hamme: 40/404
 
Weetjes: Vallès is een Fransman, hij is op 11 december 1959 geboren in Saint-Chély d'Apcher • Hij loopt school op l'École des Beaux Arts in Saint-Étienne waar hij zijn medestudenten Luc Cornillon, Serge Clerc en Yves Chaland ontmoet. De twee laatste tekenaars zullen het, naast hun stripwerk, nog ver schoppen in de publiciteit want hun gestileerde Klare Lijn-stijl (ook wel Atomium-stijl genoemd) is populair bij art directors, designers, grafisch vormgevers en kleinere groepen stripliefhebbers. Ook Vallès hanteert een min of meer gestileerde realistische tekenstijl • In 1984 kan hij bij Magic Strip de strip Het Meer der Dwazen publiceren. In diezelfde periode adapteert hij verschillende literaire werken zoals De Drie Musketiers en Oliver Twist voor het Franse literaire magazine Je Bouquine • In 1989 zet hij de reeks Dorian Domber op voor Glénat op scenario van José-Louis Bocquet. De eerste twee albums worden in 1990 en 1992 vertaald door Farao/Oranje. Het derde deel is niet vertaald • Van Hamme heeft in zijn carrière bijna veertig prijzen gewonnen voor zijn gehele œuvre in België, Frankrijk, Nederland, Zwitserland, Canada, Spanje en Duitsland. In het seizoen 1984-1985 wordt hem de Prijs van de Dramatische Literatuur toegekend door het Belgische SACD • De stripreeks De Meesters van de Gerst bewerkt Van Hamme tot een romanversie en een televisiereeks. De tv-reeks mag een groot succes genoemd worden. Van Hammes naam wordt hierdoor bekender bij een groter publiek en met de royalties koopt hij naar eigen zeggen in De Meesters van de Gerst 8: De Steenforts (1999) een klein landgoed in Zuid-Frankrijk met bijhorend zwembad • De Franstalige roman wordt gepubliceerd bij een grote Franse uitgever en staat maandenlang in de bestsellerslijsten • De tv-reeks De Steenforts (de originele titel is Les Steenforts, voorwaar) is een Frans-Belgische co-productie van Canvas, RTBF en FR2 waarvan twee maal drie afleveringen van elk anderhalf uur worden gemaakt. De Vlaamse acteurs Michaël Pas (in de rol van Franz Texel), Lucas Van den Eynde, Johan Leysen en Vic De Wachter nemen deel aan de productie. Herbert Flack doet ook mee. Hij vertolkt de Duitse generaal Von Bissfeld en houdt een litteken over aan een scène waarin hij in een waterput valt. Deze anekdote had gepubliceerd kunnen raken in het ter ziele gegane maandblad TEEK ware het niet dat de reporter — yours truly — zijn dictafoontje vergat aan te zetten. Wij herinneren ons nog steeds de tirade van Flack nadat we hem een uurtje later daarvan op de hoogte brachten • De stripreeks kent ook al een groot succes. Nadat verschillende delen stormenderhand uitverkocht raken, worden honderden exemplaren uit Nederland teruggehaald waar de serie minder loopt • Voor verschillende promotionele en commerciële doeleinden wordt een echt Steenfort-bier gebrouwen.