De Rode Ridder
20/60. Het Dodenschip (deel 64, 1974)
TEKENINGEN: Willy Vandersteen • SCENARIO: Karel Biddeloo


De Rode Ridder
De Rode Ridder

Vijf jaar voor de in 1980 uitgebrachte horrorcultfilm Death Ship was er het De Rode Ridder-album Het Dodenschip, nog eens geschreven door Willy Vandersteen die de stripreeks creëerde. Ofschoon de verhaallijnen totaal uiteenlopend zijn, kan er van eenzelfde beklemming bij de toenmalige kijkers én lezers gesproken worden. Het gaat in beide gevallen immers om spookachtige gedaanten die op een vervloekt schip rondwaren en die in eerste instantie veel vragen oproepen vooraleer het verhaal tot een climax komt.

Bijna vijfendertig jaar later zijn we zowel in comics, strips als films heel wat meer gewoon. Het najagen van schokkende elementen was destijds een kunst, terwijl het nu quasi een verplicht nummertje geworden is. Nochtans heb ik ik als tiener een hele tijd vermeden om dit album net voor het slapengaan in mijn bed te lezen. Mijn dromen werden het toneel van allerlei angstaanjagende toestanden als ik het toch aandurfde! Met name de vierde pagina is van een onthutsend niveau: in een hevige storm ziet Johan uit de duisternis het spookschip opduiken, met op het dek een aantal spookachtige gedaanten. Het is zelfs een van mijn favoriete pagina's of all times! Johan die duizelig de gierende stormwind op het rotsachtige strand trotseert en verschrikt reageert op de eerste verschijning van het sinistere kwaad. De pagina wordt afgesloten met een prachtige tekening van het vaartuig waaraan het album zijn naam te danken heeft.

Het verhaal speelt zich af omtrent Mont Saint-Michel en het kasteel van burchtvrouwe Marivoniq. Aan de kans om een amoureus intermezzo in dit album op te nemen, werd niet voorbijgegaan. In dit geval dus een mannelijke aanbidder, heer Alain. Het vermoeden dat de opvliegende rivaal van Alain, heer Kerrud, een en ander met de spookachtige gedaanten op het schip te maken heeft, wordt uiteraard bewaardheid.

Na al die tristesse is er toch nog een mooi einde, alsof hiermee de beklijving van het kwade afgeschud wordt. Voor Marivoniq en Alain is er zelfs een happy end, want ze maken hun trouwplannen bekend. En Johan? Die is alweer op weg naar een volgend avontuur.

MARTIN HOFMAN© Stripspeciaalzaak.be, 2019-2020