PAGINA 45
ONVERTAALDE ROBBEDOES (2)

ponsoring hoorde bij een blad als Robbedoes. De wisselwerking hield ook in dat Robbedoes al eens opdraafde in een publicitair kortverhaal, bijvoorbeeld om een rondreizend circus te promoten.


Klik op de afbeeldingen voor grotere versies.

Een weinig bekend door André Franquin getekend en in album onuitgegeven publicitair verhaal van drie pagina's verscheen in 1955 in een bijlage van de Franse versie van het weekblad Spirou, dus noch bij de Vlaamse noch bij de Waalse versie van het tijdschrift.
De aanleiding voor het verhaal was een rondreizend circus waar Robbedoes promotioneel aan was verbonden en gesponsord was door Marcel Fort. In het verhaal bezoekt Robbedoes samen met Kwabbernoot, Spip en de Marsupilami het circus en vervult zijn job als reporter voor het weekblad Spirou. In 1952 reisde er ook al het gesponsorde circus Radio Circus des Enfants in Frankrijk rond.
Het concept van de gesponsorde circussen vond ook zijn weg naar België waar de familie Bizzaro in 1959 mee rondtrok. Alle afbeeldingen van Robbedoes voor deze tournee waren getekend door Franquins naaste medewerker Jean Roba. Een tweede tournee vond plaats in 1960 en enkele opvoeringen volgden ook nog in 1961. In datzelfde jaar hernam Frankrijk de formule met Le Train de Gaîté dat vooral de stranden aan de Atlantische Oceaan bezocht om er 's namiddags strandanimatie en -spelen te verzorgen en 's avonds circusvoorstellingen te houden.
Bovenstaand zeldzaam kortverhaal Spirou au Radio Circus Marcel Fort verscheen in 2000 in het boek Les Trésors de Spirou et le Cirque van Vlaming Philippe Mouvet en C. Decnop, uitgegeven door L'Age d'Or. De niet al te beste kwaliteit van de drie pagina's ligt geheel aan de scannijverheid van een Franse liefhebber die het boek in zijn bezit heeft, in tegenstelling tot ons.