PAGINA 34
ER IS EEN CAMEO
IN ROBBEDOES (1)

iet alleen personages, maar ook dieren uit Robbedoes en Kwabbernoot duiken op in andere reeksen. We stellen je een dief en een varaan voor.



In De Roof van de Marsupilami (1952) steelt bovenstaand heerschap genaamd Wouter Kuit de Marsupilami uit de dierentuin waar het dier een tijd lang zijn dagen sleet. Op dit moment zit hij op zwart zaad en rooft in opdracht van circusdirecteur Zabaglione, bij wie Wouter als kind heeft gewerkt, het springbeest. Later vindt hij alsnog een eerlijk baantje als midvoor bij de Magnana Footbal Club in Magnana.



Diezelfde Wouter Kuit zien we in het niet-vertaalde Ni Dieu, Ni Bête 2: Entre Débâcle et Débat van Ptiluc (de tekenaar van Pacush Blues) passeren langs de kooi van de chimpansees die in de komische dierenreeks meespelen.



En herinner je je nog de nijlvaraan die door een onhandig manoeuvre van Wouters ladder een kans op ontsnapping zag? Het dier amuseerde André Franquin. Hij wilde het in het hele verhaal door laten opduiken als een running gag — ten zeerste letterlijk te interpreteren — en daardoor wat extra humor in het verhaal brengen. Maar hij gaf het snel op "bij gebrek aan moed en inspiratie", zoals hij zelf uitlegde.


Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Bijna vijftig jaar later, in 2001 meerbepaald, schenkt Martin Lodewijk in Agent 327 dossier 13: Het Pad van de Schildpad een ander soort varaan, een Komodo Varaan (met de door Lodewijk in het Latijns bedachte naam "Varanus Komodoensis Franquinum"), in Diergaarde Blijdorp een mogelijke uitweg voor het bestaan in een zoo. "Hola!! Nou moe!! We zijn vrij!" klinkt het verwachtingsvol tot een andere varaan opmerkt dat ze het er nog niet zo slecht hebben in de dierentuin. Let ook op het derde prentje van strook 1 en vergelijk het met het eerste plaatje in de strook van Franquin.