< GA TERUG


Eventjes halt houden bij een gewaardeerd personage in de reeks Robbedoes en Kwabbernoot. Want nog meer dan Wiebeling of Vito Cortizone is Zwendel de absolute schurk in de reeks. Na het dubbelverhaal Z van Zwendel en De Schaduw van Z van André Franquin en Greg speelde het personage (of zijn nazaat) in nog meer verhalen — ook van andere auteurs — een rol van betekenis, maar niet steeds als vijand. Hieronder staat een overzicht van al deze verschijningen.Deel 15: Z van Zwendel
(André Franquin + Greg)

Het eerste optreden van Zwendel. Op de maan wil hij een boodschap nalaten die vanop de aarde is te zien. Hij slaagt in zijn opzet. Helaas is de reclameboodschap in het Zwendels.

Deel 16: De Schaduw van Z
(André Franquin + Greg)

Zwendel is verslagen, maar in Palombië bestaat nog een Zwendelnederzetting waar Wiebeling zich inwerkte als compagnon.

Deel 19: Hommeles in Rommelgem
(André Franqui
n)
Nadat Zwendel door een Zwendelstraal van eigen makelij werd getroffen, is hij kinds geworden. De graaf van Rommelgem is zijn nanny.

Deel 20: De Goudmaker
(Jean-Claude Fournier
)
Zwendel is nu een gewaardeerde collega van de graaf van Rommelgem. Alleen de Marsupilami moet nog steeds niet veel van hem hebben.

Vrolijk Paasfeest, papa (Franquin)
(Jean-Claude Fournier
)
In Robbedoes 1721 uit 1979 verscheen dit kortverhaal waarin Zwendel een van de genodigden is van een paasfeest ter ere van Franquin.


Deel 23: Tora Torapa
(
Jean-Claude Fournier)
0p het Polynesische eiland Tora Torapa staat een vergeten Zwendelbasis die werd ingepalmd door het genootschap van de Driehoek. Zwendel komt in de verleiding om opnieuw zijn leidersrol op te nemen.

Deel 37: De Terugkeer van Z
(Tome & Janry)

Robbedoes en Kwabbernoot belanden in de toekomst waar de "grrrote" Zwendel (een nazaat van Zwendel met een kleine gestalte) het voor het zeggen heeft. Met de Zwendeltaal wil het nog niet zo lukken bij zijn discipelen.

Deel 47: Parijs onder de Seine

(José-Luis Munuera +
Jean David Morvan)

Zwendel is niet lijfelijk aanwezig in dit album, hij prijkt wel op jeugdfoto's van Miss Flanner naast de graaf van Rommelgem. De drie waren jeugdvrienden.

Des Valises sous les Bras
(Hiroyuki Ooshima +
Jean David Morvan)

Van het mangaprobeersel rond deel 49 van de reeks verscheen slechts één hoofdstuk. Daarin werd Zwendel voorgesteld als een 25-jarige geleerde die het beroemdste genie aller tijden wilde worden. Hij komt logeren in het hotel waar Robbedoes als piccolo werkt.

Deel 50: Terug naar Z
(José-Luis Munuera +
Jean David Morvan / Yann)

De graaf van Rommelgem en zijn vriend Zwendel roepen de hulp in van Robbedoes om hun jeugdvriendin Miss Flanner, die op sterven ligt, te redden.


Deel 51: Alarm! Zwendeltuig!

(Yoann + Fabien Vehlmann)
Zwendel schakelt zijn oude Zwendelstraal opnieuw in om van de graaf van Rommelgem het benodigde materiaal voor een project van hem uit te kunnen werken. Maar door zijn toedoen muteert de fauna en flora rond Rommelgem tot een buitenaards aandoend oerwoud.

Een Verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot 1: Versteende Reuzen

(Yoann + Fabien Vehlmann)
Zwendel is een van de geleerden die archeoloog Martin assisteren bij een onderzees onderzoek in de Middellandse Zee.

Een Verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot 2: Het Moeras van de Tijd

(Frank Le Gall)
Zwendel is verstrikt in de tijd in het jaar 1865 in Parijs, maar kan het zo regelen dat de graaf van Rommelgem hem kan vervoegen. Op de bijstand van Robbedoes en Kwabbernoot had hij niet gerekend.

Een Verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot 5: Piccolo in Veldgroen
(Olivier Schwartz + Yann)
Als je goed oplet, zie je op pagina 55 Zwendel als jonge nazigeleerde die onder leiding van de befaamde Werner Von Braun aan nieuwe massavernietigingswapens werkt. Hij staat met een maquette van de Zwendelmobiel in zijn handen.

Deel 52: De Schaduwzijde van Z

(Yoann + Fabien Vehlmann)
Zwendel is erin geslaagd een Zwendelbasis op de maan te bouwen voor eerzame experimenten. De bekostiging hiervan gebeurt door gefortuneerde privé-investeerders die als toeristen verblijven in Vegas Station, een peperduur pretpark op de achterkant van de maan.