De Rode Ridder
6/60. De Maansteen (deel 28, 1966)
TEKENINGEN: Frank Sels • SCENARIO: Willy Vandersteen


De Rode Ridder
De Rode Ridder

Hakuwa, de waterduivel, terroriseert samen met zijn kornuiten de streek onder de naam Prinsen van de Nacht. Johan moet het komen oplossen in dit avontuur, en zoals steeds bedenkt Willy Vandersteen een sfeervolle intrige rond dit gegeven. Hakuwa is bedekt met een ondoordringbaar schubbenpantser waarmee hij zonder veel moeite een ganse schare soldeniers op afstand houdt. Johan moet daarom op zoek naar Olberon, de dwerg, want hij kan als enige een zwaard smeden waarmee Hakuwa kan worden verslaan. Voor dat zwaard is echter een speciaal erts nodig, afkomstig van de Maansteen. Laat die meteoriet nu net toevallig op het punt staan om op aarde neer te vallen! Er ontstaat een wedloop tussen Johan en Hakuwa, op zoek naar de Maansteen en zijn erts, en daarna naar Olberon die het zwaard moet smeden.

In deze scène spot Johan de waterduivel voor het eerst. Hakuwa vlucht weg onder water, maar Johan drijft zijn paard eveneens het water in. In een korte sequentie van plaatjes, een horrorfilm waardig, grijpt de geschubde klauw van Hakua Johans stijgbeugel, maar een flinke mep met het zwaard zorgt ervoor dat Hakuwa moet lossen, waarbij zijn vreselijke klauw even zichtbaar wordt.

Hakuwa is eigenlijk een figuur die balanceert op de moeilijke grens tussen potsierlijkheid en angstaanjagendheid. Het is duidelijk dat het hier om een vermomde slechterik gaat: het gezicht en vooral zijn lange walrussnor zijn duidelijk zichtbaar. Hakuwa is een mens van vlees en bloed en enkel zijn gepantserde pak beschermt hem tegen Johan.

Waarschijnlijk werd de cover van dit verhaal getekend vooraleer het verhaal werd uitgewerkt. Op de cover ziet Hakuwa er minder menselijk uit dan in het album: het gezicht is niet duidelijk zichtbaar en zijn houding heeft eerder iets deerniswekkends. De grote bolle ogen, het enige wat we van het gezicht zien, suggeren eerder een reptiel- of visachtig wezen. Die kille, uitdrukkingsloze ogen zijn een interessant concept, dat Vandersteen enkele albums later zal hergebruiken in De Verzonken Klok (deel 38,1968), wanneer een andere waterduivel Johans pad kruist...

IVO DE WISPELAERE© Stripspeciaalzaak.be, 2019-2020