PAGINA 27
ROBBEDOES EN HET KASTEEL
VAN ROMMELGEM

et zoals het kasteel van Molensloot uit Kuifje is ook het kasteel van Rommelgem gebaseerd op een echt kasteel. Volg de gids!
Wie de gps instelt op Skeûve of Skeuvre (beide schrijfstijlen worden gebruikt) in het gehucht Natoye zal in een vergeten uithoek van Wallonië in de provincie Namen belanden waar de sattelietverbinding om de gps te leiden misschien zelfs niet werkt. André Franquin en Liliane (de weduwe van Franquin) kenden het kasteel dat er staat wel, al sinds hun jeugd. Beide vertoefden regelmatig in de streek. Franquins schoonbroer had er een vriend uit de Tweede Wereldoorlog wonen die in de buurt werkte als boer. Toen Franquin een kasteel nodig had voor Er Is een Tovenaar in Rommelgem (1950-1951) dacht hij bijna meteen aan dat van Skeûve.In het album werd het kasteel net zo verwaarloosd getekend als in het echt. Bij de Bevrijding verlieten de Duitsers, die het kasteel voorheen bezetten, het niet zonder alle meubels en alles wat mee te pikken viel leeg te roven. Op de koop toe lieten ze een bom in het kasteel ontploffen die bijna het complete interieur vernielde. Nu, ook in de stripreeks kreeg het kasteel het wel eens te verduren, hoofdzakelijk door mislukte experimenten van de graaf, bijvoorbeeld in het album Het Graf van de Rommelgems (2007) van Fabrice Tarrin en Yann (zie afbeelding hierboven).
Vandaag is het kasteel al lang gerestaureerd. Een groot portret van de graaf van Rommelgem staat aan de ingang van het kasteel.