DE BLOEDBRUILOFT

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Hermann
(Hermann Huppen)
Scenarist:
Jean Van Hamme
Uitgever:
Dupuis
Collectie:
Vrije Vlucht
Eerste druk: 2000
Oorspronkelijke titel:
Lune de Guerre
Uitvoering:
SC en HC, kleur
Plot: Bedorven garnalen dreigen de bruiloftsmaaltijd tussen Jérôme Maillard en Dominique Cazeville te ontsieren. Maar dat regelt vader van de bruidegom Jean toch wel even met Franz Berger, de eigenaar en kok van het restaurant? Deze reikt een alternatief aan, maar daar moet voor bijbetaald worden. Jean pikt dat niet en stapt met het hele gezelschap op zonder te betalen. De bruid en de moeder zijn echter nog in de zaak. Franz ruikt zijn kans en sluit de bruid op. Hij probeert Jean op die manier te chanteren, maar het pakt helemaal anders uit dan verwacht.
Topwaardering: Maar liefst dertig verschillende personages waaronder een hond krijgen op amper 54 pagina's een kans op fifteen minutes of fame. Aan enige diepgang van gelijk welk personage kan je je uiteraard niet verwachten, dat is quasi onmogelijk. Maar 't is niet van de personages dat De Bloedbruiloft het zozeer moet hebben. Het ongeloofwaardige, maar waar gebeurde voorval dat uimondt in een veldslag tussen twee kampen is in andere omstandigheden goed genoeg voor een voorstelling van een amateurtoneelgezelschap in één of ander parochiezaaltje. Van Hamme en Hermann zijn evenwel geen te onderschatten amateurs. Dat bewijst de bibliografie op het laatste blad van dit album waarvan we de meeste albums en reeksen toch hoog inschatten. In amper 54 pagina's schept Van Hamme een microkosmos (we stelen dit woord even uit het voorafgaand dossier) waar de intriges en opborrelende emoties tot het uiterste op de spits worden gedreven. Bovendien speelt het verhaal zich af in de Ardennen, in 2005 hot als beangstigende locatie (zie de Vlaamse film De Indringer en de Waalse film Carvaile). En Hermann? Die doet zoals steeds zijn ding: bewust lelijke en brute koppen tekenen in zijn onnavolgbare schilderstijl.
Aantal genomineerde albums van Hermann: 25/404
Aantal genomineerde albums van Van Hamme:
40/404
 
Weetjes: "HERMANN - VAN HAMME Als de scenarist van Largo Winch de tekenaar van Jeremiah ontmoet... EEN KLAPPER! - UNIEK". Zo luidt de promotionele sticker die op de cover van het Vrije Vlucht-album kleeft. En zo wordt het ook gecommuniceerd in de media van die tijd. Hermann en Van Hamme worden gebombardeerd tot twee giganten uit de stripwereld waarvan hun gezamenlijke inspanning De Bloedbruiloft oplevert • Tot plaat 5 is het verhaal waar gebeurd. Het tomaat-garnaal incident loopt in het echt wel positief af: de vader van de bruidegom zwicht voor de chantage van de restauranteigenaar ("dokken of de bruid" nadat hij de bruid opsloot) en gaat met het hele gezelschap opnieuw aan tafel zitten. In diezelfde periode waarin Van Hamme deze anekdote van een tafelgenoot op een mondain etentje hoort, ongeveer in 1988, stelt Van Hamme aan Hermann voor om eens een one-shotje te maken. Tien jaar later belt Hermann de scenarist op en zegt dat hij het idee ziet zitten. Na nog eens twee jaar een moment afwachten waarop beide heren hun plannen en hun agenda op elkaar kunnen afstemmen, wordt De Bloedbruiloft een feit • Dominique Deruddere regisseert de filmversie van De Bloedbruiloft. De setting is verplaatst naar Duitsland in plaats van de Ardennen. Het is dan ook een Belgisch-Duitse co-productie. In 2005 verschijnt de film in de zalen om amper een week of na een paar weken uit roulatie verdwijnt. De film is een flop • Hermann houdt aan zijn stripsamenwerking een artistieke kater over. Een nieuwe samenwerking met Van Hamme ziet hij niet echt zitten. Zijn verhalen vindt hij te commercieel en te gekunsteld • De enige drie albums in de Vrije Vlucht-collectie die naast een hardcovereditie ook in softcover verschijnen zijn Sarajevo-Tango uit 1995, Zhong Guo uit 2003 en De Bloedbruiloft. Inderdaad, allemaal van Hermann • Hermann is één van de laatste grote klassieke tekenaars die nog steeds tekent, publiceert en succes vergaart bij zowel oude als jonge generaties.