DE AVONTUREN VAN SUSKE EN WISKE

Op het Eiland Amoras

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Willy Vandersteen
Scenarist:
Willy Vandersteen
Uitgever:
Uitgeversmij N.V. Standaard-Boekhandel
Eerste druk: 1947
Uitvoering:
SC, tweekleuren: blauw en rood
Plot: Wiske vist een oude vaas uit het water. Professor Barabas, begeestert door de vaas wil het gebruiken voor een proefneming met zijn Teletijdmachine. De achtergrond wordt duidelijker en een briefje in de vaas doet het gezelschap op expeditie gaan naar het eiland Amoras waar een kopie van het 16de-eeuwse Antwerpen staat. Op het eiland woedt een twist tussen de Vetten en de Mageren.
Topwaardering: De eerste echte Suske en Wiske en na zestig jaar in 2005 nog steeds een blijvertje. Dat de reeks al snel zou uitgroeien tot een langlopend succes en een heuse industrie dat rechtstreeks en onrechtstreeks werk verschaft aan minstens duizend man (één van de redenen waarom Vandersteen niet wilde dat de reeks zou stoppen na zijn dood) had de Vlaamse meesterverteller allicht niet durven bevroeden. Vandaag zit de klad serieus in de reeks. Het voortbestaan is niet enkel te danken aan een zeer groot en trouw Vlaams en Nederlands publiek, maar ook omwille van andere redenen die ons verboden werd hier te publiceren. Hoe dan ook verstevigt het de toppositie van Vandersteen als één van de founding fathers van de Vlaamse strip.
Aantal genomineerde albums van Vandersteen: 51/404
 
Weetjes: Op het Eiland Amoras is het allereerste album van het duo Suske en Wiske, weet je dat nu nog niet? Het verschijnt vanaf 19 december 1945 in de krant De Nieuwe Standaard (de nieuwe naam van De Nieuwe Gids na diens dubieuze oorlogsjaren) • Bij de start van het verhaal mag Rikki, de oudere broer van Wiske, om een rantsoeneringsbon voor schoenen lopen. Pas in het album De Gevangene van Prisonov (2003) komt hij nog eens terug. Eén van de redenen voor Rikki's abrupte verdwijnen ligt aan zijn uiterlijke overeenkomst met Hergés Kuifje • Naast Suske verschijnt ook professor Barabas voor het eerst ten tonele, een lange traditie van professoren en andere geleerden in nogal wat familiestrips is geboren • Vandersteens ervaring als houtbewerker komt van pas voor het ontwerpen van de Gyronef die voor het eerst in dit album vliegt. Inspiratie voor de vorm van het vliegend tuig vindt hij terwijl hij een reuzewortel bewerkt. Uit de vorm snijdt hij een Gyronef-variant • Die andere grote en handige uitvinding van Barabas, de Teletijdmachine, bewijst vanaf dit album zijn diensten • Het eiland Amoras is genoemd naar het bekende puddingmerk in poedervorm Saroma. Draai het woord maar eens om • Ook dit verhaal is geïnspireerd door de heersende koningskwestie rond de omstreden Leopold III (zie De Avonturen van Nero: De Hoed van Geeraard de Duivel hierboven) • De naam Wiske komt van Louisa Gijs, een zangeres in het operetteheater Elbardo in Antwerpen. Rikki heet aanvankelijk wel degelijk Suske, maar de uitgever verandert de naam buiten Vandersteens medeweten omdat hij Suske te volks vindt. Suske is genoemd naar Vandersteens vader Francis • Vandersteen zelf hield, volgens een krantenartikel in Het Nieuwsblad van 29 augustus 1990, de dag na Vandersteens dood, nog het meest van Op het Eiland Amoras, zijn eerste echte Suske en Wiske • Het duo ziet het levenslicht in een schuilkelder tijdens de oorlogsjaren. Het is er zo koud dat Vandersteen moet tekenen met handschoenen aan waar hij er de toppen van snijdt om zijn pen te kunnen vasthouden • Als Vandersteen in 1947 definitief kiest voor de dagbladen van De Standaard-groep in plaats van De Nieuwe Gids, verhuizen twintigduizend abonnees met hem mee • Na een oproep in de krantenrubriek Beknopt Verslag (Het Nieuwsblad) in 1982 daagt Wiske Cornelis uit Merchtem op. Zij is geboren op 30 maart 1945, dezelfde dag als de stripfiguur Wiske. Als Vandersteen met haar kennismaakt, roept hij uit: "Meid, wat ben jij groot geworden!"