PAGINA 73
ROBBEDOES-VERVOLG
ZONDER GEVOLG?

a Hommeles in Rommelgem was het nog steeds de bedoeling dat André Franquin met de reeks doorging. Hij had al vage plannen voor een volgend verhaal dat we je op deze pagina uit de doeken doen.Als decor koos Franquin voor een eiland in de Stille Oceaan met een oerwoud. Het eiland zou Touhapeete heten, letterlijk te vertalen als "alles is verknald, ontploft". In dat bos leefden boommensjes waarvoor Franquin heel wat schetsen tekende. Hij heeft er zich enorm mee geamuseerd. Deze tekeningen gooide hij daarna ergens weg om ze nooit meer terug te vinden. In het woud zou ook een gangster met zijn bende in ballingschap leven. Hij was schatrijk, maar verveelde zich dood. Hij zou Zwendel laten ontvoeren waarop Robbedoes en Kwabbernoot erachteraan gaan.
Voor de rest herinnerde Franquin er zich niet meer veel van in een interview dat hij liet optekenen door Numa Sadoul en waaruit geput werd voor Dossier Franquin (1988) van Kris de Saeger. Er kwam ook nog een uiterst vooruitstrevende radar in voor waarmee de graaf van Rommelgem de vogeltrek wou bestuderen. Hij kon een zendertje vanop afstand in een vogel schieten en het dier dan op zijn scherm volgen. Zwendel, die opnieuw de dark side zou kiezen, zou ook zo'n zendertje ingeplant krijgen en zo konden ze hem volgen tot op het eiland. Vandaar dat er op de cover van Hommeles in Rommelgem (1967-1968) een radarinstallatie voorkomt die in het gelijknamige verhaal niet te zien is of verklaard wordt. Het was al een voorbereiding op dit nooit getekende avontuur.

Hoewel, "nooit"... Franquin vertelde zijn ideeën aan Jean-Claude Fournier, zijn directe opvolger, zonder hem te verplichten er wat mee te doen. Fourier had er wel oren naar. Het is dan ook enigszins correct te stellen dat Tora Torapa (1972-1973) gebaseerd is op een voorstel van Franquin... Op dat eiland dat Franquin bedacht, zou een affreus vrouwmens trouwens verliefd worden op Kwabbernoot. Ook hier zou Fournier op verder borduren, al kunnen we Ororea moeilijk affreus noemen en verliefd op Kwabbernoot was ze nu ook weer niet.In Tora Torapa legt de graaf van Rommelgem uit hoe hij een kogeltje in het lijf van een eend kan schieten om de eendentrek te bestuderen. Het genootschap van de Driehoek ontvoert Zwendel met een helikopter om daarna op weg te gaan naar het exotische eiland Tora Torapa waar een vergeten en nog werkende Zwendelbasis staat.Papa Pop, de nummer 1 van de Driehoek, zwaait er de plak. Deze baardmans beweert dat hij de wereld wil verlossen van vervelende muskieten die hij met de nu niet meer werkende Zwendelstraal zou kunnen aantrekken en vervolgens uitroeien. Zwendel heeft er wel oren naar en besluit de zender te maken. De ware drijfveer van Papa Pop en zijn partners (waaronder iemand met de trekken van Robbedoes-hoofdredacteur Yvan Delporte) is om miljarden muskieten met angels vol dodelijke curare te voorzien waarmee de Driehoek de wereld wil veroveren.