71
DE KINDEREN VAN DE WIND 4
Het Uur van de Slang
D A T A S H E E T
Tekenaar:
François Bourgeon
Scenarist:
François Bourgeon
Uitgever:
Oberon (1982)
Big Balloon (1991)
Casterman (1996)
12bis (2009)
Eerste druk: 1982
Oorspronkelijke titel:
Les Passagers du Vent 4: L'Heure du Serpent
Uitvoering:
HC, kleur (1982, 1996, 2009)
SC, kleur (1991)
Quoi? Voorlaatste deel van een van de meeslependste, historische drama's ooit verteld in een stripreeks. In Het Uur van de Slang beschreef François Bourgeon er hoe het eraan toeging bij de slavenhandelaars aan de Afrikaanse westkust in de achttiende eeuw. Met een meticuleus oog voor detail, gebruikmakend van zelf gebouwde maquettes en allerhande bijeen vergaarde documentatie, en een warmbloedig kleurenpalet behandelde hij zowel de verschrikkingen uit die tijd (de marteldood met de vleesetende mieren had op ons een gelijk effect als op de gechoqueerde Isa) als het dagelijkse reilen en zeilen bij de botsing van twee culturen, zijnde de westers-Europeaanse en de zwart-Afrikaanse waarin de ene cultuur de 'normen en waarden' van de andere overneemt en de andere cultuur zich geconfronteerd ziet met de kwade gevolgen daarvan.
Aantal genomineerde albums van Bourgeon: 10/440
 
72
MUCHACHO 1
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Emmanuel Lepage
Scenarist:
Emmanuel Lepage
Uitgever:
Dupuis
Collectie:
Vrije Vlucht
Eerste druk: 2004
Oorspronkelijke titel:
Muchacho tome 1
Uitvoering:
HC, kleur
Quoi? Wondermooi geschilderde start van een dramatisch, emotioneel, poëtisch en spannend tweeluik. Emmanuel Lepage putte inspiratie uit zijn schetsboeken die hij op zijn vele verre reizen maakte om Nicaragua en de bijhorende bevolking en natuur te recreëren. Zijn passionele aquarelkleuren lijken wel het vocht te bevatten van het regenwoud aldaar. Het misschien wat banale verhaal over de jonge seminarist Gabriël die als opdracht krijgt het ware geloof terug te brengen in een kleine geloofsgemeenschap is slechts de kapstok om het over een rijpingsproces in het kwadraat te hebben. Lef, brio en passie voeren de toon aan in een parade van complimenten die Muchacho te beurt vallen.
Aantal genomineerde albums van Lepage: 4/440

73
SAMBER 1
Minder Is Meer...
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Yslaire (Bernard Hislaire)
Scenarist:
Balac (Yann = Yannick Lepennetier)
Uitgever:
Glénat
Collectie:
Prestige (1986)
Eerste druk: 1986
Oorspronkelijke titel:
Sambre 1: Plus ne m'Est Rien...
Uitvoering:
HC, kleur (1986, 2003)
Quoi? Omdat Yslaire een Belg is, kwam Minder Is Meer... al voor in de BelgenTop uit 2005, meerbepaald op de twaalfde plaats. Tot op de dag van vandaag is Samber Yslaires beste reeks. Minder Is Meer... is de start van een uniek epos, een familiekroniek die zijn gelijke niet kent. Over de Sambers is al veel geschreven, hét standaardwerk blijft 'De Oorlog van de Ogen' van de hand van vader Samber, waarin elke telg wel vervloekt lijkt door zij die rode ogen hebben. Romantisch en theatraal, dat zijn de termen die het best bij dit eerste deel passen waarin de onmogelijke liefde tussen Bernard en Julie centraal staat. Dit alles met de Franse Revolutie op de achtergrond, geen wonder dat al dat rood zo sterk in het oog springt. Fransman Yann, die onder zijn zelden gebruikte pseudoniem Balac een eerste keer een historisch-realistisch scenario schreef, hielp bij de eerste twee delen een handje vooraleer het tot een breuk en een reeks processen over auteursrechten zou komen.
Aantal genomineerde albums van Yslaire: 1/440
Aantal genomineerde albums van Balac/Yann: 10/440
 
74
PETER PAN 6
Het Lot
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Régis Loisel
Scenarist:
Régis Loisel
Uitgever:
Arboris
Eerste druk: 2005
Oorspronkelijke titel:
Peter Pan 6: Destins
Uitvoering:
HC, kleur
SC, kleur
Quoi? Sluitstuk van de zesdelige Peter Pan-interpretatie door Régis Loisel van het boek door de Britse schrijver James Matthew Barrie. Tegelijk was het een eigenzinnige ode aan de tekenfilm van Walt Disney die de jeugd en carrière van Loisel grotendeels markeerde. Over de denkpistes omtrent de achtergrond van de personages hebben we het later nog. Omdat ze de hele reeks een nieuw elan geven en nopen tot een herlezing met een compleet ander referentiekader, zullen die met de nodige spoiler alerts gepaard gaan. Peter Pan had je nooit eerder op die manier kunnen lezen.
Aantal genomineerde albums van Loisel: 13/440

75
THEODOOR CLEYSTERS 1
Kapitein Steene
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Frank Le Gall
Scenarist:
Frank Le Gall
Uitgever:
Dupuis
Collectie:
Spotlight
Eerste druk: 1987
Oorspronkelijke titel:
Théodore Poussin 1: Capitaine Steene
Uitvoering:
HC, kleur (1997)
SC, kleur (1987)
Quoi? Een kantoorklerk wil in de jaren twintig van de vorige eeuw de wereldzeeën bevaren, in het zog van zijn vader. Hij laat de vrouwen die hem opvoedden achter en scheept in voor het avontuur. Het verre en gevaarlijke Azië wordt album na album zijn speelveld, steeds met de mysterieuze en in het zwart geklede November op zijn hielen. Wie is die man, waarom trekt hij zich het lot aan van Theodoor en waar bemoeit hij zich mee? Niet het geschilderde, prachtige buitenbeentjesalbum Rozendal, over de jeugd van Theodoor, maar dit eerste deel als topnotering zijn de beloning om de sterkte van de gehele reeks aan te duiden. Frank Le Gall heeft in het Frans nog andere strips op zijn conto staan, maar één reeks is soms genoeg om de waardering van het publiek te winnen.
Aantal genomineerde albums van Le Gall: 4/440
 
76
HET BESLOTEN LAND
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Jacques Tardi
Scenarist:
Jean-Claude Forest
Uitgever:
Casterman
Collectie:
Wordt Vervolgd Romans (1983)
Eerste druk: 1983
Oorspronkelijke titel:
Ici Même
Uitvoering:
HC, zwart-wit (1983, 2003)
SC, zwart-wit (1983)
Quoi? In een door een netwerk van hoge muren verdeeld eiland regeert Arthur Toch over zijn eigendom. Door erfeniskwesties en verdeeldheid resteert hem echter niets anders dan de bovenkant van de vele muren. Hij opereert de toegangspoorten wat zowel een taak is als een middel voor het uitoefenen en misbruiken van macht. Veel vrienden maakt hij hier niet door, al zeker niet omdat hij ijvert voor het terugwinnen van de familie-eigendommen. Op de koop toe wordt hij verliefd op de dochter van een van zijn vijanden. Het Besloten Land is zowat een absurde allegorie op de politiek, het kapitaal en misschien de maatschappij in het algemeen op scenario van Jean-Claude Forest, de bedenker van Barbarella. Het verhaal werd vanaf 1979 in twaalf afleveringen voorgepubliceerd in het maandblad Wordt Vervolgd en verscheen als een van de eerste albums in de collectie Wordt Vervolgd Romans van Casterman. De Franse critici lustten dit album niet. Ze vonden de 164 pagina's te lang. Maar dat lange verhalen wel degelijk boeiend kunnen zijn bewijzen albums in de grootorde van De Ballade van de Zilte Zee van Italiaan Hugo Pratt en De Dorpsgek van Schoonvergeten van de Belg Didier Comès.
Aantal genomineerde albums van Tardi: 22/440
Aantal genomineerde albums van Forest: 2/440

77
ISABELLE AVONDROOD 3
De Waanzinnige Geleerde
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Jacques Tardi
Scenarist:
Jacques Tardi
Uitgever:
Casterman
Eerste druk: 1977
Oorspronkelijke titel:
Les Aventures Extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec 3: Le Savant Fou
Uitvoering:
HC, kleur (1994, 2008)
SC, kleur (1977)
Quoi? Het is geen geheim dat Jacques Tardi liever andere, veelal eenmalige albums maakt dan Isabelle Avondrood. Hij werkt niet graag aan iets dat lijkt op een langlopende reeks. Nochtans was het met De Fantastische Avonturen van Isabelle Avondrood dat hij naam maakte en faam verwierf. In de monstercyclus is deel 3, De Waanzinnige Geleerde, een uitgebalanceerd samenraapsel van elementen die de reeks markeerden: weirde personages, fijnzinnige humor, prachtig uitgewerkte decors van Parijs en een fabuleus hoofdpersonage dat natuurlijk haar mannetje weet te staan. In 2010 krijgt de reeks een filmstaartje als geplande trilogie. De Franse filmmaker Luc Besson neemt deze taak op zich. Die andere succesvolle Franse regisseur, Jean-Pierre Jeunet (Le Fabuleux Destin de Amélie Poulain), bracht in zijn film Un Long Dimanche de Fiançailles al een kleine hommage aan Isabelle Avondrood. Let bij gelegenheid maar eens goed op de personages in de scène in de Jardin des Plantes.
Aantal genomineerde albums van Tardi: 22/440
 
78
DUIVELSMOND
D A T A S H E E T
Tekenaar:
François Boucq
Scenarist:
Jerome Charyn
Uitgever:
Casterman
Collectie:
Wordt Vervolgd Novellen (1990)
Eerste druk: 1990
Oorspronkelijke titel:
Bouche du Diable
Uitvoering:
HC, kleur (1990, 1994)
Quoi? Met De Janitor, geschreven door Yves Sente, kan François Boucq dezer dagen opnieuw een beroep doen op zijn uitgebreide documentatie die hij verzamelde over de geheime diensten waar hij het in Duivelsmond al over had. Toen was de Amerikaanse schrijver Jerome Charyn zijn scenarist. Hij schreef voor Boucq eerder al De Vrouw van de Tovenaar. Duivelsmond vertelt het verhaal van een Russische wees met paranormale gaven die door de KGB wordt gerecruteerd en klaargestoomd om in de Verenigde Staten te spioneren. De Koude Oorlog viert hoogtij, maar Duivelsmond (een bijnaam door zijn verminkte mond) kampt met zijn geweten. Charyn is goed voor het psychologische plaatje. Boucq vult dat in door zijn stijl van overdreven realisme te beheersen en op het juiste moment in te zetten voor het brengen van spectaculaire scènes.
Aantal genomineerde albums van Boucq: 11/440
Aantal genomineerde albums van Charyn: 2/440

79
DE VAL
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Étienne Davodeau
Scenarist:
Étienne Davodeau
Uitgever:
Dupuis
Collectie:
Vrije Vlucht
Eerste druk: 2004
Oorspronkelijke titel:
Chute de Vélo
Uitvoering:
HC, kleur
Quoi? "Étienne Davodeau (De Stroman, De Vrienden van Saltiel) schetst het alledaagse leven van een doorsneefamilie. We konden het al merken aan de sublieme cover: het verhaal bevat geen nagelbijtende achtervolgingsscènes, gruwelijke moorden of goed van poten en oren voorziene babes. Eigenlijk gebeurt er zo goed als niets. Maar door het verteltalent van Davodeau blijft De Val tot het einde boeien. Ook de herkenbaarheid speelt hierin een rol. De strip vertelt het leven zoals het is. Subtiel behandelt de auteur thema's als liefde, vriendschap en dood. Ook generatieconflicten en het kommerloze leven van de kinderen komen aan bod. Maar de lichtvoetigheid van deze komedie is slechts schijn. Het erg pakkende einde laat je wellicht niet onberoerd. Grote klasse!" (geciteerd uit deze bespreking)
Aantal genomineerde albums van Davodeau: 2/440
 
80
QUINTETT 3
Het Verhaal van Elias Cohen
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Steve Cuzor
Scenarist:
Frank Giroud
Uitgever:
Dupuis
Collectie:
Impressie(s)
Eerste druk: 2006
Oorspronkelijke titel:
Quintett: Troisième Mouvement: Histoire d'Élias Cohen
Uitvoering:
SC, kleur
Quoi? Vijf keer praktisch hetzelfde verhaal, maar telkens gezien door de ogen van een van de vijf personages die deel uitmaken van het muziekquintet (met één t) Quintett. Je moet al van straffe kunnen zijn om hiermee weg te lopen. Frank Giroud, de conceptreeksspecialist (zie ook De Tien Geboden) is de aangewezen man. De nobele onbekende Steve Cuzor (een ex-rodeocowboy!) mocht deel 3, Het Verhaal van Elias Cohen, tekenen en zette de stempel "veelbelovend" van de eerste twee gelijktijdig verschenen delen om in een aanbeveling voor je stripcollectie. "Elias Cohen lijkt op het eerste zicht lief en onschuldig. Maar achter zijn babyface schuilt een gepassioneerd man die ook zijn liefde kan betuigen. De sensualiteit waarmee Cuzor Elias' grote liefde Aleka illustreert, is om zelf bijna verliefd op te worden." (geciteerd uit deze bespreking)
Aantal genomineerde albums van Cuzor: 1/440
Aantal genomineerde albums van Giroud: 11/440