DEOGRATIAS

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Jean-Philippe Stassen
Scenarist:
Jean-Philippe Stassen
Uitgever:
Dupuis
Collectie:
Vrije Vlucht
Eerste druk: 2000
Oorspronkelijke titel:
Déogratias
Uitvoering:
HC, kleur

Plot: De berooide Hutu Deogratias nam tijdens de genocide in Rwanda tegen zijn zin deel aan moordpartijen tegen hun vijand, de Tutsi's, hoewel hij aanvankelijk zijn Tutsi-vrienden probeert te verbergen. Na de oorlog bestaat zijn leven uit het zoeken van manieren waarop hij Urwagwa, het lokale bananenbier, kan bekomen. Enkel met voldoende bier om zichzelf dronken te kunnen voeren, kan hij de vreselijke herinneringendie in zijn gedachten telkens opduiken vergeten. Als hij niet dronken genoeg is, gedraagt Deogratias zich letterlijk als een hond. Minder verschrikkelijke episodes uit Deogratias' leven dwalen eveneens in zijn verknipte hoofd. Vóór de oorlog was de jongeling namelijk verliefd op de mooie Appolinaire die evenwel niet verliefd was op hem. Haar zus Benigne daarentegen wel. Deogratias nam genoegen met haar. Maar de zusjes zijn allebei Tutsi's.
Topwaardering: Mede door Deogratias' transformaties in een hond, die niet bedoeld zijn als een hallucinatie, krijgt het aangrijpende verhaal een magisch-realistisch standpunt. Goed gevonden want niet alleen is de bloedserieuze ernst daardoor beter te behappen, het album wordt daardoor ook geen semi-politiek pamflet met opgeheven vinger. Het terechtwijzende vingertje naar de domheid van de mensen (zowel extremisten als kolonialen) en de domheid van een oorlog in het bijzonder moet elke lezer met rechtvaardigheidsgevoel maar maken. Verbazend hoe de geloofwaardigheid van het verhaal er niet door wordt aangetast. Sterker zelfs, Stassen treedt in dit album op als een betrokken reporter ter plaatse zonder dat het dus in een droge reportagestijl gemaakt is. Deogratias toont de aanloop naar en de gevolgen direct na de genocide voor de mensen die er wonen, elkaars buren zijn, dan vijanden en tenslotte opnieuw als buren moeten samenleven. Stassen benadrukt trouwens dat hij in de eerste plaats een album wilde maken over mensen en niet over een continent, een land of een oorlogssituatie.
Aantal genomineerde albums van Stassen: 2/404
 
Weetjes: Eind 1996 verblijft Stassen zes maanden in Rwanda, twee jaar na de nutteloze genocide volgend op de moord van de gematigde Hutu, president Habyarimana, dat uiteindelijk bijna één miljoen burgers (hetzij Hutu's of Tutsi's, maar allemaal mensen) het leven kost. Het aantal trauma's voor het leven en de miljoenen uiteengerukte gezinnen is ontelbaar. De totale bevolking van Rwanda telde zeven miljoen inwoners. Stassen bezoekt er zijn Rwandese vrienden die hij moest achterlaten. Niet allemaal overleefden ze de oorlog. Stassen komt er locaties bezoeken en grafstenen plaatsen. Aanvankelijk wil Stassen geeneens een strip maken over het gebeuren, maar hij verzamelt er niettemin getuigenissen, maakt schetsen en illustraties die zullen leiden naar de creatie van Deogratias • In 1999 bezoekt hij de vluchtelingenkampen in Burundi en Tanzania en begint het scenario te schrijven. Op dat moment smeult de oorlog nog steeds in het noorden van Rwanda. Stassen is er getuige van dat elke dag mensen uit de kampen de grens oversteken om in Rwanda vijanden te doden. Stassen vindt het onverdraaglijk dat de westerse pers laat uitschijnen dat de kampen er voor slachtoffers zijn terwijl miljoenen dollars, bestemd voor de kampen, onrechtstreeks de moordpartijen in stand houden • Deogratias is het derde solo-album na Stassens samenwerking met Lapière voor hun monumentale klassieker Brieven uit de Bar • Een zoveelste waargebeurd feit is helaas de via de radio gepredikte haat dat medeverantwoordelijk geacht wordt voor het escaleren van de burgeroolog. De Italiaanse Belg Giorgio Ruggio riep indertijd op het radiostation Mille Collines (= duizend heuvels) de Hutu's op deTutsi's af te slachten • De radiopropaganda stuurt ook aan op verkrachtingen, een wapen in vele genocides. Een Tutsi-vrouw die verkracht is, heeft volgens het Tutsi-geloof een ontheiligd lichaam en kan/mag bijgevolg geen Tutsi-kinderen meer ter wereld brengen. In Deogratias 'valt' het dan wel mee, maar in het echt was het schering en inslag • Hoewel de etnische situatie tussen de Hutu's en de Tutsi's extreem gelijkaardig is met de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië (lees de info over Sarajevo-Tango hieronder), negeert de internationale gemeenschap het hulpbehoevende Afrikaanse land volkomen • 85% van de Tutsi's vindt de dood, een 'geslaagde' uitroeiingsoperatie. Stassen beweert dat er een Canadees rapport bestaat dat het dodencijfer van de Hutu's noemt, maar door voornamelijk de Franse pers verzwegen wordt. Volgens deze bron zouden er 'slechts' 50.000 Hutu's vermoord zijn • De passage waarin Deogratias in een lijk bijt, heeft Stassen ook niet uitgevonden. De Rwandese honden vreten inderdaad de achtergebleven kadavers op na slachtpartijen. Om die reden is het hondenbestand na de genocide drastisch gedaald want de lijkenschennende vierpoters worden bijna allemaal afgemaakt • Deogratias wint in 2001 de prijs voor het Beste Scenario in Angoulême.