PAGINA 21
ROBBEDOES ONUITGEGEVEN (2)

ndré Franquin had dus de test doorstaan met De Tank en Het Geprefabriceerde Huis. Tussen deze verhalen en De Erfenis horen veertien gagplaten die nooit in de reguliere albumreeks verschenen.


Klik op de afbeeldingen voor grotere versies.

Na het beëindigen van Het Geprefabriceerde Huis, dokterde Franquin een nieuw verhaal uit. In afwachting improviseerde hij zoals dat wel vaker ging in die tijd enkele gags bijeen die al dan niet opeenvolgend een kortverhaal vormden. De held van het blad diende elke week opnieuw op de voorpagina te staan, was de gewoonte. De eerste van de vijf bovenstaande gags verscheen in het nummer 341 van 10 oktober 1946 dat later de titel De Gewiekste Apotheker kreeg. In de nummers daarna sierden vier opeenvolgende gags de cover van het weekblad tot nummer 345. Deze vier gags vormen samen het verhaal De Oude Dame. Om revanche te kunnen nemen op Kwabbernoot, die Robbedoes in vermomming als een oude dame een poets bakte, verkleedt Robbedoes zich als een meisje. Hij stelt zich voor als de zuster van Robbedoes. Kwabbernoot wist inderdaad niet dat Robbedoes een zusje had. Heeft-ie niet ook.
Robbedoes is een wees, ten minste toch in de stripreeks. In de spin-off De Kleine Robbe heeft hij wel degelijk een (sexy) moeder en een vader die nooit met het hoofd in beeld komt. Over Robs grootvader hebben we het dan nog niet. En op een latere pagina komen we terug op de jeugd die Émile Bravo voor het personage bedacht. Het enige andere familielid van Robbedoes dat ons te binnen schiet, is een gestorven oom van Robbedoes hij in De Erfenis een landgoed erft.


Klik op de afbeeldingen
voor grotere versies.

Het bovenstaande lot van vijf platen verscheen in de nummers 347 tot 350. Het zijn ook de enige op deze hele pagina die niet werden opgenomen in de blauwlederen Rombaldi-collectie uit 1985 met alles van Franquin. De tekenaar verzette zich met hand en tand tegen de herpublicatie van dit Sinterklaasverhaal. Net zoals de rest van de gags vond hij ze niet goed meer.
In 2006, lang na zijn dood, zag Dupuis er geen graten in om deze pagina's alsnog op te nemen in de nieuwste integrale reeks van Robbedoes, zij het enkel in het Frans.
Het interessante aan dit voor de rest onbenullige verhaal is dat Kwabbernoot Sinterklaas gaat spelen voor twee neefjes van 'm, een tweeling. Wiens kinderen deze zijn, wordt niet vermeld. Uit de gelijkenissen (let op de haarsprieten) van de kinderen met Kwabbernoot leiden we af dat ze alleszins naaste familie zijn. Uit het oorspronkelijke nulnummer van Guust Flater herinneren we ons ook een gag (Guusts tweede op een volledige pagina, zie hieronder) waarin Kwabbernoot een groot paasei heeft gekocht voor zijn neefje. Deze gag dateert uit 1958, twaalf jaar later na de kennismaking met de twee andere neefjes. Ook in Guust lijkt het neefje op Kwabbernoot. In Robbedoes en de Erfgenamen (1951-1952) duikt nog meer familie op van Kwabbernoot. Ook in dit verhaal sterft een oom en wonen Kwabbernoots tante Lot, nicht Fien en zijn befaamde neef Wiebeling de voorlezing van het testament bij.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.


Klik op de afbeeldingen voor grotere versies.

Na het langere verhaal De Erfenis volgden nog eens vier opvullertjes die in de nummers 390 tot 393 uit 1947 verschenen. Samen gaan ze door voor het kortverhaal Robbedoes op het Strand.