PAGINA 38
ROBBEDOES GECENSUREERD (5)

et censuur heeft André Franquin regelmatig te maken gehad. Als hij al niet een wapen moest wissen of een te klein vijgenblad van een standbeeld overtekenen dan werd er in het buitenland wel een album verboden, bijvoorbeeld in Spanje.De antimilitarist of pacifist in Franquin kwam vaak naar boven in de strips die hij maakte, van de brave stripjes in het begin van zijn carrière tot de zwartgallige grappen die hij nog tot op het eind in zijn gags binnenmoffelde.
Zo kan je De Dictator en de Paddestoel (1956) op diverse manieren interpreteren: als een antimilitaristisch verhaal, met de befaamde uitvinding Metomol (een scenariovondst van Maurice Rosy waar Franquin niet al te gelukkig mee was), als een antioorlogspamflet, als een aanklacht tegen de dictators in deze wereld of, zoals wij het aanvankelijk lazen, als een strip vol entertainment met geslaagde grappen. Denk maar aan de begeesterde speech die Wiebeling ten beste geeft waarvan achteraf blijkt dat zijn microfoon niet eens aanstond. Net die grap knipoogt naar Adolf Hitlers op band en beeld vastgelegde donderspeeches. Franquin baseerde zich effectief op foto's van een speechende Hitler. De gestileerde adelaar van het nazirijk werd voor de Zuid-Amerikaanse, Palombiaanse variant vervangen door een papegaai. Het hakenkruis is een cirkel met een pijl omhoog en twee omlaag. En in plaats van zwart en rood koos Franquin voor zwart en groen. Daarmee zijn er genoeg verwijzingen naar het Duitse naziregime gelegd.
In Spanje was dit album lange tijd verboden, toch zeker van de eerste publicatie in album in 1956 tot in de jaren 1970. De dictatorsgrapjes vielen niet in goede aarde bij de mannetjes van Generalísimo Francisco Franco die als dictator regeerde van 1939 tot zijn dood in 1975.
Toen een Griekse krant Robbedoes en Kwabbernoot wilde publiceren, stond Franquin dit toe onder de voorwaarde dat er werd gestart met De Dictator en de Paddestoel. Het is niet bekend of de krant daarmee akkoord ging. Vergeten we niet dat Griekenland toen ook te lijden had onder een dictatuur, het zogeheten kolonelsregime dat op 21 april 1967 tot een uitbarsting kwam onder leiding van kolonel Georgios Papadopoulos. Dit militaire regime hield stand tot 1973. De Griekse monarchie werd datzelfde jaar ingeruild voor een republiek.