PAGINA 22
ROBBEDOES IN POTLOOD

et zoals veel andere tekenaars had André Franquin een hekel aan inkten. Bij één plaat in zijn begindagen voerde hij een experiment uit. Hij leverde een onberispelijke plaat af waarop geen spatje inkt te bespeuren viel. Maar lang voor Photoshop ervoor zorgde dat tekenaars van vandaag tijd kunnen besparen door hun potloodtekeningen niet meer te hoeven inkten, lag dat bij Franquin anders...


Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

In het verhaal Radar de Robot (1947-1948) vormen de onderste drie stroken van pagina 34 samen de originele plaat die zo op de cover verscheen van het weekblad Robbedoes. Bekijk die plaat lang genoeg en in detail en je zal geen verschil opmerken met de overige pagina's in het album. Toch was Franquin met deze poging om tijd te winnen zijn, euh, tijd ver vooruit. Deze pagina leverde hij namelijk af in potlood om van het vervelende inktwerk af te raken.
Maar het duurde lang tot Franquin een vet potlood vond dat zwart genoeg afgaf om diepzwarte vlakken en schaduwen te leggen. Bovendien waren correcties achteraf onmogelijk omdat het gummen afschuwelijke vlekken veroorzaakte. Hoe dan ook leverde hij een perfecte plaat af die bruikbaar was voor verder drukwerk. Alleen kostte het hem zes keer zo veel werk als gewoonlijk. Het bleef bij deze ene poging.