PAGINA 32
ROBBEDOES, PIET PIENTER
EN BERT BIBBER

obbedoes oefende ook in Vlaanderen een invloed uit op tekenaars. De Slurifantino van Bob Mau in de reeks Kari Lente had misschien nooit bestaan als Franquin niet de Marsupilami schiep. En wat te denken van alle overeenkomsten met Piet Pienter en Bert Bibber van Pom?... Pom heeft zijn goeddunken over Franquin nooit onder stoelen of banken gestoken.



Allereerst eens voorstellen. Piet Pienter en Bert Bibber zijn allebei "ongetrouwde vrijgezellen" en elkaars beste vrienden. Piet Pienter is het gezonde verstand, is ondernemend en moedig genoeg om zijn vuisten te gebruiken tegen booswichten als de situatie daarom vraagt. Kwabbernoot is de grappige sidekick, hij is opvliegend en raakt door zijn impulsiviteit makkelijk in nesten. Zo bestaan er honderden duo's in strip-, film- en literatuurland, dus ook in de gedaante van Robbedoes en Kwabbernoot. Het afgebeelde plaatje rechtsboven komt uit Een Rustige Vacantie (1957-1958), opgenomen in het album De Gorilla Heeft het gedaan.
Robbedoes en Piet (Pienter, niet Kwabbernoot) hebben trouwens allebei een kapsel waar serieus moet aan gewerkt worden voor de badkamerspiegel om het in een dergelijk stijf opstaand model te krijgen.

In Piet Pienter en Bert Bibber 1: In het Spoor van Sherlock Holmes wordt Bert de assistent van het detectivebureau Argus. In Jijé's Robbedoes en Kwabbernoot-verhaal Agentschap Detecta (1946) is Kwabbernoot de baas van zijn eigen detectivebureau.
Van beroep behoren alle heren tot het gilde van de journalisten of de reporters, de een al wat fanatieker dan de ander.



In veel populaire en internationale reeksen komt een professor voor. In Robbedoes en Kwabbernoot is dat in de eerste plaats de graaf van Rommelgem. In Piet Pienter en Bert Bibber is dat in eerste instantie professor Snuffel (links hierboven), die voor het eerst opduikt in deel 2, De Inca-Shat der Cordillera, later professor Chalkstone (midden) in deel 4, Plakijzerpiraten, en vanaf deel 6, De Kumulusformule, maakt professor Kumulus deel uit van de vaste cast.




Beide duo's reizen de wereld rond. Een vaste bestemming voor Robbedoes en Kwabbernoot is sinds Robbedoes en de Erfgenamen (1951-1952) de Zuid-Amerikaanse bananenrepubliek Palombië waar doorgaans een militaire junta en de generaal van de dag heerst. De hoofdstad is Chiquito. In Piet Pienter en Bert Bibber 2: De Inca-Shat der Cordillera doet het Vlaamse gezelschap de republiek Salvarigo nabij Rio-de-la-Dinges aan. De hoofdstad van Salvarigo is Los Caramellos. En ja hoor, ook hier heerst een eeuwigdurende — behalve tijdens de siësta — revolutie.



In De Reuze-Robot (1939) van Rob-Vel, Davine en Luc Lafnet is sprake van een onderzeese basis waar de brave De Groene Lotus de plak zwaait, zij het onder de kwade invloed van Sosthenes Silly. In Piet Pienter en Bert Bibber 5: De Diamantmijnen van Koningin Salami belanden het Vlaamse duo en professor Snuffel in een geheime vallei, het rijk van koningin Salami die veel minder zachtaardig is dan De Groene Lotus.




In Piet Pienter en Bert Bibber 9: Buldaarse Rhapsodie komt opnieuw een dictator voor. Met een naam als Bullebakski kan je van hem geen goed bestuur verwachten. Hij wil van zijn Zuid-Europese natie Bulderije een "GRRROOT en MACHTIG" land maken en dankzij de atoomstraler van uitvinder Kravatksi de hele wereld veroveren. In De Dictator en de Paddestoel (1953-1954) houdt dictator Zantas (alias Wiebeling) het eenvoudiger en wil enkel buurland Guaracha inpalmen.



By the way
, in beide verhalen komt een vernietigingswapen voor dat metaal doet ontbinden. In Buldaarse Rhapsodie doet de Kravatski-Straalwerper alle metaal letterlijk breken. Als voorbeeld past hij het toe op een tank. Bullebakski ziet er meteen een kans in om alle pantserlegers ter wereld te vernietigen. In De Dictator en de Paddestoel hebben Robbedoes en Kwabbernoot het vertrouwen gewonnen van Zantas en dragen allebei de graad van kolonel in het Palombiaanse leger. Ondertussen hebben ze wel aan de graaf van Rommelgem gevraagd hen zijn Metomol-uitvinding op te sturen die hij in het begin van het verhaal aan hen demonstreerde. Metomol doet alle metaal zacht en week worden. Uiteraard komt dat van pas om de Palombiaanse vliegtuigen, kanonnen, tanks, geweren en zelfs helmen uit te schakelen.



San Doremi is een kleine republiek in Midden-Amerika waar Piet Pienter en Bert Bibber nog vaak zullen terugkeren. In deel 11, Avontuur in San Doremi, bezoeken ze het land voor het eerst. Susan kent er Alfredo Tranquila, een vriend van de familie. Hij is de president van San Doremi die zelf in de tuin werkt, zie ook deel 15, De Barbier van Bombilla, waarin de president hen opnieuw in zijn tuiniersoutfit ontvangt. Generaal Carne de Cordero, de dictator van de naburige republiek Bombilla, wil San Doremi veroveren. In Robbedoes bij de Pygmeeën (1949-1950) ontmoeten Robbedoes en Kwabbernoot in hun thuisland Hubertus 1, de keizer van Lilipanga waar hij eveneens zelf zijn tuin onderhoudt. Hij is de heerser van het eiland Lilipanga waarop de pygmeeënstammen Lilipanga's en Lulupango's wonen. Ze zijn elkaars vijand.




In Piet Pienter en Bert Bibber 13: De Anti-Zwaartekracht-Generator heeft professor Kumulus een apparaat uitgevonden dat objecten en mensen in de lucht kan doen zweven. Al op pagina twee is Kumulus' meid Stanske er het lijdend voorwerp van. In De Wereld op Zijn Kop (1949) van Jijé in het album De Zwarte Hoeden zweeft Robbedoes op de eerste pagina van het kortverhaal de lucht in door toedoen van de malafide magiër Abdaka Abraka.



Een beetje verder in De Anti-Zwaartekracht-Generator demonstreert Kumulus zijn uitvinding op een onschuldige kei. Dat doet er ons aan denken dat professor Nicolaas Nicolajewitsj Inowskijew in Robbedoes en Kwabbernoot 14: De Gevangene van Boeddha (1958-1959) de G.A.G. oftewel de Gamma-Atoomgenerator eveneens op een zware kei toepast. Beide uitvindingen doen krek hetzelfde: objecten of mensen in de lucht doen zweven. Wij staan paf.


Nog in De Anti-Zwaartekracht-Generator doet Bert een beroep op de krachtpillen of energietabletten die Kumulus eens uitvond. Ook Kwabbernoot toonde zich van zijn sterkste kant in Er is een Tovenaar in Rommelgem (1950-1951) dankzij een spuitje van de graaf van Rommelgem. Een professor in de kennissenkring komt vaak handig van pas.



Duidelijker kan het niet. Op pagina 9 van Piet Pienter en Bert Bibber 14: Het Straalgas-Mysterie herkennen we Robbedoes in een cameo als piccolo van het hotel waar Golfdink, de impressario van vedette Birgit Bordeau, logeert.



Verder in Het Straalgas-Mysterie houdt de burgemeester van Moddergem een breedsprakerige redevoering. Half kalend, enkele haarsprieten op de kruin, een snor,... ver hoeven we het niet te zoeken. De burgemeester van Rommelgem (bijvoorbeeld in De Gevangene van Boeddha uit 1959 is al even bedreven in het houden van speeches die nergens op slaan.




In Piet Pienter en Bert Bibber 15: De Barbier van Bombilla wordt Susan als mysterieus rondsluipende Mexicaan met poncho en hoed minder sterk en lang uitgewerkt dan in De Dictator en de Paddestoel waarin IJzerlijm andermaal een glansrol vertolkt. En de vrouwelijke nevenrollen van Susan en IJzerlijm zijn natuurlijk complementair aan die van respectievelijk Piet Pienter en Bert Bibber enerzijds en Robbedoes en Kwabbernoot anderzijds. Als verlaggeefster van het tijdschrift Humo loopt IJzerlijm het duo ook wel eens voor de voeten op eenzelfde manier als Theo Flitser, reporter-fotograaf die rol vervult in Piet Pienter en Bert Bibber.





Piet Pienter en Bert Bibber hebben hun Taunusje waarmee ze graag rondkarren om daarna bijvoorbeeld in de natuur te picknicken. Dat gebeurt ook in deel 28, Superbrandstof en Pikante Saus. Robbedoes en Kwabbernoot genieten de eer om een uitgebouwde sportwagen in hun garage te bezitten waarmee ze regelmatig op de weg te zien zijn. Aanvankelijk was dat met de Tarbot (of Turbot). In Een Rustige Vacantie reed de Arabische sjeik Ibn-Mah-Zoet hun wagen in de prak. Hij betaalde voor het duo een gloednieuwe sportwagen: de Tarbot 2.
Franquin was een rabiate wagenliefhebber. Ook Pom weet hoe een wagen werkt. Beide auteurs behoren tot die zeldzame tekenaars die een auto volgens de wetten van de fysica doen overhellen naar de correcte kant wanneer een wagen een bocht inrijdt.




In Piet Pienter en Bert Bibber 30: Warwinkel in de War stelt de soms gevaarlijke uitvinder Warwinkel, een oude vriend van Kumulus zijn laatste creatie voor: Atlas de robot, slechts een voorbode voor de veel menselijker geconstrueerde tweelingrobot Castor en Pollux. In Radar de Robot (1948) is het professor Samovar die het blikken geval Radar — eveneens een hulp in het huishouden! — aan Robbedoes voorstelt.




Ook de verhalen van Nic Broca (een van Franquins minder begaafde opvolgers) en Raoul Cauvin bieden inspiratie zou je kunnen zeggen. In De Koudegordel (1981-1982) kunnen de uitvinders Borris, Karl en Jefferson rond een kunstmatig eiland naar wens een sneeuwstorm oproepen om pottenkijkers uit de buurt te houden. In Piet pienter en Bert Bibber 35: Operatie Diepvries lijdt het subtropische San Doremi onder sneeuwbuien die de gewassen vernietigen. De schuldigen zijn te vinden in het naburige Bombilla. Dit verhaal dateert van 1979, dus vóór De Koudegordel. De vergelijking gaat deze keer niet op. Pom behoudt zijn eer: hij keek niet af van Nic Broca.





Tot slot halen we er Piet Pienter en Bert Bibber 40: Hypnosestralen bij. Danzkij een sterke zender die Warwinkel uitvond, kan Botterik de hele omgeving overhalen om zijn persoontje graag te zien met het oog op het winnnen van de verkiezingen. Doet dat niet denken aan de Zwendelgolf in Robbedoes en Kwabbernoot 16: De Schaduw van Z (1960)? Door het gebruik van een rondrijdende wagen met zender ondergaat de bevolking van Chiquito de bevelende stem om zeep en tandpasta van het merk Z-Bul (of ook Zugol genoemd) in te slaan.