|
|
Samenvatting
Na door Nummer 17 te zijn gevangen gezet, worden Robert en Bertrand door de heer Mangin vrijgelaten om de vanwege een diplomatiek incident met Fosboria gevluchte Duitse baron Von Ropp te beschermen. Von Ropp wordt belaagd door geheim agenten uit deze fictieve Balkanstaat. Als de geheim agenten met hulp van Nummer 17 zijn gearresteerd, blijkt dat de baron een duel met dodelijke afloop op zijn geweten heeft, waarbij hij willens en wetens de regels heeft overtreden. De zus van het Poolse slachtoffer Lodoïska wil echter wraak nemen in een duel. De baron komt om het leven als hij tracht te vluchten.
Thema
Duelleren, spionage. |
Locatie
Nederlands-Belgische grensstreek, Antwerpen. Omgeving van kasteel Faucon (valk), Belgische Ardennen. Een gelijknamig kasteel ligt evenwel niet in België, maar in het Franse Donchery, nabij de Franse Ardennen. Dat lijkt er echter totaal niet op.(1)
|
Kasteel Faucon, pagina 3, prent 11. |
Periode
Enkele jaren na 1885, het jaar waarin de door Robert gehuurde Daimler het levenslicht zag.(2)
|
Links: Daimler Reitwagen uit 1885 (Mercedes-Benz-publicarchive.com). |
Vermomming
Nummer 17 als vogelverschrikker.
Redding
Ditmaal niet. De zwervers worden door Nummer 17 in de val gelokt en komen op deze wijze in het avontuur terecht.
Bijzonderheden
- De naam Von Ropp is als een eerbetoon ontleend aan Studio Vandersteen-medewerkers vader en zoon Edward en Eric de Rop. Enige uiterlijke gelijkenis ontbreekt evenwel.
- In het boek Knotsgekke uitvindingen van de 19e eeuw van Leonard de Vries, kwam Willy Vandersteen op de pagina’s 156 en 157 diverse negentiende-eeuwse automaten tegen. Zo zal hij op het idee van een zogenaamde schermautomaat gekomen zijn.
|
Robert test een schermautomaat op pagina 18. |
- De Duitsers, in de personen van baron Von Ropp en diens lijfwachten Ludwig en Heinrich, zijn weer eens de slechteriken. Maar zij niet alleen, want ook de geheim agenten van Fosboria deugen niet. Overigens heeft de baron ook goede trekken. Als klokkenluider moest hij daarom vluchten.
- Duelleren werd in België in 1841 strafrechtelijk geregeld. Toch werd er strafvermindering geboden aan de duellist die zijn tegenstander verwondde of zelfs doodde. België wilde de straffeloosheid tegengaan en ook uitdagers, secondanten en getuigen werden strafbaar. Het was in feite geen totaalverbod, gezien de strafverminderingen die geboden werden. Deze regeling gold tot eind 2000.(3) In Duitsland werd het duel na de Eerste Wereldoorlog verboden. Na een aanvankelijke afzwakking van het duelverbod door de nazi's na hun machtsovername in 1933 verbood Adolf Hitler (1889-1945) in 1937 het duelleren opnieuw.(4)
- In het laatste prentje van het album worden vrouwen op de hak genomen, vooral het hun vaak verweten kwebbelen en roddelen. Bertrand: "... Omdat hun tong scherper is dan de punt van een degen." Positief is dan wel weer dat ze volgens hem een natuurlijke afkeer van geweld hebben.
- Polen was tussen 1795 en 1918 geen zelfstandige natiestaat, maar opgedeeld tussen Pruisen/Duitsland, Rusland en Oostenrijk-Hongarije.
NOTEN
- https://domaine-chateaufaucon.com/fr/
- https://mercedes-benz-publicarchive.com/marsClassic/de/instance/ko/Daimler-Reitwagen-1885.xhtml?oid=5971
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweegevecht
- https://de.wikipedia.org/wiki/Duell
|
|