PAGINA 55
ONVERTAALDE ROBBEDOES (3)

obbedoes en Kwabbernoot zijn journalisten, reporters eigenlijk. Om den brode moeten ze hun beroep dus al eens uitoefenen, ook al is dat voor een saaie publireportage over een tafelbier.
Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie.

Net zoals het drie pagina's tellende kortverhaal Spirou au Radio Circus Marcel Fort (1955) verscheen ook Spirou à la Brasserie Piedbœuf (1957) in een bijlage van het Franse weekblad Spirou. Een vertaalde versie bestaat dus niet. Het werd in zwart-wit hernomen in het boek Les Trésors de Spirou 1938-1968 van Philippe Mouvet (1998). Het oorspronkelijke verhaal verscheen echter in kleur, maar die versie hebben we helaas niet.

Het 'verhaal' is pure promo voor het tafelbier Piedbœuf dat in Jupille nabij Luik werd gebrouwen. Robbedoes en Kwabbernoot zijn uitgenodigd voor een reportage over het hele brouwproces. Kwabbernoot is eigenlijk meer geïnteresseerd in de laatste fase van de rondleiding: het proeven van het bier. Op de derde plaat zien we 'm ijverig noteren. Op plaat 4 neemt hij pas voor het eerst een foto. Dat er toevallig een mooie vrouw aan de lopende band zit, kan toch nog beschouwd worden als een grapje. De teksten met alle uitleg in de brouwerij zijn wellicht geschreven door een copywriter of zijn gebaseerd op een of andere infobrochure. Voor de tekeningen met het hele technische proces was André Franquins naaste medewerker Jidéhem de aangewezeen man.
Er wordt afgesloten met de zin: "De tafelbieren van Piedbœuf zijn goed voor jongeren!" wat vandaag wellicht niet meer zou mogen. Voor Piedbœuf was het promoverhaal een ideaal middel om een jonger publiek aan te spreken. Er volgde later nog een specifieke reeks van twaalf reclamegags van Guust Flater waarin de jongste werknemer van Robbedoes een fanatieke voorliefde voor het tafelbiertje betoont.