Samenvatting
Oplichter Labrasse, alias baron Daverni, lokt onder het mom van seances met magnetiseren allerlei gefortuneerden naar zijn villa.  Hij probeert hen zo voor een zwendel met een niet-bestaande zilvermijn te strikken. Mensen die te veel vragen stellen, worden vermoord. De echte magnetiseuse Helga, getuige van een door Daverni gepleegde moord, wordt door diens handlanger, de smokkelaar Dirk, gevangen gehouden. Haar moeder — een oplichtster — wordt gedwongen Daverni bij te staan. Dankzij persfotografe Rozemarijn Stippenlift wordt deze zaak opgelost door Robert, Bertrand en Nummer 17. Labrasse wordt gearresteerd en Helga weet Dirks zoontje te genezen door handoplegging.

 

Thema
Misdaad (moord, oplichting, zwendel, ontvoering), met op de achtergrond magnetiseren.


 

Locatie
Het westen van België, Knocke (Knokke), Zoute Polders.

 

Periode
Begin twintigste eeuw, na 1905. Zie Bijzonderheden.

 

Vermomming
Martha als Helga, vermomde magnetiseuse.

 

Redding
Geen redding ditmaal. De vagebonden sluipen binnen bij een feest in een villa om eten te scoren.

 

Bijzonderheden

 • Op pagina 4 gaat Robert in op een uitdaging tot een verboden duel. In deel 28, Het Duel, wordt duelleren nog stellig afgewezen door de vagebonden. Zie ook pagina 6, prent 2.
 • Op pagina 9 neemt Rozemarijn een bad in een fraaie badkamer met een ketel of geiser. De eerste ketel werd in 1868 ontworpen door de Britse huisschilder Benjamin Waddy Maughan.(1) Hij noemde deze geiser naar de bekende IJslandse warmwaterbronnen. De Noors-Amerikaanse mechanisch ingenieur en uitvinder Edwin Ruud (1854-1932) verbeterde dit ontwerp sterk in 1889.(2) Het kleine stukje van de geiser van Rozemarijn ziet er echter nog moderner uit. Zelfs nog te modern voor het ontwerp uit 1905 van de Duitser Johann Vaillant (1851-1920). Deze maakte in dat jaar de eerste warmwaterketel voor aan de muur.(3) Zie ook de delen 28, 42 en 53.

Links: Ook in haar eigen huis beschikt Rozemarijn Stippenlift over een luxebadkamer, pagina 9, prent 9. Rechts: Vaillants eerste muurgeiser (1905).

 • Er is een fout in het album geslopen (pagina’s 14, 15), wat blijkt uit de volgende zin. Martha op pagina 15, prent 7: “Toen zocht hij contact met mij en dwong mij onder bedreiging Helga te doden en haar rol te spelen. Daarom het masker.” Maar Helga was ontvoerd door baron Daverni. Hij hield haar ergens verborgen. Dat blijkt uit onder meer uit pagina 14, prent 12, en pagina 15, prent 1, en uit tal van andere prentjes op volgende pagina’s.

Martha's uitleg op de pagina's 14 en 15 en tot slot de situatie op pagina 24 waarbij Helga bevrijd wordt.

 • Op pagina 20 blijkt dat Nummer 17 kan autorijden.
 • Op pagina 27 volgt een uitleg over de natuurgeneeswijze magnetiseren, oftewel genezen door handoplegging.
 • Op pagina 23, prent 1, een verwijzing naar deel 22, Spoken in het Zwin. Net als in dat album wordt Knokke hier geschreven als Knocke. In vroegere tijden werden beide benamingen gebruikt.(4)

 

NOTEN

 1. https://biographical_history.enacademic.com/856/Maughan%2C_Benjamin_Waddy
  https://www.waterheaterhub.com/water-heater-history/
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Edwin_Ruud
 3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Johann_Vaillant
  https://www.vaillant.nl/over-vaillant/wie-zijn-we/geschiedenis/history-199507.html. Ook voor de afbeelding.
 4. https://zwinstreek.eu/geschiedenis/heemkundige-kringen/zoeken-in-publicaties/14920-knocke-knokke-2015-52a
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2022