PAGINA 12
ROBBEDOES
IN EXPERIMENTELE KLEUREN

ndanks technische beperkingen waagde Jijé zich in 1945 aan een experiment door Robbedoes met een rechtstreekse inkleuring te voorzien. Uitgever Dupuis lustte het blijkbaar niet want het experiment duurde slechts drie platen.Klik op de afbeeldingen voor grotere versies.

In het lopende verhaal Robbedoes op Avontuur experimenteerde Jijé in juli 1945 met een rechtstreekse inkleuring. Van de ene week op de andere volgden er op de cover van het weekblad Robbedoes plots drie platen in even veel weken die er helemaal anders uitzagen dan de voorgaande en de daarnavolgende platen van het vervolgverhaal. Jijé liet de zwarte contourlijnen weg en wendde de verschillende kleurenrasters aan om daarmee vlakken en vomen te creëren en te accentueren. We zouden het redelijk revolutionair kunnen noemen. Het weglaten van zwarte contourlijnen en het vervangen ervan door rode of bruine lijnen was en is gangbaar bij tekenfilms.
Van zodra de voorbereidingen voor de albumpublicatie werden getroffen, ijverde de uitgever voor consistentie van de platen. Hij liet de drie platen hertekenen en op de traditionele manier inkleuren. Het was duidelijk niet Jijé die de platen hertekende. Dupuis schakelde namelijk andere medewerkers van het weekblad in voor de ingreep. Het kwaliteitsverschil is opvallend. Kijk en vergelijk.