DE AVONTUREN VAN KUIFJE

Raket naar de Maan

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Hergé (Georges Remi)
Scenarist:
Hergé (Georges Remi)
Uitgever:
Casterman
Eerste druk: 1953
Oorspronkelijke titel:
Les Aventures de Tintin: Objectif Lune
Uitvoering:
HC, kleur
Plot: Via een telegram laat professor Zonnebloem weten dat hij in Syldavië is. Hij nodigt Kuifje en Haddock uit, maar vertelt niet waarom. Zonnebloem is gestationeerd in een kernfabriek waar hij de laatste hand legt aan de plannen voor een kernraket. Het doel: een reis naar de maan. Van Kuifje en Haddock verlangt hij hun gezelschap tijdens de reis. Na wat tegengestribbel van Haddock stemmen zij toe. Maar er is een serieuze kink in de kabel en sabotagedaden zijn aan de orde.
Topwaardering: Raket naar de Maan is het allereerste beeldverhaal, misschien wel het allereerste fictiewerk dat op een bijna documentaire en wetenschappelijke manier over een geplande reis naar de maan vertelt. Te droog voor een verhalenverteller als Hergé, dus voegt hij elementen toe om de reisvoorbereidingen bij te kruiden. Dat doet hij overtuigend met humorinlassingen (waarom zouden de Janssens meedoen, denk je?), een geheimzinnige vijand en een treffende weergave van de claustrofobische, kille en eenzame dimensie van de kosmos.
Aantal genomineerde albums van Hergé: 19/404
 
Weetjes: Het succes van Hergés voormalige medewerker Edgar-Pierre Jacobs' Het Geheim van de Zwaardvis steekt de auteur aan om net zo precies en nauwkeurig te werken. Het is de aanzet naar de oprichting van de Studio's Hergé in 1950, hetzelfde jaar waarin Mannen op de Maan in voorpublicatie verschijnt in het weekblad Kuifje. En tevens het jaar waarin Bob De Moor Hergés trouwe rechterhand wordt. De Moor is verantwoordelijk voor de gedetailleerde uitwerking van decors en apparatuur • Hergé betrekt echte specialisten bij zijn plannen. Bernard Heuvelmans is een begaafd schrijver over populair-wetenschappelijke onderwerpen en krijgt een briefje van Hergé. In samenwerking met Jacques van Melkebeke, een jeugdvriend van Jacobs, schrijft Heuvelmans zelfs een heus scenario. Deze eerste versie speelt zich af in de Verenigde Staten en voert geleerde Hippolytus Kalys uit De Geheimzinnige Ster opnieuw ten tonele, maar dan als verrader. Hij is namelijk verliefd op actrice Rita Hayworth en verkoopt belangrijke plannen om haar een reusachtige diamant te kunnen schenken. Het verhaal is een minderwaardige Hergé-imitatie, zo luidt het verdict. Maar Hergé behoudt een paar vondsten (onder andere het zwevende bolletje whisky) en het contact met Heuvelmans om hem documentatie over alles wat met kernenergie en ruimtevaart te maken heeft op te sturen • Hergé laat door een deskundige een geheel demonteerbaar model van de raket maken • De nijverheid en oplossingen waarmee Hergé voor de dag komt, blijken op een indrukwekkend aantal punten te kloppen met wat de NASA uiteindelijk naar de maan doet reizen • Voor het interieur van een kerncentrale moet Bob De Moor naar een kerncentrale in Zwitserland. Het duurt twee maanden vooraleer hij toestemming krijgt er schetsen en voorstudies te maken. Al die tijd ligt de productie van het verhaal stil • De rood-wit geblokte raket is één van de meest herkenbare stripsymbolen en komt veelvuldig voor in commerciële merchandising. Als knipoog gebruiken vele collega-auteurs al eens de raket • De X-FLR 6-raket van Hergé lijkt trouwens zeer goed op de dodelijke V2-raket die de geleerde Von Braun ontwikkelt voor nazi-Duitsland, inclusief het rechthoekenpatroon op de romp. Von Braun en zijn team worden na de capitulatie van Duitsland snel overgebracht naar de Verenigde Staten. De ex-nazi's worden ingezet voor het Amerikaanse ruimteprogramma dat uiteindelijk leidt naar de Saturnus-raket die de eerste Amerikaanse astronauten twintig jaar later naar de maan zal schieten • De strakke, dynamische vorm van de raket vinden we terug in het kunstwerk Bird in Space (1919) van Constantin Brancusi, de "Mondriaan van de beeldhouwkunst".