PAGINA 77
ROBBEDOES ONUITGEGEVEN (9)

oor een speciaal verjaardagsnummer van het weekblad Robbedoes maakte Rob-Vel, de oorspronkelijke tekenaar van Robbedoes, nog eens een kortverhaal van zijn oude held. Gelegenheidsscenarist Raoul Cauvin mocht zijn bijdrage aan de reeks elf jaar later voortzetten.


Klik op de afbeeldingen voor grotere versies.

Bovenstaand kortverhaal stelt effectief weinig voor. Net zoals Robbedoes 1 in het jaar 1970 merkt dat er in de evolutie geen plaats meer voor 'm is, lijken ook de grafische kwaliteiten van Rob-Vel te hebben stilgestaan.
Het kortverhaal Robbedoes 1 verscheen naar aanleiding van de 33ste verjaardag van het weekblad waarin nog meer feestelijke kortverhalen en cartoons van tal van coryfeeën van het blad stonden. Doorheen het nummer liep een historisch overzicht van het blad terwijl Guust Flater vele gasten ontving die 's avonds op een zogezegd feestje aanwezig zouden zijn. Uiteraard liep er een en ander in het honderd. Hieronder vind je de eerste van enkele gags met Guust Flater en alle illustraties die Jean-Claude Fournier verzorgde, aangevuld met André Franquins bijdrage.
Robbedoes 1 verscheen in het 132 pagina's dikke nummer 1682 van 9 juli 1970. Raoul Cauvin was toen nog een rijzende ster te noemen. In hetzelfde nummer startte pas het tweede verhaal van Sammy, Liefjes en Lijfwachten, getekend door Berck, en een van de vroegere vervolgverhalen van De Blauwbloezen, getekend door Louis Salvérius. Elf jaar later was Cauvin incontournable en werd hij gevraagd om Robbedoes en Kwabbernoot te schrijven voor Nic Broca.