PAGINA 33
KWABBERNOOT INTERVIEWT
ROBBEDOES-TEKENAAR

ussen twee verhalen door werd de pauze in het weekblad Robbedoes een enkele keer opgevuld met een interview met André Franquin... door Piet Kwabbernoot.


Meerbepaald tussen de verhalen Robbedoes en de Erfgenamen (1951-1952) en De Roof van de Marsupilami (1952) verscheen er twee opeenvolgende nummers lang geen strip in voorpublicatie van de titelheld van het weekblad. In nummer 626 verscheen al wel een inleiding op De Roof van de Marsupilami. In nummer 625 van 20 maart 1952, dat de week na het einde van Robbedoes en de Erfgenamen volgde, werd onderstaande strip, De Avonturen van Franquin door Kwabbernoot, op de cover van het blad gepubliceerd. En bijkomend een vraaggesprek. Kwabbernoot laat het niet na om — zogezegd dus — zijn tekenaar belachelijk te maken. In het stripje passeren vele clichés die gelden over de jeugd van een striptekenaar.

Wie precies de tekenaar is van het stripje, is niet echt duidelijk. Enkel door de illustratie van Spip in prent 6 met de letter F als ondertekening kan je er donder op zeggen dat die eekhoorn is getekend door Franquin. Maar geldt dat met zekerheid ook voor de rest?

Let ook op de ingekleurde foto's. In tijden dat kleurenfotografie nog niet was doorgebroken en illustraties in kleur nog vaak de boventoon voerden, is het een verdienstelijke maar zeer fake poging om kleur te geven aan een artikel.


Klik op de afbeeldingen voor grotere versies.