De Rode Ridder
36/60. De Overlevenden (deel 108, 1984)
TEKENINGEN: Karel Biddeloo • SCENARIO: Karel Biddeloo


De Rode Ridder
De Rode Ridder

De Overlevenden is een van de meest apocalyptische verhalen van Karel Biddeloo. Alles begint op een verlaten slagveld, dat er al jaren onaangeroerd bij ligt. Doorheen een mistig landschap van kapot en roestig wapentuig, halfvergane skeletten en omgewoelde aarde achtervolgen sinistere ruiters een knappe jongedame. Aanvankelijk slaagt Almeïda erin haar achtervolgers van zich af te schudden, maar wanneer ze uiteindelijk toch in het nauw gedreven wordt, komt Johan op de proppen om haar te redden. Dan pas komt de ware toedracht naar boven.

De schat van Kassarkan, waar de strijd en het bijhorend slagveld om draaiden, is na al die tijd nog steeds niet gevonden door Morgon de veroveraar. Hij begon indertijd aan het beleg van deze vesting en na al die jaren is hij teruggekeerd om opnieuw de schat te zoeken, samen met een handjevol overlevenden uit zijn kamp dat de strijd wel overleefde. Almeïda blijkt de dochter te zijn van de keizerin van Kassarkan. Zij is de enige overlevende van het andere kamp, en deze keer hopen ze dus wel hun slag te slaan.

Het ganse verhaal speelt zich af in een vervallen setting: de ruïnes van Kassarkan, waar elke muur en elke steen nog herinnert aan de harde strijd die er ooit plaatsvond. Al bij al een duister maar sfeervol verhaal, tot daar plots de middeleeuwse versie van een cyborg op de proppen komt. Almeïda blijkt toch niet de enige overlevende van haar kamp te zijn geweest. Ze was namelijk kind toen de oorlog uitbrak, en werd door haar moeder in veiligheid gebracht vooraleer de verdedigers van het kasteel door een soort biochemische oorlogsvoering avant la lettre tot de laatste man werden uitgeroeid.

Na de oorlog werd ze in de ruïnes van Kassarkan opgevoed door Lorgan, een zwaargewonde krijger die door de uitstekende geneesheren werd opgelapt en immuun bleek voor de glazen bollen met ziektekiemen waarmee Morgon indertijd alle verdedigers van Kassarkan uitroeide. Lorgan is helaas niet meer moeders mooiste. We kunnen hem nog het best beschrijven als een kerel met een metalen schedelpan en een mechanische arm en been, en een serieuze vorm van schimmelinfectie op zijn oorspronkelijke ledematen. Zijn rol in dit verhaal is beperkt, want hij aarzelt niet om zich voor Almeïda te werpen wanneer Morgon haar wil doden.

De Overlevenden is qua sfeer een van de meest gruwelijke verhalen die Biddeloo gemaakt heeft. Om de bittere pil te verzachten, kreeg men bij de eerste druk van dit album een vinylplaatje* bijgeleverd waarin de Nederlandse zanger Joseph Aldenzee op luchtige wijze de heldendaden van de Rode Ridder roemt: "De Rode Ridder komt eraan, en voor de slechten is 't gedaan!..." Niet direct de bijhorende soundtrack voor dit album, maar al bij al een leuk hebbedingetje dat ik toen als achtjarige grijs heb gedraaid op de platenspeler*, totdat het flinterdunne plaatje tussen twee andere platen gekneld raakte en wegens de onstane plooi niet meer afspeelbaar was...

* In 1984 bestond het concept van muziek streamen nog niet. Muziek werd geplaatst op dragers zoals vinylplaten (zwarte plasticschijven), cassettes (doosje met een rol magnetische geladen lint) of cd's (kleine glanzende schijfjes), die in een bijhorend toestel moesten gestopt worden om de muziek te kunnen afspelen.

IVO DE WISPELAERE© Stripspeciaalzaak.be, 2019-2020