DE KLAAGZANG VAN DE VERLOREN GEWESTEN 1

Sioban

D A T A S H E E T
Tekenaar:
Grzegorz Rosinski
Scenarist:
Jean Dufaux
Uitgever:
Dargaud
Eerste druk: 1993
Oorspronkelijke titel:
Complainte des Landes Perdues 1: Sioban
Uitvoering:
SC, kleur
Plot: De eeuwige strijd tussen goed en kwaad met aan de ene kant het jonge, vrijgevochten en vaderloze meisje Sioban en aan de andere kant Lord Blackmore aan wie Siobans moeder is toegewezen. Van een huwelijk walgt Sioban evenwel. Ondertussen is de Genadekrijger Semus naar het kind Sioban op zoek.
Topwaardering: Magie, middeleeuwse en Keltische avonturenelementen, de zwart-wit strijd tussen goed en kwaad,... Mits goed gemixt kan de cocktail bijzonder goed smaken. En dat doet het met volle overtuiging in dit middeleeuwse fantasyepos. Jean Dufaux schrijft ongetwijfeld op zijn best als hij een historisch gesitueerde reeks mag schrijven, getuige de populariteit van zowel deze reeks als het Romeins-historische Murena. Rosinski steekt een tandje bij om zijn grafische talenten te botvieren op landschapen die in Ierland en Schotland gesitueerd lijken, statige en frivole personages en enthousiaste oorlogsscènes.
Aantal genomineerde albums van Rosinski: 22/404
Aantal genomineerde albums van Dufaux: 22/404
 
Weetjes: Het verhaal van De Klaagzang van de Verloren Gewesten is oorspronkelijk bedoeld als een one-shot, verdeeld over twee albums • Tegenwoordig is Rosinski een waar idool voor de jonge tekenaars in zijn thuisland Polen en wordt hij er beschouwd als een pionier. Hij is de enige Pool die als stripauteur carrière heeft gemaakt. Elk van zijn albums is er vertaald • Tussen de 22 genomineerde albums van Dufaux zitten alle albums van De Klaagzang van de Verloren Gewesten en Murena • Achteraf bevalt de tekenstijl van De Klaagzang Rosinski niet. Hij zou het liever radicaler van techniek, beeldregie en vertelritme zien verschillen met Thorgal. Iets wat hij later wel doet voor het one-shot Western (2001) op scenario van die andere Jean, Van Hamme • Een bijnaam van Dufaux is Monsieur Noir (naar zijn tweeluik met Griffo, Mister Black) voor de duistere kant in zowat al zijn verhalen • In tegenstelling tot andere scenaristen die volgens de regeltjes van het vak werken, weet Dufaux bij elk album amper wat er in het volgende album staat te gebeuren. Zo blijft de tekenaar in het duister. Scenarist Stephen Desberg denkt daar het zijne van: "Hij heeft de leiding en alleen hij bepaalt wat er gebeurt in de serie. Dat een werkwijze als de zijne nogal eens botst met tekenaars als Griffo, Rosinski en Marini verwondert mij niet". Desberg benadrukt dat het kritiek is op zijn werkwijze en niet op de persoon Dufaux.