PAGINA 39
ROBBEDOES EN DE TEKENFILMS (2)

an Robbedoes en Kwabbernoot bestaan ondertussen meerdere tekenfilmversies. De vroegste dateert al van de jaren 1960. Toen werd een poging ondernomen om De Dictator en de Paddestoel te animeren.


Auteurs als Eddy Paape, André Franquin, Morris en Peyo debuteerden omzeggens in een tekenfilmstudio vooraleer ze doorgroeiden naar het stripwereldje.
Over de Belgische tekenfilmgeschiedenis kan een aardig boek worden geschreven. Zo had Dupuis had met TVA een eigen animatiestudio waar met enig succes filmpjes werden geproduceerd van Musti (in wezen een kopie van Nijntje), maar waar ook werd geëxperimenteerd met succesreeksen uit het weekblad Robbedoes om er tekenfilmseries van te maken. Met Bollie en Billie bijvoorbeeld lukte dat wel. In het Nederlands kon je ze ook op de Vlaamse publieke zender BRT (een voorloper van één) zien. Van De Smurfen bleef het bij enkele pogingen. Pilots voor animatiereeksen en kortfilms (bijvoorbeeld naar de strip Roeltje en de Elaoin van Franquin) volgden ook.
De animatie stelde niet veel voor in vergelijking met de Amerikaanse tekenfilmmakers die er in de jaren 1950 en 1960 genoeg waren. Bij veel scènes zag je enkel de mond bewegen. Toch was het niet TVA of het grotere Belvision (gekend van de eerste Asterix-, Kuifje- en Lucky Luke-tekenfilms) dat met Robbedoes een eerste animatiepoging waagde, wel het kleine Studios Albert Champeaux in opdracht van Dupuis. Uit de periode 1965-1968 dateren onderstaande celluloids naar het album De Dictator en de Paddestoel. Lees verder onder de reeks afbeeldingen.


Klik op de afbeelding voor een grotere versie.


De Dictator en de Paddestoel moest een pilot opleveren voor een langere tekenfilmserie van Robbdeoes en Kwabbernoot. Op vraag van de uitgever moesten de tekeningen zo dicht mogelijk aansluiten bij die van Franquin... op zich een onmogelijke opgave. Het resultaat leek dan ook veeleer op een geanimeerde strip dan op een geloofwaardige tekenfilm. Beweging in een springdier als de Marsupilami krijgen was met de technieken en de beschikbare talenten van toen al helemaal een lastige opgave. Er bestaat wel een uitgewerkte scène van de Marsupilami die het befaamde Metomolgas van de graaf van Rommelgem afpakt en ermee naar het dorpje Rommelgem trekt, net zoals in de strip. Fragmenten uit deze scène vind je hierboven.

Door gebrek aan geld, tijd en/of het uitblijven van een contract met een geïnteresseerde tv-zender die de reeks had kunnen uitzenden, werd het animatieplan niet verdergezet.
Een zekere Olivier Champeaux is ondertussen al langer dan vijf jaar bezig om oude animatietesten en -filmpjes van Studios Albert Champeaux te restaureren en te digitaliseren. Van De Dictator en de Paddestoel is naar verluidt slechts één bobijn (een filmspoel in delicaat materiaal) bewaard gebleven. Enkele celluloids raakten ook op een veiling terecht waar ze een koper vonden.