PAGINA 76
ROBBEDOES ALS LEESVERHAAL

anaf nummer 1670 publiceerde het weekblad Robbedoes geïllustreerde leesverhalen van Robbedoes en Kwabbernoot (en later ook Spip). Het eerste verhaal werd niet vertaald, voor het tweede hielp Franquin nog een handje door de wagen van Guust Flater te tekenen.


Officieel was er na het verhaal De Goudmaker (1969) een einde gekomen aan de samenwerking tussen Jean-Claude Fournier en André Franquin. Fournier stond er sindsdien alleen voor. Na het kortverhaal Kerstkameraden (1969) en De Japanse Paddestoel (1970), de proloog van Klontjes voor Doebie (1970-1971), verscheen er in het weekblad toch nog gezamenlijk tekenwerk. Dat gebeurde voor het geïllustreerde verhaal Er Is Rook in Rommelgem! Het werd gepubliceerd in het nummer 1671 van 23 april 1970.
Op de linkerkant van de op twee pagina's doorlopende illustratie tekende Fournier meneer Frunnik en de burgemeester van Rommelgem terwijl Franquin de lawaaierige Fiat van Guust Flater op weg naar het kasteel van Rommelgem op de rechterkant tekende. De tekst werd zogezegd geschreven door Pruimpit.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Van Guust verschenen wel meer redactionele en geïllustreerde berichten en verhalen die in het Guust-album Heet van de Flater werden gebundeld. Ook andere stripfiguren traden nu en dan op in leesverhalen. De Smurfen bijvoorbeeld met prachtig gechilderde decors van Michel Matagne of de reeks De Mening van Billie waarin de cocker spaniël uit Jean Roba's gagreeks Bollie en Billie getuigt over recente voorvallen in zijn omgeving. Hoofdredacteur Yvan Delporte schreef alle teksten.

Sinds nummer 1670 maakte het weekblad er een gewoonte van om Robbedoes en Kwabbernoot (en Spip in een eigen reeks leesverhalen) te laten opdraven in geïllustreerde verhalen van twee of drie pagina's. Eigenlijk was dit vooral een snelle en handige oplossing om de afwezigheid van de stripreeks tussen twee verhalen op te vullen. Franquin verzorgde nog steeds het Robbedoes-figuurtje op de cover van het blad en her en der bij redactionele bijdragen, maar Fournier nam en gebruikte zijn tijd voor de Robbedoes-strips.

De tekening van Fournier hieronder komt uit nummer 1670 om het verhaal Le Shérif des HLM te illustreren. Dat we een Franse titel gebruiken, is geen fout want dit eerste leesverhaal van zijn hand verscheen enkel in Spirou, niet in het Nederlandstalige broertje Robbedoes. De andere leesverhalen bieden we nog aan op volgende pagina's.