PAGINA 65
ROBBEDOES GECOVERD (5)

ls kind kreeg Jan Dirk Barreveld wel eens een strip van Robbedoes en Kwabbernoot als hij met zijn ouders inkopen deed in een grootwarenhuis. Zijn bewondering voor Franquin leidde in 2005 tot een jaarverslag van Studio Noodweer dat een parodie is op het album Z van Zwendel.
Klik op de afbeeldingen voor grotere versies.

"Franquin was toch wel de tekenaar die ik probeerde na te tekenen in mijn jeugd. Ik hield van zijn strips, dus die van mij moesten er ook zo uitzien. Uiteraard lukte het me bij lange na niet het niveau van Franquin te bereiken. Naarmate je ouder wordt, merk je ook dat je een eigen stijl gaat ontwikkelen en dat de drang op je voorbeelden te lijken verdwijnt. Maar dat Franquin bij mij aan de basis stond is een feit." Dit schreef Jan Dirk Barreveld in 2005 als antwoord op de vraag "Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?" in onze rubriek De Wereld rond Franquin. Hij is ook de tekenaar van
de cover van het jaarverslag 2005 van Studio Noodweer.
Studio Noodweer is een Nederlandse studio waar naast Barreveld ook nog Rob Derks, René Leisink en Michiel van de Vijver samenkomen om te werken aan uiteenlopende tekenopdrachten voor cartoons, illustraties, strips. Elk van hen heeft één of meerdere stripseries lopen. Jan Dirk Barreveld is de tekenaar van Eugène. Elk jaar geven ze in een beperkte oplage een jaarverslag uit dat een selectie van hun werk van het afgelopen jaar bundelt. Dit is bedoeld om aan (potentiële) opdrachtgevers te schenken. Op stripbeurzen zijn ze ook te koop, maar de meeste zijn al uitverkocht. Elke keer is de cover van het jaarverslag een parodie op een bestaande cover van een bekende stripreeks. Zo passeerden al Agent 327, Asterix, Leonardo, Sigmund en in 2005 dus Robbedoes en Kwabbernoot.