DE KLAAGZANG VAN DE VERLOREN GEWESTEN 5

Moriganen

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Philippe Delaby
Scenarist:
Jean Dufaux
Uitgever:
Dargaud
Eerste druk: 2004
Oorspronkelijke titel:
La Complainte des Landes Perdues 5: Moriganes
Uitvoering:
SC, kleur
Plot: Vóór de tijd van Sioban waren er de Genaderidders die op het eiland de oude demonen probeerden uit te roeien, in het leven geroepen door de eerste bewoners van de gewesten: de Heksen. De Moriganen waren het meest gevreesd want zij hadden niets verloren van de kracht van hun ras: de Chiil in hun linkeroog. In de rangen van de Genaderidders bevindt zich de jonge Seamus wiens lot nog moet geschreven worden maar al vaste lijnen vertoont.
Topwaardering: Delaby vat het mooi voor ons samen: "Het barbaarse van de vroege middeleeuwen, veel gehavende helmen, helmen met deuken en ook mooie meisjes, hele mooie jonge meisjes..." Ja, dat trekt ons wel aan. Onder andere het horrorfestijn op de laatste pagina's maakt het verschil met andere occulte en mystieke, middeleeuws gesitueerde reeksen. Delaby's prachtige schilderstijl bewijst voor ons hoeveel bloed, zweet en tranen — of anders: vakmanschap en energie — dit album gekost heeft. Gelukkig heeft Dufaux voor de tekenaar geen tweederangsverhaaltje uit zijn toverhoed tevoorschijn gehaald.
Aantal genomineerde albums van Delaby: 5/404
Aantal genomineerde albums van Dufaux: 22/404
 
Weetjes: Na Rosinski's slot van de eerste cyclus willen zowel uitgeverij Dargaud als scenarist Dufaux er graag mee doorgaan. Maar Rosinski is volgens Delaby snel moe en schildert liever dan dat hij tekent. Toen moesten Western en De Wraak van Graaf Skarbek nog verschijnen. Dargaud benadert Delaby met de vraag of hij geen geschikte tekenaar weet. Delaby wil het eigenlijk zelf wel doen. Pas na een paar weken meldt Dargaud dat het Delaby eigenlijk het meest geschikt vindt. Delaby denkt eerst dat het om een grap gaat • De Klaagzang situeert zich rond de derde eeuw na Christus en heeft volgens Delaby raakvlakken met de mythes rond Koning Arthur. En daar heeft Delaby ervaring mee. In 1991 verschijnt een bundel kortverhalen in het album Arthur in het Legendarische Koninkrijk op scenario van Yves Duval in de collectie Verhalen en Legenden • Aan Murena 1 tekent Delaby vier jaar. De eerste berichten over Delaby's medewerking aan een tweede cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten dateren van oktober 1999 • Deze prequelcyclus van de Genaderidders speelt zich dertig jaar vroeger af dan de cyclus van Sioban • Delaby's decennialange fascinatie voor hekserij en magie kan hij kwijt in dit album. Zelf gelooft hij zeer sterk in de kern van waarheid in voorspellingen • Een eerste stripcreatie, rechtstreeks in kleur geschilderd, maakt Delaby in 1996 op scenario van Benn (André Beniest) voor het collectieve kerstalbum Le Père Noël dans ses Petits Souliers (verschenen bij Pictoris Studio in 1997). Het is een kerstverhaal van twee pagina's • Grafisch vormgever en ontwerper Piotr Rosinski, de zoon van Grzegorz, verzorgt de lay-out van dit album • Omdat Delaby's rechtstreekse teken- en schilderstijl uren verslindt wil hij vóór het verschijnen van De Klaagzang 6 twee Murena-albums van de tweede cyclus tekenen. Deze zal hij uitwerken in zijn realistische zwart-wit stijl. De inkleuring laat hij over aan anderen • Met deze vierdelige cyclus van de Genaderidders is het volgens het voorwoord van Dufaux in dit album nog niet afgelopen. Hierna volgt de cyclus van de Heksen over de oorsprong van het eiland. En Dufaux laat ook een ballonnetje op over het volkje van de Ouki's en de volwassen jaren van Sioban • Sioban spreek je trouwens fonetisch uit als [sjoovón] met de nadruk op de laatste o.