XIII 3

Alle Tranen van de Hel

D A T A S H E E T
Tekenaar:
William Vance
(William Van Cutsem)
Scenarist:
Jean Van Hamme
Uitgever:
Dargaud
Eerste druk: 1986
Oorspronkelijke titel:
XIII 3: Toutes les Larmes de l'Enfer
Uitvoering:
SC, kleur
Plot: Na zijn arrestatie voor moord in deel 2, Waar de Indiaan Gaat, wordt XIII veroordeeld tot levenslange opsluiting in de streng bewaakte inrichting Plain Rock. Daar verdrijft hij zijn tijd met manden vlechten (cool, hoor!). XIII, veroordeeld als Steve Rowland, valt ten prooi aan de sadistische grilletjes van een megalomane en sadistische psychiater. Ontsnappen is de boodschap, en snel!
Topwaardering: Een verhaal rond een ontsnapping uit een gevangenis kan je niet vernieuwend noemen, laat staan origineel. Maar het vergt talent om op slechts één enkele locatie van enig belang een retespannend verhaal te situeren. Van Hamme heeft al eens geoefend met zijn andere klassieker Avontuur Zonder Helden, dat in de nominatielijst op een 67ste plaats strandt, op gelijke voet met Voorbij de Steen 1.
Aantal genomineerde albums van Vance: 12/404
Aantal genomineerde albums van Van Hamme: 40/404
 
Weetjes: Het eerste album verschijnt dan wel in 1984, toch blijft het eerst zes maanden liggen op de redactie van Kuifje, maar die wil het niet, onder andere omdat XIII geen typische stripheld is en in een slachtofferrol wordt gedrukt • Vances zorg voor detail trekt zich door tot het achterhalen van de uurregeling van een bus in Minnesota of het type van helm gebruikt bij de 82ste luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger • In het vorige deel, Waar de Indiaan Gaat, worden generaal Carrington en luitenant Jones geïntroduceerd. Ze spelen uiteraard ook mee in deel 3 en verdere albums. Carrington heeft de gelaatstrekken van acteur Lee Marvin (The Dirty Dozen, Point Blank) terwijl Jones een zeer getrouwe weerspiegeling is van zangeres/actrice Whitney Houston zoals ze te zien was in de film The Bodyguard... Alleen, The Bodyguard komt uit nà dit XIII-album en Vance durft daar luidop zijn vraagtekens bij te zetten. Het gaat voornamelijk over het weelderige zwarte kapsel • In 1986 is het nog de bedoeling om XIII te laten stoppen met het achtste deel: Dertien Contra Een • De inkleuring van XIII is het werk van Petra, sinds lang de echtgenote van Vance. Samen leven en werken ze in Spanje sinds 1979 • In feite wordt de actiereeks gered door de Vlaamse interesse voor de reeks. In 1984 en 1985 verschijnen de eerste drie delen in voorpublicatie in het weekblad Robbedoes. De eerste albums lopen niet erg goed in Frankrijk en Dargaud wil de serie stopzetten na deel 3. Maar een hoge pief bij Dupuis, de uitgever van Robbedoes, zegt iets in de trant van: "Hey, wacht eens even. Het begint nu net goed te lopen in Vlaanderen. Ik zou nog even wachten met stopzetten". De rest is bestsellersgeschiedenis.