PAGINA 78
ROBBEDOES ONUITGEGEVEN (10)

n 1971 verscheen een extra dik nummer van het weekblad Robbedoes met daarin de eerste twintig pagina's van het verhaal Tembo Taboe. Het was tevens een hommagenummer dat werd opgehangen aan André Franquin. Zijn opvolger Jean-Claude Fournier tekende een speciaal Paasverhaal.


Het was meerbepaald nummer 1721 van 8 april 1971 dat honderd pagina's telde. Door het hele nummer liep een artikel met een overzicht van Franquins carrière en zijn creaties. De twintig pagina's van Tembo Taboe, een oud verhaal dat in 1958 in de Franse krant Le Parisien Libéré verscheen en nu pas ook in Robbedoes werd voorgepubliceerd, was het klapstuk van het nummer. Fournier bracht op zijn manier hulde aan de meester door een kortverhaal van zes pagina's te tekenen. Daarin maken diverse genodigden en niet-genodigden hun opwachting op een door Robbedoes en Kwabbernoot georganiseerde reünie van oude bekenden uit de stripreeks. Spip helpt je tussen de plaatjes door herinneren in welke albums de personages voorkomen. De grote afwezige is de Marsupilami omwille van de gekende rechtenkwestie. Op het einde wensen alle genodigden hun geestelijke vader een vrolijk Paasfeest. Meer houdt het echt niet in.

Voor onderstaande reproductie van het kortverhaal kozen we ervoor om de opnieuw ingekleurde versie uit het vierde, niet in het Nederlands uitgebrachte buitenreeksalbum in te scannen en de Nederlandse tekst daarop aan te brengen. In de weekbladversie verscheen het kortverhaal namelijk slechts gedeeltelijk in kleur waarvan de inkleuring dan nog een paar millimeter naast de lijntekening was gedrukt.

Klik op de afbeeldingen voor grotere versies.

Ook in andere speciale kortverhalen in het Paasnummer doken creaties van Franquin op. In een twee pagina's tellend verhaal van ex-medewerker Jean Roba duikt de Marsupilami op (of eigenlijk enkel zijn staart) en er waren ook bijdragen van Francis Bertrand, Jacques Devos, Charles Degotte, Pierre Seron, Carlos Roque, Alain Michaud, de spelletjespagina van Guy Bollen en Franquin zelf.
Het meest intrigerend is het microverhaal van Noël Bissot. In Het Paasfeest van Broeder Jacob duikt ook Guust Flater op. Het stijlverschil met de simplistische tekeningen van Bissot valt op. Het was dan ook Franquin himself die zijn personage tekende in het stripje. Het is een weinig gekend gastoptreden waarvan je de tekeningen hieronder ziet staan.